Verst tenkelige timing

2 days ago 7


TV-trøbbel er det siste hopplandslaget trenger akkurat nå. Men for potensielle seere er krisemaksimeringen litt overdrevet.

 Matthias Schrader / AP / NTBHer hopper Johann André Forfang mot folkehavet i Garmisch-Partenkirchen. Dessverre ligger det an til at de to siste rennene i Hoppuka ikke sendes på norsk tv. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB
Lørdag 4. januar kl. 08:04

Det mangler ikke på fortvilelse, både herfra og derfra, over at det ligger an til at de to siste rennene i Hoppuka ikke blir sendt på lineær norsk tv.

Noe slikt har aldri skjedd før.

For den nye sjefen Jan-Egil Aalbu og hopperne, er det forståelig at situasjonen oppleves som ekstra fortvilende. For en sport som handler om å sveve nedover, har det jo ikke manglet på motbakker de siste årene.

Da er det ekstra ille å gå glipp av maksimal synlighet under klimakset for den tradisjonsrike Hoppuka. Det blir verst tenkelige timing.

 Lisi Niesner / Reuters / NTBJohann André Forfang er så langt nummer fem sammenlagt. Foto: Lisi Niesner / Reuters / NTB

Aalbu jobber steinhardt for å få positiv boost i stedet for fokus på stridsøkser fra i fjor. Da er det ikke akkurat drahjelp å hente, dersom tradisjonelle tv-bilder uteblir her hjemme.

Mangel på oppmerksomhet kan være vel så skadelig som krangling i beste sendetid.

Vi kan fortsatt ikke utelukke at det dukker opp en løsning fem på tolv, og vi vet ikke heller ikke hvilke konsekvenser det hele til slutt vil få.

I sosiale medier er det mange vintersportsfans som klager sin nød: Det mangler ikke på kunngjøringer om at «nok er nok», at man ikke gidder å følge med mer dersom det ikke går an å bare slå på tv’en og få bildene rett inn.

 Geir Olsen / NTBJan-Erik Aalbu leder den norske hoppleiren i en krevende tid. Foto: Geir Olsen / NTB

Hvor mange som ender med å la være å se på idretter de liker, fordi de ikke sendes lineært, er det ikke mulig å spå noe om. Men trolig er differansen veldig stor, sett opp mot tradisjonelle sendinger.

Det skyldes ikke minst at så mye av kjernepublikummet for ulike skisporter er såpass godt voksne som de er. Viljen til å kaste seg over digitale løsninger har jo en sammenheng med alder.

De ulike problemstillingene som har skapt vrede, skiller seg litt fra hverandre.

Én ting er renn som er solgt til en kommersiell aktør, som tidvis velger å forbeholde tilgang til abonnenter. Da er det feil å gjøre for eksempel Viaplay til skyteskive. Om noen fortjener kjeft i disse tilfellene, er det idrettsorganisasjonenes strategi for å selge egne produkter.

Den aktuelle hoppsaken ser litt annerledes ut. Den kommer som en følge av at renn arrangert i Østerrike selges for seg, og at prisen ikke har vært forenlig med hva norske tv-kanaler vil eller kan betale. Situasjonen er utenfor norske aktørers kontroll, og det er ikke rart at skiforbundet river seg i håret.

Inntektene deres kommer jo i stor grad gjennom sponsorater, og de blir mindre attraktive å sponse med lavere eksponering.

Likevel er hoppukekrisen fra et publikumsperspektiv ikke nødvendigvis så ille som en del vil ha det til.

Det er mulig å strømme rennene via Eurovision Sport. En del kan ha tilgang til utenlandske tv-kanaler med rettigheter gjennom sine abonnementer. Og et er mulig å få lyd fra NRKs radiosending.

Så om du har tilstrekkelig lyst til å få med deg hopprennene, skal det la seg gjøre for mange med litt ekstra innsats.

Forhåpentligvis havner vi ikke igjen i samme situasjon, og vi må satse på at det etter hvert landes en mer bærekraftig modell rundt rettigheter. Men det er ikke helt godt å si hva fremtiden bringer.

Idretten står i en brytningstid hva gjelder salg av tv-eksponering. Her har krisen rundt renn i Østerrike satt mye på spissen.

Det sier noe om å vurdere markedsverdien av eget produkt.Det sier vel så mye om at medieøkonomien ikke er hva den var.

Og det sier kanskje aller mest om at det nærmer seg en «survival of the fittest»-konkurranse mellom idrettsgrener.

 Matthias Schrader / AP / NTBFoto: Matthias Schrader / AP / NTB
Hva gjør du med hoppkrisen på tv?aSørger for å få strømmet det, og finner lyd på NRK. Null stress, hoppdress!bHadde kanskje sett på om det gikk på NRK, nå gidder jeg ikke.cHopp er uansett bare for spesielt interesserte.

Hoppsporten står sterkt i store europeiske land. I Norge er posisjonen truet, vi sliter med publikum og det er kanskje ikke så overraskende at tv-kanalene ikke vil punge ut all verden for å få lov til å vise.

Da blir det ekstra sårbart.

Men heldigvis for hopperne våre, er det denne vinteren ikke slik at alt står og faller på Hoppuka. Om noen uker er det verdensmesterskap på hjemmebane. Det er for alle.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article