Politikerne er samstemte i at Norges forhold til Europa vil være avgjørende i en potensiell handelskrig. Magnus Reitan mener imidlertid at handelskrigen allerede er i gang.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres
De siste ukene har internasjonal økonomi stort sett handlet om én ting: Trumps nye tollsatser.
Mexico og Canada kjenner på frykten, tollkrigen med Kina er i full gang, og Europa rammes av USAs toll på import av stål og aluminium.
E24 møter Erna Solberg i forbindelse med sentralbanksjefens årstale torsdag. På spørsmål om hva som er sannsynligheten for en handelskrig, svarer Høyre-lederen følgende:
– Vi står i alle fall overfor mer proteksjonistisk politikk, om det utvikler seg til en handelskrig er litt avhengig av hvordan svarene blir, og om dette er noe som blir virkelighet, sier Solberg, før hun legger til:
– USA bidrar til at alle økonomier kommer til å fungere litt dårligere.
Solberg mener at det viktigste Norge nå gjør, er å sørge for å ha et godt forhold til EU.
– Det betyr å følge opp EØS-avtalen og sørge for at vi går i samme retning, sier Solberg.
Blant gjestene er også Magnus Reitan. Han er helt enig med Solberg:
– Jeg tror vi skal passe veldig godt på at vi ikke havner utenfor tollmuren til EU. Da kan vi havne i skvis, så jeg håper regjeringen gjør sitt for at vi kommer inn under folden til EU i en handelskrig, sier Reitan Kapital-sjefen til E24.
Reitan mener imidlertid at handelskrigen allerede er i gang:
– Jeg tror vi står midt i en global handelskrig allerede. Det er også veldig avhengig av i hvilken grad verden svarer på tiltakene fra Donald Trump. Vi får se, men nå ser det ut som dem vil sette hardt mot hardt, og det er negativt for hele verdensøkonomien.
1 av 5Foto: Skjalg Bøhmer Vold / Skjalg Vold
Også helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener det nå er ekstra viktig for Norge å ha et godt forhold til Europa og stå opp for EØS-avtalen.
– En handelskrig kan skje. Det vil kunne få alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser og norsk næringsliv, sier Vestre til E24.
Vestre, som også er på plass før talen, mener at basert på Trumps utspill overfor andre handelspartnere, er det grunn til å tro at tollene også vil ramme Europa:
– Vi mener at å innføre toller er å sette verden i revers, for det bidrar til lavere verdiskaping, svekket konkurransekraft og en dårligere ressursbruk globalt. Vi jobber i alle kanaler for å unngå dette, men Trump-administrasjonen virker overbevist om at dette er veien å gå.
– Europa vil svare med mottiltak, og da er det viktigste at Norge ikke faller mellom to stoler, men at vi er en del av den europeiske responsen. Det verste tenkelige utfallet er at eventuelle mottiltak fra Europa også rammer norske arbeidsplasser, og det jobber vi intenst med å unngå.
1 av 5Foto: Skjalg Bøhmer Vold / Skjalg Vold
E24 møter også investor Ståle Kyllingstad, som forteller at han forbereder seg på at «alt kan skje».
– Det er ganske stor sjanse for at vi får handelskrig, men jeg håper og tror det blir noe litt mindre dramatisk – som en helt vanlig brytekamp for eksempel, ler oljegründeren.
Han poengterer at Norge har mange dyktige politikere på saken, som statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg.
Donald Trump har varslet at han vil holde en pressekonferanse om gjengjeldelsestoller torsdag klokken 19.00.
Gjengjeldelsestoller, også kalt gjensidig toll, er innføring av tilsvarende tollsatser som andre land har på amerikanske varer.
Les også
Stålsetter seg for handelskrig
Les også