Vil ha Oljefondet inn i våpengiganter: – Behovet er større enn noensinne

2 days ago 7


Fondsmeldingen skal legges frem neste måned. På høyresiden av norsk politikk mener de det er på tide at Oljefondet kjøper aksjer i kjernevåpenselskaper.

 Norge handler det Lockheed Martin-produserte F-35-flyet, men Oljefondet får ikke lov til å investere i selskapet. Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I en stadig mer utrygg verden har Europa nå kollektivt bestemt seg for å investere enorme summer på å styrke forsvarerevnen.

Samtidig er Oljefondet her hjemme avskåret fra i investere i noen av verdens aller største våpenprodusenter. Årsak: Etikkrådet forbyr fondet å sette penger i selskaper som produserer komponenter som brukes i kjernevåpen.

Dette vil de to største utfordrerne på borgerlig side nå ha slutt på.

– Nå er vi helt avhengig av at vi får opp produksjonen av både våpen og ammunisjon, både i Europa og delvis i USA. Vi er avhengig av det for vår egen sikkerhet. Da trenger vi at det ikke er begrensninger på hvilke selskaper man kan investere i, sier finanspolitisk talsperson i Frp, Hans Andreas Limi.

Hans Andreas Limi mener det er dobbeltmoralsk at Norge nekter Oljefondet å gå inn i selskap vi kjøper våpen av. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I løpet av april vil regjeringen legge frem fondsmeldingen. Meldingen inneholder resultater for Oljefondet i året som gikk, men kan også åpne for en politisk debatt om endringer i hvordan fondet forvaltes.

Frp og Limi har fremmet et forslag om å oppheve forbudet mot investeringer i åtomvåpenprodusentene. De har støtte fra potensiell regjeringspartner Høyre, som tidligere har foreslått i DN å oppheve forbudet.

Høyre-leder Erna Solberg sier i et ferskt intervju med Financial Times at forbudet er «ironisk».

– Vi skal ta de vekk. Det er helt sprøtt, sa hun om atomvåpen-restriksjonene.

Høyre-leder Erna Solberg vil åpne for mer aksjekjøp. Foto: Gisle Oddstad / VG / NTB

Forbudet gjør at Oljefondet, som med noen få unntak har penger i nesten alle verdens børsnoterte selskaper, ikke kan investere i våpengiganter som Boeing, Saab, Northrop Grumman, BAE, og Lockheed Martin. Sistnevnte er best kjent som produsenten av kampflyet F-35. Det norske forsvaret har investert i 52 F-35-fly fra våpengiganten.

Nettopp at Norge kjøper våpen, men investere oljeformuen i selskapet, synes Limi er problematisk.

– Det er spesielt at det er begrensninger i Oljefondet som hindrer oss i å investere i selskap som vi kan handle forsvarsmateriell ifra. Det er en dobbeltmoral som er uheldig, sier han.

Han sier det ikke er gitt noe signal fra departementshold på om å oppheve begrensingen.

– Jeg er overrasket. Nå er behovet for å styrke vår forsvarsevne større enn noensinne.

Read Entire Article