Levealderen din bestemmes betydelig mer av blant annet utdanning og diskriminering enn av hva slags gener du har, viser en studie fra Verdens helseorganisasjon.
Vokser du opp under slike forhold, har det mer å si for hvor gammel du blir enn det gener har. Bilde fra favelaen Morro das Prazeres i Rio de Janeiro. (Foto: Bruna Prado / AP / NTB)
Det spiller også en større rolle enn selve kvaliteten på helsevesenet, kommer det fram i studien fra WHO som legges fram tirsdag.
Blant de sosiale forholdene som til sammen spiller en større rolle enn gener og helsevesen, er blant annet boligforhold, inntekt, utdanning og diskriminering.
Til sammen utgjør dette mer enn halvparten av det samlede bildet som bestemmer hvor lenge du lever og hvor god helse du har.
– Milliarder av mennesker
– Milliarder av mennesker er mer utsatt for sykdom og tidlig død bare på grunn av forholdene de er født inn i, blant annet hvor de lever og hva slags sosial gruppe de tilhører, sier WGO-generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Han legger til at mye av dette er mulig å forebygge.
– Helseulikhet er ikke tilfeldig. Det stammer fra hvordan samfunnet velger å fordele ressurser og muligheter, forsterket av politiske valg, som vi som globale ledere har muligheten til å møte.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.