Vianode vil satse i Amerika: Får GM-avtale verdt titalls mrd.

4 hours ago 2


En ny storavtale med GM åpner døren for en stor Vianode-fabrikk i Nord-Amerika. – Avtalen er helt essensiell for oss, sier Vianode-sjefen til E24.

Vianode har bygget et anlegg i Porsgrunn til to milliarder som leverer anodematerialer til batterier. Neste investering blir langt større, og planlegges nå i Nord-Amerika. En ny avtale med GM er essensiell, påpeker Vianode-sjefen. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Onsdag kunngjør Vianode at selskapet har inngått en betydelig rammeavtale med den amerikanske bilprodusenten GM.

Selskapet springer ut av Elkem og produserer anodegrafittanodegrafittAnoder og katoder er essensielle komponenter i batterier, og gjør det mulig å lagre og frigjøre elektrisk energi. Vianode lager grafitt som brukes i anoder, som er den negative elektroden i batteriet. til batterier. Vianode er kontrollert av svenske Altor.

Vianode-sjef Burkhard Straube. Foto: Vianode

– Dette er ekstremt spennende nyheter og noe vi har jobbet med lenge. Vi har akkurat skrevet under en offtake-avtaleofftake-avtaleen avtale om leveranser til en verdi på flere milliarder dollar med General Motors, sier Vianode-sjef Burkhard Straube til E24.

Én milliard dollar tilsvarer for tiden 11,3 milliarder kroner.

Leveransene fra Vianode skal gå inn i General Motors’ Ultium-partnerskap sammen med LG Energy Solution, forteller Straube. Ultium er GMs arkitektur for elbiler, og koreanske LG Energy Solution er en av verdens største batteriprodusenter.

– Dette er den klart største offentlig kjente avtalen for anodematerialer, en av hovedinnsatsfaktorene i elbilbatterier. Avtalen er knyttet til vår investering i et storskalaanlegg i Nord-Amerika, der oppstarten er planlagt i andre halvdel av 2027, sier Straube.

Leveranseavtale med GM skal vare frem til 2033.

– Anlegg til flere milliarder dollar

Vianode er i konfidensielle samtaler om hvor anlegget skal ligge, og håper å kunne si noe mer i løpet av noen måneder. Det vil bli noen hundre arbeidsplasser, opplyser Vianode-sjefen.

– Det vil bli et anlegg i virkelig stor skala. Vi planlegger rundt 75.000 tonn anodematerialer per år i første fase, og så vil det bli oppskalert etter hvert, sier Straube.

– Det har vært snakket om investeringer på ti milliarder kroner?

– Vi oppgir ikke investeringsbeløpet, men dette vil bli et anlegg til flere milliarder dollar.

– Hvordan vil dere finansiere dette?

– Det blir en blanding av ulike finansieringskilder, som vi jobber med å strukturere nå.

– Hvor viktig er denne avtalen for at dere skal kunne ta en investeringsbeslutning?

– Denne avtalen er helt essensiell for oss. Uten en offtake-avtale og en kunde så kan du ikke finansiere og bygge et slikt anlegg, sier Straube.

Dette er en 2024-modell av Chevrolet Equinox, som er en av elbilmodellene som er basert på General Motors’ Ultium-plattform. Foto: GM

Rammevilkårene er bedre

Vianode har allerede bygget en anodefabrikk i Porsgrunn til rundt to milliarder kroner, med om lag 100 arbeidsplasser.

I høst skrev E24 at selskapet har droppet planene om å satse ti milliarder på et storskalaanlegg i Norge, til fordel for Nord-Amerika.

– Vi ønsker fortsatt å bygge mer i Europa, men slik situasjonen er i dag er det forretningsmessige utgangspunktet mye bedre i Nord-Amerika, sier Straube.

Han peker på at denne industrien er dominert av Asia, primært kinesiske leverandører. 95 prosent av anodematerialene i verdikjeden kommer fortsatt fra Asia, påpeker han.

– Hvis vi vil bygge en robust verdikjede i Vesten så må vi virkelig satse.

– Amerika ønsker å bygge robuste verdikjeder og ønsker å oppnå teknologisk suverenitet og å etablere innenlandske forsyningskjeder. De bruker også penger i tråd med det de sier. Det ser vi ikke på samme måte i Europa, sier Straube.

Han ser ikke noen umiddelbar risiko for at incentivene i USA eller Canada endres på grunn av skiftende politiske vinder.

– Når vi snakker med våre kunder, blant annet blant bilprodusenter i Nord-Amerika, ser vi ikke noen betydelige endringer i strategien på nåværende tidspunkt, sier han.

Vil ikke spekulere i børsnotering

– Det er fortsatt Altor som er største eier i Vianode, kan dette endre seg?

– Vi har en sterk støttespiller og partner i Altor. Om dette kan endre seg avhenger av finansieringsstrukturen. Det er for tidlig å spekulere i hva dette kan innebære. Vianode er en langsiktig satsing for Altor, sier Straube.

– En eier av denne typen satsing vil kanskje vurdere en børsnotering av selskapet på sikt, hvis ting går bra?

– Det vil være spekulasjon på nåværende tidspunkt og er noe vi må komme tilbake til.

– En usikker tid

Straube mener en viktig drivkraft for GM-avtalen er at Vianode kan levere bærekraftige løsninger.

– Vi kommer til å redusere CO₂-fotavtrykket for anodematerialer med mer enn 90 prosent. Anodematerialene produseres generelt ikke på en bærekraftig måte i dag, og er den største bidragsyteren til CO₂-utslipp i denne verdikjeden. Derfor er vår nye proprietære teknologi viktig.

– En annen viktig drivkraft er behovet for å skape robuste forsyningskjeder i en usikker tid, sier han.

Han påpeker at det investeres hundrevis av milliarder i Nord-Amerika i elektromobilitet, litium-ion-batterier og batterimaterialer.

– Men 95 prosent av anodematerialene i verdikjeden kommer fortsatt fra Asia, primært Kina. General Motors ønsker å bidra til å bygge en forsyningskjede i Nord-Amerika sammen med oss.

Dette bildet er fra Vianodes produksjonsanlegg i Porsgrunn. Nå vender selskapet blikket mot Nord-Amerika, hvor det planlegger å investere flere milliarder dollar i et storskalaanlegg. Foto: Vianode

– Amerika mener alvor

Asias dominans har vært bygget opp med betydelig støtte og subsidier de siste 15 årene, ifølge Vianode-sjefen.

– Det vi kan si er at Amerika mener alvor med å håndtere den markedsvridningen vi nå ser, med kunstig lave priser blant annet for anodematerialer fra Asia, sier han.

– Vi må gjøre det samme nå, for å beskytte en fremvoksende industri, men med det premisset at industrien på sikt må bli lønnsom uten støtte.

Dette omtales også i en fersk rapport fra næringsdepartementene i Norge og USA. De mener at Kinas utstrakte bruk av statlige virkemidler i flere industrier «påvirker markedet, skaper overkapasitet og kan føre til kunstig lave globale priser og økt uforutsigbarhet».

Dette utfordrer markedsorienterte produsenter uten slike statlige fordeler, skriver Næringsdepartementet i en melding.

Fylkespolitiker Ådne Naper (SV) i Telemark advarte nylig mot at satsinger som Vianode forsvinner ut av Norge og Europa.

– Rammevilkårene er ikke til stede for nye industri i Norge. Det er veldig alvorlig, sa Naper til E24 i november.

Read Entire Article