Hjullasteren dumper enda en skuffe med sand på lasteplanet. Så kjører lastebilen av gårde.
Men Norges Lastebileier-Forbund vil øke størrelsen på lasten. Nærmere bestemt med én og en halv skuffe masse mer på hvert lass.
Knut Gravråk er administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund. Her i samtale med lastebileier Nikolai Jakhelln.
Foto: Eirik Thormodsrud Koren / NRKHadde de fått lov til det, kunne CO₂ -utslippene blitt redusert med 170.000 tonn, noe som tilsvarer 85.000 biler i året, mener forbundet.
– Det er uten at man bruker én eneste krone. Det er samfunnsøkonomisk og bedriftsøkonomisk lønnsomt, slår administrerende direktør i forbundet, Knut Gravråk, fast.
Mener broene ikke tåler vekten
Men da må reglene endres.
Det ønsker imidlertid ikke Vegdirektoratet.
De mener for mange broer rett og slett ikke er sterke nok til å tåle vekten.
Haaken Gran, seniorrådgiver i Vegdirektoratet.
Foto: Eirik Thormodsrud Koren / NRK– Skulle vi oppdatere veglistene og tillate alle ønskede kombinasjoner på veier unntatt bruene som ikke tåler vogntogvekten, vil dette altså medføre at de vil måtte kjøre utenom alle bruene i Bk10/60 vegnettet, begrunner Haaken Gran, seniorrådgiver i Vegdirektoratet.
Han sier at om man skulle gi høyere vekter, eller det må regnes på nytt eller utbedres, vil det utgjøre store kostnader.
Det forstår lastebileier Nikolai Jakhelln lite av.
– Vi er jo nokså vant allerede i dag med å kjøre etter det som heter vegliste.
I dag har lastebilsjåførene for vane – og er fortrolige med – å kjøre rundt broer som ikke tåler vekten til bilen og lasten, påpeker sjåføren.
– På vegliste er det begrensninger på tonnasje rundt omkring på de forskjellige veiene. Så jeg ser heller ikke der at det vil være noe stort problem, fremholder Jakhelln.
Lastebileierforbundet sier det er samfunns- og bedriftsøkonomisk lønnsomt å øke lasten.
Foto: Eirik Thormodsrud Koren / NRKTil dette sier Gravråk i Vegdirektoratet:
– Uansett alternativ vil dette gjøre regelverket uoversiktlig og gi en lite hensiktsmessig oppstykking av vegnettet. Dessuten er det ikke gitt at det alltid vil finnes egnede omkjøringer.
– Biogass, biodiesel eller strøm spiller ingen rolle
I 2030 skal alle nye lastebiler være elektriske.
Om få uker kommer den nye transportforskriften.
Og selv om økt last kunne gitt en umiddelbar CO₂ -reduksjon, mener Vegdirektoratet at det vil bremse innfasingen av nullutslippskjøretøy i fremtiden.
Nikolai Jakhelln sier de kjører rundt broene som ikke tåler vekten av kjøretøyene.
Foto: Eirik Thormodsrud Koren / NRK– Det er det vi antar ut fra de tall som foreligger og de vurderinger som er gitt, forklarer Haaken Gran i Vegdirektoratet.
Jakhelln ser ikke hvordan økt last til alle lastebiler vil bremse innfasingen av nullutslippslastebiler.
– Vi vil bruke det kjøretøyet som vi har tilgjengelig. Om det går på biogass, biodiesel eller strøm, spiller ingen rolle for oss, sier han.
Forventer resultater
Nylig var det et seminar om økte vekter, med bred representasjon fra bransjen og myndighetene. Saken beskrives i dette notatet på vegvesenets nettsider.
Forskriften er ventet om kort tid.
Lastebileierforbundet har fortsatt håp om at Vegdirektoratet snur.
– Det er ubegripelig om man ikke griper muligheten når man nå har den. Vi forventer at dette gir resultater når Vegvesenet er ferdig med å behandle høringen, avslutter Knut Gravråk.
Publisert 28.04.2025, kl. 17.29