Vil ha billigere flybilletter og mer taxfree

1 day ago 3


Flyplasseier Avinor varsler avgiftsøkninger. Frp-leder Sylvi Listhaug frykter dyrere flyreiser.

NHO Luftfart-sjef Erik Lahnstein og partileder for Frp, Sylvi Listhaug vil ha billigere flybilletter (for folk flest). Foto: Frode Gjelstenli

Publisert:

Oppdatert for mindre enn 50 minutter siden

– Når man øker avgiftene og gjør det dyrere å fly, så går det utover de som har dårlig råd, sier leder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, til E24.

De siste årene har vært harde økonomisk for den statlige flyplasseieren Avinor. Det fører til høyere avgifter for å spe på inntektene. Selskapet har også satt i gang tiltak for å kutte kostnader.

Nå mener Listhaug at det må tas grep for å bedre flyplasseierens økonomi, uten at det fører til høyere billettpriser og dårligere flytilbud.

Les på E24+

Ny hovedeier: Dette skjer med Eurobonus

Må øke avgiftene med 872 millioner kroner

Det statlige selskapet drifter flyplasser over hele landet. Under pandemien og i tiden etter fikk selskapet en knekk da færre reiste og la igjen penger på flyplassene. Til tross for nedgang peker pilene oppover igjen for selskapet.

Men Avinor trenger fortsatt å få inn mer penger for å vedlikeholde driften sin.

I et brev fra Avinor, sendt til samferdselsdepartementet, skriver de at avgiftene må øke med 872 millioner kroner. Slik vil de kunne dekke utgiftspostene sine, som de mener i stor grad ikke kan reguleres.

– Om forslaget vedtas av Samferdselsdepartementet, vil Avinor-avgiftene øke med 50 prosent over to år. Det er helt hinsides, sier Erik Lahnstein, NHO LuftfartNHO Luftfart NHO Luftfart er en bransjeorganisasjon for norske flyselskaper og andre aktører innen luftfart. -sjef.

Anslår færre passasjerer

Ifølge NHO Luftfart har Avinor selv anslått at de foreslåtte avgiftsøkningene for 2026 vil bidra til å redusere antall passasjerer med 500.000.

Grunnen er at færre vil ta seg råd til å reise, hvis flybillettene blir dyrere.

Totalt reiste 51 millioner passasjerer i 2024. Det betyr at Avinor vil miste en prosent av alle reisende.

– En prosent virker jo ikke veldig dramatisk?

– Når man skrur til rammebetingelsene år for år, blir effekten over tid betydelig. Folk og næringsliv flyr mindre, vekstkraften i økonomien svekkes og ruter med marginal lønnsomhet blir lagt ned, sier Lahnstein

Han mener at man ser konsekvensene i Molde, der SAS for snart to år siden skrotet direkteflygningen mellom Oslo og Molde.

Oslo Lufthavn, Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vil kutte passasjeravgiften og øke taxfreekvoten

Partilederen er helt enig i at passasjeravgiften må kuttes.

– Dere var med på å innføre passasjeravgift når dere satt i regjering i 2016, hva har endret seg nå?

– Vi var jo ikke for å innføre den opprinnelig. Det var jo i en sånn budsjettforhandling at det kom inn, svarer Listhaug.

Hun påpeker at Frp var med på å fjerne passasjeravgiften i statsbudsjettet i 2021. Da var grunnen koronapandemien og for å avlaste flyselskapene. Så ble den innført igjen av Støre-regjeringen Støre-regjeringen Den sittende regjeringen i Norge, ledet av statsminister Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet.i 2022.

Sverige fjernet passasjeravgiften 1. juli i år. Det mener Listhaug er et eksempel man burde følge her hjemme.

Et annet tiltak som Frp mener bør gjennomføres, er å reversere taxfreekvoten.

– Det var det advart mot da kuttene i Taxfreekvoten ble innført, at det kom til å føre til sviktende inntekter for Avinor, og det har jo skjedd, sier Listhaug.

Derfor vil Frp ha tilbake full taxfreekvote, samt muligheten til å veksle tobakk i vin. Grepet skal bedre Avinors finanser med 400 millioner i året, mener Frp.

– Tar ikke lett på å måtte øke avgiftsnivået

– Det er jo ikke noe vi ønsker oss, å øke avgiftene. Nå har vi vært gjennom flere år med stor kostnadsøkning på alle områder i samfunnet, og da må vi ta konsekvensen av det, sier John-Ragnar Aarset, Avinor-direktør, til E24.

Inntektene til Avinor har gått ned med om lag 400 millioner kroner i året som følge av kvotekuttet. 25 prosent av inntektene til Avinor kommer fra taxfree.

– Så har jo inntektene våre gått ned de siste årene på grunn av kutt i taxfreekvoten. Og vi har fått nye oppgaver som vi også må dekke inn.

De nye oppgavene er blant annet å forsterke grensekontrollen overfor passasjerer som kommer fra land utenfor Schengen og flyplassen på Andøya.

– Da må vi ta inn igjen de kronene på andre områder, men vi må også forholde oss de rammevilkårene som blir bestemt.

Han legger til at Avinor jobber kontinuerlig med å kutte kostnader og drive så effektivt som mulig.

– Vi tar ikke lett på det å måtte øke avgiftsnivået, for vi vil jo helst ikke det.

Angående at Avinor kan miste 500.000 passasjerer ved å øke avgiftene, sier direktøren at tallet er usikkert, men at de må regne med noe effekt.

– Ja, det er riktig at Avinor anslår at veksten i antall passasjerer kommer til å bli lavere neste år, dersom avgiftene økes. Selve tallet på 500.000 er svært usikkert, men noe effekt må vi regne med. Men stadig altså vekst også i 2026, sier Aarset.

Read Entire Article