IT-giganten kjøpte 33 selskap i året som gikk, og leverte tidenes høyeste omsetning. Men den varslede børsnoteringen lar fremdeles vente på seg.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Visma, et av Norges største privateide selskaper, omsatte for over 31 milliarder kroner i 2024.
Konsernsjef Merete Hverven møter E24 etter å ha fått selskapets årsrapport godkjent i styret.
– Vi er veldig stolte av å ha levert nok et år med gode resultater, sier hun.
- Omsetningen vokste med 17,3 prosent sammenlignet med 2023.
- Omsetningen har vokst hvert år det siste tiåret, og har nær femdoblet seg i denne perioden.
- Brutto driftsmargin (ebitda-margin) var på 31,8 prosent, en økning fra året før.
- Driftsresultatet var på 5,2 milliarder kroner.
- Selskapet fikk 500.000 nye kunder i året som gikk.
IT- og programvareselskapet leverer blant annet skybaserte regnskapsløsninger gjennom et stort antall selskaper i Europa og Latin-Amerika.
Oppkjøpsmaskin
Veksten i Visma kommer blant annet fra hyppige oppkjøp. I årsrapporten kommer det frem at de i 2024 kjøpte opp 33 selskaper for totalt 9 milliarder kroner.
– Det tempoet vi har lagt bak oss de siste årene vil nok fortsette. I fjor kjøpte vi 33 selskaper, og det er nok et normalår for vår del, sier Hverven.
Etter hun tok over som konsernsjef i 2020 har Visma kjøpt over 180 selskaper.
For fem år siden kom to tredjedeler av Vismas vekst fra oppkjøp. Nå utgjør organisk vekst fra eksisterende selskaper mesteparten av veksten.
Resultatene har blitt belønnet: Hverven fikk 19,2 millioner kroner i lønn i 2024, kommer det frem i årsrapporten. Over halvparten av dette er bonus for måloppnåelse.
Ikke dårlig tid med børsnotering
I 2021 varslet Visma at de ville forsøke å børsnotere selskapet i 2023. Det ville blitt en av Norges største børsnoteringer. Men, etter inflasjonen steg kraftig og markedene falt i 2022, la selskapet prosessen på is.
– Vi er opptatt av at vi til enhver tid gjør det som er riktig for våre aksjonærer, ansatte og kunder. Vi har vært privateid siden 2006, og etter hvert som Visma blir større, ville det hatt sine fordeler å gå tilbake på børs. Men vi har ikke dårlig tid, og markedsforhold vil alltid ha mye å si for en slik beslutning. sier Hverven.
Da Visma fikk inn nye investorer i 2023, ble selskapet priset til 215 milliarder kroner.
– Vi har jobbet videre, slik at vi er klare både til å fortsette som privateid, eller å gå på børs når tiden er riktig. Vi lever godt med begge deler.
– I 2022 var det markedsuro, og da ble planene lagt på is. Nå er det på nytt markedsuro. Er det en fare for at dette kan skyve en børsnotering lenger frem i tid?
– Jeg skal ikke spekulere i hva som kan skje i fremtiden annet enn å gjøre det som er jobben min, som er å sørge for at vi er klare for begge deler.
Les på E24+
Børslokomotivet dundrer forbi Oslo
Øker kapasiteten i Europa
Visma har ikke virksomhet i USA i dag, og de store politiske omveltningene som har fulgt innsettelsen av Donald Trump som amerikansk president har så langt ikke påvirket virksomheten i betydelig grad.
– Vi benytter delvis skytjenester levert av de store amerikanske leverandørene, men det er
viktig for oss å presisere at europeiske kunders data blir prosessert i Europa, sier Hverven.
Likevel har de tatt grep de siste månedene:
– Skulle det likevel vise seg at enkelte markeder får et behov for å endre til en europeisk leverandør så har vi også gode alternativer her. Vi har sørget for å utvide kapasiteten på dette området de siste månedene, i lys av den generelle usikkerheten vi nå ser, sier Hverven.