Den purpurfargede og vakre orkideen er kritisk truet og rødlistet, og finnes bare på et bitte lite område helt ute ved kysten i Grimstad og Lillesand.
Lenge har forskere ønsket å oppformere ville, truede orkideer, for å sikre at de ikke går tapt.
Men det å oppformere ville orkideer fra frø har vist seg å være veldig vanskelig.
– Oss bekjent har det ikke vært gjort i Norge. Det har vært opplest og vedtatt at dette er så vanskelig at det nesten er umulig å få til, sier forsker Ellen Johanne Svalheim ved Nibio på Landvik i Grimstad.
Trenger sopp for å spire
For det første er frøene til narrmarihånd og andre ville orkideer «veldig mikroskopisk små», og uten opplagsnæring.
– Og så spirer de bare når de kommer i kontakt med spesielle sopper i jorda. Akkurat det klarer ikke vi å få til ved å så frøene direkte i jorda hos oss, sier Svalheim.
Nå har de imidlertid funnet en metode, ved hjelp av en pensjonert svensk kirurg.
– Svante Malmgren har hatt en lidenskapelig hobby med å prøve å finne ut av dette med å oppformere ville orkideer, og nå deler han kunnskapen med oss, sier Svalheim.
«Prøverørsmetode»
– Vi gjør noe som heter kunstig oppformering på lab, altså in vitro, forklarer hun.
I laboratoriet på Landvik, får frøene sterile forhold. I et lukket system inne i kolber, får de næring slik at de begynner å spire.
– Vi bryter frøhvilen ved hjelp av kjemikalier, og så gir vi frøet all næringa det trenger som soppen ellers bidrar med i naturen, sier forskeren, og legger til:
– Det blir på mange måter et slags «prøverørsopplegg».
Suksess med andre orkideer
Prosessen er komplisert og tar lang tid, men forskerne har allerede testet metoden på to andre truede orkidéarter: Søstermarihånd og honningblom.
Det har vært suksess.
Nå har Nibio fått støtte fra Statsforvalteren til å prøve metoden på narrmarihånd, skriver Grimstad Adressetidende.
– Vi har fått 157.900 kroner til prosjektet, og målet er å styrke populasjonen. I år skal vi samle noen frø, og så skal vi sette i gang produksjon av planter som skal tilbakeføres til naturen.
Bruker slåttemarker
Ellen Johanne Svalheim har tro på at de skal lykkes:
– Vi har klart den vanskeligste arten å oppformere, det var søstermarihånd. Så jeg er optimistisk!
Søstermarihånd-planter er allerede blitt plantet tilbake i truede slåttemarker i Telemark, der frøene ble hentet fra og hvor orkideen hører naturlig hjemme.
– De gamle slåttemarkene som er under oppfølging gjennom Miljødirektoratets handlingsplan for slåttmark, blir da mottakshjem eller fosterhjem for disse truede artene som sliter. Det er en vinn-vinn-situasjon, og den årlige slåtten i slåttemarka vil samtidig trygge framtida for planten.
Publisert 15.01.2025, kl. 06.04