Hvert år kommer artiklene.
Hvorfor feirer vi påske? Hva skjedde på langfredag?
Gjerne også en video, hvor tilfeldige forbipasserende på Karl Johan får nettopp disse spørsmålene.
Samtidig som du sitter der, og vet at veldig godt at vi feirer påske fordi Jesus ble korsfestet, og sto opp fra de døde.
Slik VG gjorde i 2023, for eksempel:
Derfor skal dette ikke bli en slik artikkel – så godt det lar seg gjøre.
Derfor er påsken ulike datoer hvert år
La oss få det helt elementære unna først.
Julaften feires jo på samme dato hvert år, selv om Jesus neppe ble født på julaften. Hvorfor er det ikke slik i påsken?
– Påskefortellingen skjer under en jødisk høytid, pesach, som alltid faller på fullmåne.
Det forteller Gunnar Haaland, teologiprofessor på NLA Høgskolen.
Timingen handler om når vårjevndøgn er.
– Først kommer vårjevndøgn, så må fullmånen komme, første søndagen etter fullmånen er første påskedag.
Gunnar Haaland er ikke i slekt med fotballspilleren med samme etternavn. Da slipper du å lure på det.
Den historiske Jesus
– Jesus var en jødisk mann, som ikke ble så veldig gammel, bare rundt 30 år, sier Hilde Brekke Møller.
Hun er studiedirektør på MF – vitenskapelig høyskole, og har doktorgrad i den historiske Jesus. Hun snakker altså som historiker, ikke teolog.
– Jesus var overbevist om at en omveltning av samfunnet var rett rundt hjørnet; at Guds rike skulle komme til jorden. Han forkynte dette, og var en vekkelsespredikant og helbredet syke. Han fikk etter hvert en følgerskare, og til slutt ble han henrettet av romerne.
Det er det vi med sikkerhet kan si om Jesus.
Brekke Møller forteller at det faktisk er evangeliene som regnes som de sikreste kildene til informasjon om Jesus, da de er skrevet nærmest tiden han levde.
– Men evangeliene kan selvfølgelig ikke brukes naivt som historiske kilder. De har en klar religiøs agenda, og det er også en del ulikheter mellom dem.
Jesus døde under pesach
– Jesu død og oppstandelse er det som er troen. Det er det viktigste som skjedde i historien, fra en kristen virkelighetsforståelse, sier teolog Haaland.
Professor teologi, religion og filosofi, NLA Høgskolen
Han forteller at de fire evangeliene aldri er bedre samkjørt enn rundt akkurat det som skjedde i påsken. Alle fire evangeliene
sier at Jesus døde i forbindelse med den jødiske høytiden pesach.Når det norske ordet «påske» nevnes i Bibelen, handler det alltid om den jødiske høytiden, og ikke om den kristne, opplyser professoren.
Tross samstemthet er det noen forskjeller mellom evangeliene. Blant annet datoen for Jesu død.
– Ifølge Matteus -, Markus- og Lukasevangeliet er «den siste kvelden med gutta» et pesachmåltid, hvor de spiste pesach-lam som hadde blitt slaktet i tempelet tidligere på dagen.
Johannes derimot, skrev at Jesus døde på korset samtidig som lammene ble slaktet, kvelden før pesachmåltidet. Likevel er det enighet om at Jesus døde på en fredag, spørsmålet er om den fredagen var høytidsaften eller høytidsdag.
Hvorfor var Jesus en kar man ville kvitte seg med?
Hilde Brekke Møller trekker fram en historie fra Bibelen, som kan forklare hvorfor han ble satt i søkelyset hos det jødiske presteskapet.
– Jesus går amok utenfor tempelet. Han reiste dit for å ofre i påsketiden. Det fortelles at han reiv ned bordene og ropte og skrek.
Hun forteller at de jødiske lederne hadde fått en slags tillit fra romerne til å styre templene selv, dermed var de opptatt av å holde ro og orden.
– Da begynte de å notere seg han. De var på vakt for folk som kunne skape uro og vekke opprør blant folk.
Hva er viktigst i påsken for deg?aFeiringen av Jesu oppstandelsebMasse røde dager!cTid med familiendSkitur, Solo, Kvikk Lunsj og påskeegg!Hvorfor ville romerne ta Jesus?
– For de som hadde makten i antikken var folkelige opprør potensielt farlige, da de i ytterste konsekvens kunne true status quo
og makthavernes posisjon.Det verste som kunne skje for romerne var at noen gikk mot status quo, sier Anders Runesson, dekan
på teologisk fakultet hos UiO.Det gjorde Jesus. Han reiste rundt og forkynte Guds ord, fortalte at han var Guds sønn, og gjorde mye ut av seg.
Det førte til at han ble dømt til døden av romerne, som en bråkmaker og farlig for kolonialmakten.
– Pontius Pilatus var en fryktelig brutal regent. I evangeliene fremstår han som mer eller mindre uskyldig, der var det lederskapet i tempelet som fikk skylden. Han sendte nok Jesus til døden uten å blunke, sier Runesson, og kan nesten garantere det.
Pilatus var såpass brutal, at han senere ble avsatt som regent av romerne, forteller Runesson. Jesu død var like mye politisk drama som et religiøst drama. Politikk og religion var samme sak.
Hvorfor har vi da inntrykket av at Pilatus ikke hadde stort med saken å gjøre?
Brekke Møller trekker frem enda en fortelling fra Bibelen, fra rettssaken mot Jesus.
– I denne scenen lar Pontius Pilatus folkemengden få bestemme hvem som skal frigis; Jesus eller den jødiske opprøreren Barabbas.
Folkemengden ville at Barabbas skulle gå fri, mens Pilatus ikke ser noen grunn til å henrette Jesus.
– Men vi vet at Pilatus ikke var særlig forsiktig med å henrette folk. Man kan kanskje si at romerne heller drepte for mange enn for få. I deres øyne var Jesus en urokråke og potensiell opprører.
Vet vi for sikkert at Jesus døde på et kors?
Anders Runesson sier at de fleste forskere er enige i at dette var en korsfestelse. Det var nemlig en vanlig henrettelsesmetode på den tiden, og ikke noe unikt for Jesus.
– Det var en måte å sette et eksempel, de kriminelle skulle vises frem så mye som mulig, og ha en avskrekkende effekt.
Rebecca Solevåg, professor ved VID Vitenskapelige høyskole, forteller at det som mest sannsynlig er den første avbildningen av korsfestelsen, er graffiti fra Roma.
– Det er et bilde av som gjør narr av en kristen og den kristne tro. De aller første kristne ble gjort narr av fordi de trodde på en gud som ble korsfestet. Da kunne man like gjerne tro på et esel, mente folk.
Graffitien, som kalles «Alexamenos grafitto», viser nemlig en mann som tilber en korsfestet skikkelse med eselhode.
– Det er jo ganske ekstremt at man i påsken feirer en mann som ble henrettet for å være kriminell. Vi er vant til å se korset nesten som pyntet, men det er en form for tortur.
Like sikkert som at Jesus døde på en fredag, velger hvert år en håndfull mennesker på Filippinene å feire påsken på et kors:
Hvordan ble Jesus gravlagt?
Jesus døde på korset. Hva skjedde videre?
Hilde Brekke Møller sier at korsfestede trolig ikke fikk noen verdig begravelse, og at noen forskere derfor har foreslått at Jesus ble kastet i en massegrav. Dette er ifølge henne «så kontroversielt som det kan få blitt».
Hun forteller at evangeliene bruker mye tid på å forklare at Jesus ble lagt i en grav. Det kan tyde på at en slik begravelse ikke var så vanlig.
– Men uten en egen grav, forsvinner hele fortellingen om oppstandelsen. Derfor er fortellingen om graven veldig viktig i kristendommen.
Rebecca Solevåg peker på en teori som kan underbygge at Jesus faktisk fikk en egen grav. Siden Jesus var jødisk, fikk de følge jødiske tradisjoner når det gjelder begravelser.
– De som ble korsfestet, ble som regel hengende, til skrekk og advarsel, men jødisk tradisjon tilsa at alle skulle gravlegges.
I tillegg kom sabbaten
samme kveld som korsfestelsen, og man kan ikke ha begravelse på sabbaten, forteller hun.– Det er nok grunnen til at han ble tatt så raskt ned fra korset.
Oppstandelsen
Nå har vi kommet til oppstandelsen, og da kommer et element Solevåg påpeker er et historisk faktum.
– Mange av disiplene svikter Jesus. Judas forråder, Peter fornekter, og det står at disiplene forsvinner, men ikke kvinnene.
Det er kvinnene som er vitnene til at Jesus blir korsfestet og dør, og at graven er tom. De er vitnene til at påskeunderet har skjedd.
– Kvinnene nevnes svært sjelden tidligere i evangeliene, men de har mest sannsynlig fulgt Jesus hele tiden, slik som de andre disiplene. Det at de nå trekkes inn i historien, betyr at det kun var kvinnene som var til stede og bevitnet det hele.
– Jødene har blitt forfulgt
– I 1900 år har kristne gitt jødene skylden for Jesu død.
Dette er et tema som får engasjementet hos professor Haaland til å brenne.
– I min oppvekst lærte jeg at Jesus døde for min skyld. Jesus sa noe sånt som «Ingen tar mitt liv, jeg gir det frivillig», sier Haaland, og forteller om et møte med en nå avdød jødisk mann.
– Han gikk på skole i Oslo, og fortalte at læreren hadde pekt han ut i klasserommet og sagt «Du drepte Jesus».
– Hvem var det da?
– Det historiske svaret er; De som var med på det. Det fortelles at det var både jødiske overprester og romere, men romeren Pontius Pilatus hadde det endelige ansvaret. Dette skal uansett ikke hefte ved hverken jøder eller italienere i dag.
Anders Runesson, forteller at Pontius Pilatus har blitt en helgen i visse kirketradisjoner.
– Ingen har angrepet italienerne, men jødene har blitt forfulgt og mishandlet under den kristne påsken. Spesielt på langfredag måtte de gjemme seg da kristne var ute og feiret.
– Det er veldig viktig at kristne predikanter under påsken innser hva tradisjonene har gjort med det jødiske folket. Påsken handler egentlig om forsoning mellom Gud og mennesket, og mellom mennesker. Om alle kirker kunne predikert det, hadde verden sett annerledes ut under påskefeiringen de siste århundrene.