Vi hører sammen 

5 hours ago 6


Ved å trykke på en knapp får du tilgang til resten av Norge og til hele verden. Du hører andre mennesker og havner i godt selskap. Kanskje hører du tanker og perspektiver som er lik dine egne, eller du hører fra noen som ser verden på en helt annen måte.

Du får vite at du ikke er alene, at vi lever i en urolig tid og at flere kjenner på det samme. Noe av det fineste med radio er at vi lar oss knytte sammen av stemme og pust, latter og dialog.

Høy oppslutning

Hver dag hører 2,8 millioner nordmenn riksdekkende radio. Lokalradio samler mer enn 700 000 lyttere ukentlig. Radio har på en bemerkelsesverdig måte holdt sin posisjon gjennom perioden da internett vokste frem og vi fikk digitale medier.

Den 29. april 1925 fikk det private Kringkastingsselskapet A/S konsesjon til å drive radio i Norge. Med sendestasjon i Telegrafbygningen i Oslo sentrum kunne de starte regulære sendinger. I 1933 ble NRK stiftet, og tilbudet til publikum ble utvidet.

At vi har kunnet lytte til radio i hundre år betyr ikke at mediet har stått stille. Norge har endret seg, nordmenn har fått nye vaner og nye behov. Et eksempel er Lørdagsbarnetimen, som ble sendt første gang i 1924 og etter hvert ble en tradisjon på NRK. For mange etterkrigsbarn ble «Barnetimen for de minste» etter hvert et daglig høydepunkt. Første sending var i 1947, og noen av våre aller mest kjente stemmer hørte hjemme her, som Alf Prøysen, Thorbjørn Egner og Anne-Cath. Vestly.

Fornye og bevare

Men på 2000-tallet begynte oppslutningen om Barnetimen å skrante. Ungene hadde fått egne TV-kanaler, dataspill og etter hvert nettbrett å konsentrere seg om. Å få dem til å sette seg ned ved radioen på et spesielt tidspunkt, og kanskje høre en historie som gikk over flere uker, var ikke lenger mulig.

Rundt 2010 fant vi faktisk ut at de som lyttet til Barnetimen hadde en snittalder på over 60 år. Da var det på tide å legge ned, og opprette nye tilbud for de yngste lytterne.

Allmennkringkasting handler ofte om å finne balansen mellom å fornye og bevare. Vi må jevnlig ta noen modige grep, for å være relevante for lytterne i morgen.

Sikre norsk innhold

Vi som driver de norske lydmediene har en jobb å gjøre for å forsvare det norske innholdet, sammen med politikerne som bestemmer rammebetingelsene. Nå som radio har flyttet seg fra kringkasting til strømming, har teknologigigantene kommet inn. De kontrollerer og utfordrer distribusjon, presentasjon, redaktørfrihet og forretningsmodeller for viktige norske radiokanaler.

Hvordan sikrer vi oss mot at internasjonale portvoktere stenger norske lydmedier ute fra nordmenns ører? I dag har de muligheten til å gjøre dette ved å ta full kontroll over hvem som slipper gjennom på smarttelefonene og i bilene våre.

NRK og de andre norske lydmediene har sammenfallende interesser i dette viktige spørsmålet. Derfor har en samlet radiobransje, bestående av Bauer Media, P4-gruppen, NRK og Norsk Lokalradioforbund innledet en dialog med myndighetene. Vi vil arbeide sammen for å sikre at det norske folk får tilgang til kvalitetsinnhold på lyd fra norske aktører også i framtiden.

Prøv appen!

I dag samler NRK hele mangfoldet av lydinnhold i appen vår NRK Radio. Der finnes innhold for barn, nyheter og samfunnsstoff, dokumentarer og kulturstoff. Også Radiogudstjenesten er med, den er like gammel som radioen selv og kunne som feire sine 100 år i januar med jubileumsgudstjeneste i Søm kirke.

Vi tror at valgbar lyd er radioens fremtid. I NRK Radio kombinerer vi muligheten til å høre på alle de direktesendte kanalene våre, og gir samtidig en inngangsport til en eventyrlig og rik verden av forskjellig NRK-innhold.

Her kan du finne det du vil, når du vil.

I NRK liker vi å si at «Vi hører sammen», og fellesskapet forsvinner heldigvis ikke med overgangen til strømming. Å høre lyd her og nå, sammen med andre, har en viktig og levende fremtid også i en digital medieverden.

Vår ambisjon er at vi skal fortsette å høre sammen i minst 100 år til.

Gratulerer med dagen!

Publisert 29.04.2025, kl. 15.55

Read Entire Article