Kortversjonen
- Kreftforeningen vil ha forbud mot solarium på grunn av kreftfare.
- Norge har høy dødelighet av melanom hudkreft sammenlignet med andre land.
- Nye reguleringsforslag vurderes av Helse- og omsorgsdepartementet.
- Markedsføring av solarium kritiseres for å fremstille det som helsefremmende.
I alle fall hvis Kreftforeningen får det som de vil.
– Norske myndigheter må få på plass et markedsføringsforbud mot solarium og det haster. Det viser den siste kampanjen til solariekjeden Brun og Blid, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til VG.
Kreftforeningen har i mange år jobbet for strengere regulering, spesielt for å beskytte de yngste. Markedsføringen som lokker folk til solarium, står i sterk kontrast til dette arbeidet, mener Ross.
Nye tiltak for å begrense solariebruk kan være på trappene.
– Vi skal nå vurdere et forslag om endring av solarieregelverket, sier statssekretær Usman Mushtaq (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) til VG.
I en fersk OECD-rapport kommer Norge desidert dårligst ut av alle EU-landene. På verdensbasis er Norge nummer to når det gjelder dødelighet av melanom hudkreft.
Når folk legger seg i solarium for ikke å bli vinterbleke, øker det faren for kreft, sier Ross.
– Hvis ingen brukte solarium, kunne 1000 færre krefttilfeller unngått årlig, ifølge våre beregninger.
Mener du reklame for solarium bør forbys?aJabNeicVet ikkeUV-stråling fra sol forårsaker de aller fleste tilfeller av melanom (tidligere kalt føflekkreft) og er den nest største kreftformen i alderen 25–49 år, ifølge Kreftregisteret.
Hudkreft
- Det ikke bare solbrent hud som får kreft, men den samlede mengden UV-stråler man utsetter huden for som kan føre til hudkreft, både melanom og andre typer hudkreft som kan dukke opp senere i livet.
- Det finnes ingen trygg nedre grense for hvor mye UV-stråling man kan utsette seg for å unngå kreft.
- I 2023 ble det registrert 2967 nye tilfeller av føflekkreft og 3059 tilfeller av hudkreft i Norge, noe som er på nivå med rekordåret 2022.
- De siste fem årene har tilfeller av føflekkreft økt med 13 prosent, mens tilfeller av hudkreft har økt med 54 prosent.
- 13 prosent var under 15 år første gang de tok solarium. 7 prosent av de unge anser solarium som ufarlig så lenge man ikke blir solbrent.
Kilde: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, Kreftregisteret, Kreftforeningens ungdomsundersøkelse
– Farlig solarium
I fjor skrev VG om bruningstrenden hvor solhungrige unge kun soler seg når UVen er høyest. På TikTok og Snap poseres med bikiniskiller, deles bruningsrutiner for å makse brunfargen og smøres med bruningsforsterkende kremer med betakaroten.
– Jeg hadde håpet og trodd at vi var blitt mer fornuftige, men nå ser det ut til at vi er inne i en trend hvor det å være brunest mulig gir høy status blant de unge, sa kreftforsker Henrik Jespersen i fjor.
Samtidig meldte solariekjeden Brun og Blid om rekordsommer med økning på 27 prosent sammenlignet med 2023.
– En slik økning har vi ikke sett før, sa eier Thorbjørn Frantzen.
De siste ukene har man kunne se plakater for solariekjeden Brun og blid flere steder i landet, ifølge Kreftforeningen som peker på at også solariekjeden Sun2 fremstiller solarium som sunt.
VG har vært i kontakt med Frantzen, som ikke har anledning til å svare.
Mange tror at de kan unngå D-vitaminmangel når de tar solarium om vinteren.
– Men det finnes ingen dokumentert helsegevinst som kan veie opp for den økte risikoen for hudkreft ved å ta solarium, sier Ross.
Tar du solarium?aJabNeicHar ikke tatt sol på mange år!Ikke D-vitamin
Et bredt norsk fagmiljø mener at solariebruk er kreftfremkallende og uegnet som kilde til vitamin D.
Forskning viser at risikoen for melanom øker med 75 prosent for personer som tar solarium før 35 års alder, ifølge Jespersen som er fagansvarlig for melanom ved avdeling for kreftbehandling Oslo universitetssykehus.
Helsemyndighetene er også bekymret. Nå tar de grep.
– Det er bekymringsfullt at hudkreft- og føflekk-kreft har økt så mye de siste årene, sier statssekretær Mushtaq.
Helse- og omsorgsdepartementet har derfor bedt Direktoratet for strålevern og atomberedskap (DSA) om å utrede flere tiltak som kan begrense bruk av solarium. DSA har levert sine anbefalinger og et forslag.
Hva det helt konkret innebærer er ennå ikke kjent.
Solarievirksomheter er allerede underlagt regulering i strålevernloven og strålevernforskriften. Du må være over 18 år og kjedene skal ha et godt system for alderskontroll.
– De aller fleste solarier er ubetjente, og undersøkelser viser at over halvparten av de som tar solarium var under 18 år første gang, sier Ross.
Kreftforeningen etterlyser strengere alderskontroller.
– Solarium er et kreftfremkallende produkt. Reklame er ment for å lokke, det skapes et inntrykk av noe er sunt og trygt, når sannheten er en helt annen, sier Ross.
Jespersen mener det er på høy tid med et markedsføringsforbud, på lik linje med det man har for andre kreftfremkallende og aldersregulerte produkter.
– Om man skal forby solarier helt er derimot en annen diskusjon. Det handler om folks rett til å ta egne valg, også dårlige, når det gjelder helse. Den debatten bør begynne ved sigaretter, ikke solarium.