Venstresiden skuffet over Støre og Trumps «koseprat»

3 hours ago 4


 Astrid Pedersen / Ole Berg-Rusten / NTBBjørnar Moxnes fra Rødt og Ingrid Fiskaa fra SV kunne ønsket seg en litt mer konkret samtale etter at Trump og USA har undergravd viktige deler av samarbeidet mellom Norge og USA – som folkeretten. Foto: Astrid Pedersen / Ole Berg-Rusten / NTB

Bjørnar Moxnes fra Rødt og Ingrid Fiskaa fra SV hadde håpet at Støre og Stoltenberg ville være tydeligere forsvarere av folkeretten, Palestina og Grønland i møte med Trump.

Torsdag 24. april kl. 23:09

Kortversjonen

  • Bjørnar Moxnes fra Rødt og Ingrid Fiskaa fra SV ønsket tydeligere uttalelser om folkeretten fra Støre og Stoltenberg.
  • Moxnes mener møtet med Trump ikke adresserte viktige spørsmål.
  • Støre sier de prioriterte handel, Ukraina og toll under møtet og uttrykte Norges synspunkter tydelig.
  • Ine Eriksen Søreide fra Høyre synes tonen under møtet virket positiv og konstruktiv.

Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg gikk torsdag inn i Det hvite hus for å snakke om handel og toll, Ukraina og sikkerhetspolitikk.

Det var meget god stemning.

Kanskje litt for god stemning, mener partiene til venstre for Arbeiderpartiet.

– Ut fra hva jeg kunne se på TV var dette et vellykket møte på den måten at alle nikket og smilte og ingen tok opp det avgjørende spørsmålet for Norges sikkerhet, som er respekt for folkeretten, sier stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes (R).

– Mitt inntrykk etter pressekonferansen er at det var mye koseprat. Dette er ikke riktig tidspunkt for koseprat med en president som tar USA i en mer autoritær retning og som truer allierte med maktbruk, sier stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa (SV).

– Ikke en pekefinger

Begge mener at møtet i Det hvite hus var en anledning for å uttrykke uenighet med amerikansk utenrikspolitikk.

– Jeg mener det er fullt mulig å ha en diplomatisk og vennlig tone samtidig som man er tydelig på Norges holdninger og interesser. Jeg håper at de har stått opp for folkeretten og vært klare på at ingen, heller ikke USA, har rett til å ta seg til rette, sier Fiskaa.

Det er ikke en pekefinger, men en prinsippsak, sier Moxnes.

– Å tydelig si fra at USAs trusler om å annektere Grønland, USAs press på Ukraina til å gi fra seg sitt land til Russland og USAs plan om å etnisk rense Gazastripen er uakseptable, handler ikke om moralsk pekefinger. Det handler om å stå opp for Norges kjerneinteresse.

Støre: – Utnyttet tiden godt

Etter møtet med Trump var Støre fornøyd. Han sier Norge var tydelig også der det finnes uenigheter med USA.

For eksempel om Ukrainas territorium. Trump har åpnet for at Ukraina skal si fra seg Krym-halvøya mot at Russland går med på en våpenhvile.

– Ja, Norges syn er klart: Ukrainas territorielle integritet må respekteres. Alle spørsmål om territorielle endringer må håndteres av Ukraina selv. Den beste måten å støtte Ukraina på, er å styrke deres evne til å forsvare seg og ivareta sin egen sikkerhet.

 Thomas Nilsson / VG / VGFoto: Thomas Nilsson / VG / VG

Støre sier det også var tydelige samtaler om Grønland.

– Grønland er en del av Kongeriket Danmark. Det mener Norge, Norden og Europa – og det fortalte jeg Trump. Han presset ikke saken videre. Jeg la også vekt på at vi samarbeider for sikkerhet og stabilitet i Arktis.

Gaza ble derimot ikke nevnt.

– Det finnes mange viktige saker å diskutere med USA, men i slike møter prioriterer jeg norske interesser og det vi trenger å avklare med USA. Og vi utnyttet tiden godt, sier Støre.

Høyre: – Tonen virket god

Høyres utenrikspolitiske talsperson, Ine Eriksen Søreide, er glad for at møtet med Trump gikk bra.

– Tonen virket god, og det er et godt utgangspunkt for å bygge videre på et langvarig og nært partnerskap og samarbeid mellom Norge og USA om felles interesser, særlig i nordområdene.

Bilde av Ine Eriksen SøreideIne Eriksen Søreide

Tidligere utenriksminister og utenrikspolitisk talsperson for Høyre.

Hun er enig i prioriteringen av toll, Ukraina og sikkerhetspolitisk samarbeid.

– Jeg mener det var helt avgjørende at regjeringen var tydelige på Norges ubetingede støtte til Ukrainas forsvarskamp. Det er avgjørende for både europeisk og amerikansk sikkerhet at Russland ikke vinner krigen, og at USA legger press på Russland for å stanse de målrettede og brutale angrepene på sivile, sier Søreide.

Read Entire Article