Konkurranseadvokat mener Verisures praksis avslører at de har veldig gode marginer på mange kunder.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Verisure har et eget dokument for å unngå at de bryter konkurranseregler.
- Selskapet svarer ikke på spørsmål om hvordan deres winback-praksis ikke bryter med egen policy.
- Konkurranserettsadvokat Svein Terje Tveit mener at Konkurransetilsynet burde prioritere alarmbransjen.
- Konkurranserettsadvokat Monica Syrdal mener ting tyder på at både Verisure og Sector Alarm gjør det vanskelig for andre å vokse.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Tidligere i februar satte E24 søkelys på Verisure og Sector Alarms praksis med å vinne tilbake kunder som hadde takket ja til et tilbud fra utfordreren Homely.
Homely-gründer Nadir Nalbant beskriver det som «prisdumping» og anklager de to store for skittent spill.
Et dokument ved navn «Group Fair Competition Policy» illustrerer at Verisure selv er oppmerksom på problemstillingen.
Der står det at når Verisure har en sterk posisjon i et land, så er det viktig å jobbe tett med juridisk avdeling dersom man ser en risiko for:
- At man stenger konkurrenter ute.
- At man gjør det vanskelig for andre å konkurrere effektivt.
- At man diskriminerer mellom ulike kundegrupper.
Verisures policy er derfor at man alltid skal ta en ekstra runde før man gjør noe som kan bli oppfattet som «prisdiskrimineringprisdiskrimineringÅ tilby ulike priser og betingelser til kunder som ellers er i samme situasjon. » eller «rovprisingrovprisingÅ kutte priser kraftig eller selge med tap. ».
Les på E24+
Dette bør du gjøre med porteføljen nå: – Usikkerheten kan synes enorm
E24 har spurt Verisure om hvordan deres praksis med å kutte prisene kraftig for norske kunder som har takket ja til Homely, ikke er i brudd med egne retningslinjer. Verisure har ikke svart, tross gjentatte henvendelser.
Selve dokumentet er laget for å unngå at Verisure bryter konkurranselovgivning. Kan prisdumpingen være ulovlig?
– Burde prioriteres
Svaret på det er ja, men ikke nødvendigvis. Nøkkelordet er «dominans».
Å selge med tap er i utgangspunktet forbudt om man har en dominerende stilling i markedet. Det har Konkurransetilsynet kommet frem til at Verisure ikke har på egen hånd.
Da er spørsmålet om de er å anses som kollektivt dominerende sammen med Sector Alarm. I Norge har de to til sammen om lag 90 prosent markedsandel. Men terskelen for å påvise påvise kollektiv dominans er høy.
– Det er en krevende sak for Konkurransetilsynet å undersøke, sier advokat Svein Terje Tveit i Arntzen de Besche.
Svein Terje Tveit
Advokat i Arntzen de Besche.
Han er ekspert på konkurranserett og har selv opplevd «winbackwinbackÅ kontakte en kunde som har takket ja til et annet selskap, med formål å vinne kunden tilbake. » i alarmbransjen.
– Man får et godt tilbud fra en utfordrer og så svarer Sector eller Verisure med å halvere prisen din. Det tilsier at de har veldig gode marginer på mange kunder, og så bruker de det til å subsidiere andre.
Dette gjør at selskapene taper penger på noen kunder, eller har et marginalt overskudd, sier Tveit.
– Da er spørsmålet om man subsidierer så mye og på en sånn måte at man hindrer en konkurrent å etablere seg.
Han mener at ståa i alarmbransjen tilsier at dette er noe tilsynet burde prioritere.
– Man har to etablerte aktører, store prisforskjeller mellom kundene og en utfordrer som sier at det er vanskelig å komme inn. Da sitter man igjen med noe som ligner en del andre etablerte markeder hvor tilsynet tidligere har indikert at det kan være konkurranseutfordringer. Som meieri, telekom og dagligvare.
Har fått milliardgebyr før
Konkurranseadvokat Monica Syrdal i Hjort leser Verisure-dokumentet nærmest som en instruks til ledelsen i datterselskapene, som Verisure i Norge er.
Hun mener at det er ting som tyder på at både Verisure og Sector Alarm «opptrer på en måte som gjør det veldig vanskelig for andre å vokse».
– Jeg tenker at hvis Konkurransetilsynet hadde ønsket, så kunne de i hvert fall gått inn og undersøkt dette med kollektiv dominans. Men det virker som at prioriterer andre saker for tiden.
Monica Syrdal
Advokat i Hjort.
– Hva slags råd ville du gitt selskapene vedrørende winback-praksis?
– Jeg vet ikke nøyaktig hvilken markedsposisjon Verisure har, så det er vanskelig å besvare konkret.
– Dersom Verisure er i «faresonen» for å være dominerende, ville mitt råd vært at de bør unngå å drive med selektiv prisdumping og prisdiskriminering. Konsekvensene av å overtre konkurranseloven er alvorlige, slik Verisure også erfarte i 2020 da de ble ilagt overtredelsesgebyr for markedsdeling med Sector Alarm.