Er du over 16 år og kan svare riktig på minst 40 av 50 spørsmål om sjøfart, kan du få lov til å kjøre båt opptil 15 meter i Norge. Uten at noen aner om du kan navigere i det hele tatt.
Rud forteller at han hadde følt seg tryggere til sjøs hvis alle måtte gjennom en praktisk opplæring.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRKI dag har over en halv million nordmenn avlagt denne båtførerprøven, men det spørs om det forblir like mange.
Miljøpartiet De Grønne (MDG) ønsker nå strengere krav for å ferdes på sjøen.
– Jeg har førerkort for 17 kjøretøyklasser. Samtlige krever en praktisk opplæring og en praktisk test – utenom båt, forteller Johan Rud, førstekandidat for MDG i Østfold.
Det mener han og partiet er absurd.
– Veldig mye har skjedd siden båtførerprøven ble innført. Vi har veldig mange flere båter, og vi ser at antallet ulykker på grunn av manglende kompetanse og erfaring øker, sier Rud.
Rud har tatt med seg NRK ut på seilbåten sin for å forklare hvorfor han mener det er nødvendig med endring av dagens båtførerprøve.
I havner, som her i Son, er det mye å huske på for uerfarne båtførere.
Even Bjøringsøy Johnsen / NRK– Det er viktig for meg som er på sjøen å vite at de jeg møter, vet hva de driver med. I fjor holdt jeg på å bli kjørt i senk to ganger av nye, ferske båteiere som ikke helt visste hva de skulle gjøre, forteller Rud.
– Like skummelt
Er du født i 1980 eller senere, og skal føre en båt over åtte meter eller som har en motor på mer enn 25 hestekrefter, må du ha tatt båtførerprøven. Det er en teoriprøve.
Det er først hvis du skal kjøre båt over 50 knop, og ta et såkalt høyhastighetsbevis, du behøver en praktisk prøve i dag.
– Det er ingen grunn til at en 40 fots båt som går i 45 knop ikke skal ha en praktisk prøve. Det er like skummelt det, mener Rud.
Rud hevder forslaget hans har fått bred støtte av bransjen.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRKHan ønsker å gjøre det internasjonale båtførerbeviset, ICC-sertifikat, obligatorisk for å kjøre båt i Norge.
Flere europeiske land skal nå være i ferd med å innføre slike minstekrav til båtsertifikat.
– Jeg har fått masse meldinger fra bransjen og privatpersoner. Det er ikke en eneste som sier at dette er noe tull. Det er en unison stemning for at dette trenger vi, forteller MDG-politikeren.
Venstre har ikke hatt mulighet til å svare på NRKs henvendelse.
Vurderer krav om praktisk prøve
Sjøfartsdirektoratet vurderer nå om de vil anbefale at det også innføres en praktisk prøve ute i båt.
Fungerende sjøfartsdirektør Håvard Gåseidnes sier de vurderer krav om en praktisk prøve.
Foto: Sjøfartsdirektoratet– Vi sluttførte et oppdrag knyttet til nullvisjon på sjøen i fjor. Et av tiltakene som står på blokka for i år og videre arbeid, er evaluering av båtførerprøven, herunder innføring av praktisk prøve.
Det sier fungerende sjøfartsdirektør Håvard Gåseidnes. Han sier at en slik endring er avhengig av en avgjørelse på politisk nivå.
– Fra vårt ståsted, er vi bekymret for de ulykkestallene vi har sett. Fjoråret var et år med svært høye ulykkestall. Det har vært noe bedre til nå i år, men det er fremdeles altfor høye tall, sier Gåseidnes.
– For mange stygge ulykker
I fjor omkom nemlig 39 personer i fritidsbåt. Det gjorde 2024 til det mest dødelige året på sjøen på 20 år.
Hittil i år har 13 omkommet i fritidsbåt. Det er en nedgang fra samme tid i fjor, likevel mener Rud at tallet er for høyt.
– Vi har for mange stygge ulykker. Vi vil ha ned antallet ulykker. Det tror jeg også hele bransjen ønsker, sier Rud.
Langs brygga i Son havn ligger Kari Bjørge og Sten Helberg i en gammel tresnekke. De mener begge det er for enkelt å ta båtførerprøven i dag.
Sten Helberg og Kari Bjørge ønsker en praktisk prøve hjertelig velkommen.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK– Jeg har vært veldig mye «redd mamma» som har sett på barna kjøre båt opptil 9,9 knop. Det kan de jo gjøre uten noen prøve i det hele tatt. Det er så skummelt å sitte på land og se en niåring kjøre, forteller Bjørge.
Helberg er ikke i tvil om at man bør innføre en praktisk opplæring.
– Jeg tror det ville økt sikkerheten på sjøen, og ikke minst tryggheten for de personene som kjører båt. Kanskje de også får mye mer glede av båten når de skal ut på sjøen.
Publisert 18.07.2025, kl. 16.36