Da turistforeningen la merke til at flere og flere ungdommer går i fjellet med telt, tok de grep. De ønsker telterne velkommen og legger nå til rette for at de kan telte rett utenfor turisthyttene og ta i bruk fasilitetene der.
Ane Bele Reinfjell er vert på Jødalshytta og sier de har bygget gapahuk utenfor hytta til telterne.
– Her har telterne mulighet til å lage sin egen mat og sitte under tak. Vi ønsker dem hjertelig velkommen, sier Reinfjell.
Ane Bele Reinfjell er vert på Jødalshytta og ønsker også telterne velkommen
Foto: Bent Vidar Lindsetmo / NRKTilgang på dusj og lader
Mathilde Pilemand og Jasmeen Tessier er på fjelltur sammen for første gang.
– Det er fint å følge en markert sti, så man ikke går seg bort i fjellet, sier Pilemand.
Hun er selv medlem i Turistforeningen, mens hennes danske turvenn ikke er det.
– Telt kan gjøre at det å dra på fjellturer blir mer tilgjengelig for unge. Det kan være litt dyrt om man skal betale for overnatting alle steder. Dessuten er det lettere å planlegge, og man kan endre planer underveis, sier de to.
Mathilde Pilemand forteller at hun var på fjelltur som barn med familien. Nå har hun tatt opp aktiviteten sammen med Jasmeen Tessier.
Foto: Bent Vidar Lindsetmo / NRKDe har med seg frysetørket mat til hele turen, men ser ikke bort ifra at de kommer til å kjøpe middag i en av turisthyttene om de blir lei av mat fra pose.
– Det er fint å ha tilgang til dusj, selv om man er ute og telter. Man kan også lade telefonen, ta seg en kald øl, og kjøpe seg en sjokolade, sier de om hvorfor de har valgt å sette opp teltet rett utenfor Jødalshytta.
Mange har funnet veien til Jødalshytta denne julidagen.
Foto: Bent Vidar Lindsetmo / NRKTelter der det er finest
Nils, Joel og Johan er en kompisgjeng fra Dalarna og Göteborg som har funnet veien til Trollheimen for første gang.
– Vi syns det var bekvemt å telte ved hytta da vi kom hit i dag. Det var veldig fint her, og nært vannet, sier Nils Medelfelt.
Kompisgjengen fra Sverige var i Jotunheimen i fjor, og i år valgte de Trollheimen. De sier de må langt nord i Sverige for å finne like fin natur.
Foto: Bent Vidar Lindsetmo / NRKHan forteller at det varierer om de telter nært hyttene eller mer øde.
– Vi kan like gjerne telte på fjellet lenger unna folk også. Det spørs hvor det er finest. Men her var det veldig fint og så kan man jo gå inn og kjøpe seg noe også om man vil.
Tilrettelegger
Leder i Trondheim Turistforening, Frode Støre Bergrem, gleder seg over medlemsvekst Turistforeningen og sier de nå nærmer seg de beste årene før nedgangen under pandemien.
– Det mest gledelige er at det er barn og unge som øker mest, så vi får med oss neste generasjon. Det er vi jo bestandig spent på, og er veldig glad for at vi får til det.
Frode Støre Bergrem i Trondheim Turistforening gleder seg over at flere bruker naturen enten de ligger i telt eller hyttene deres.
Foto: Trondhjems turistforeningLiker utviklingen
Turistforeningssjefen ser ikke noe problem med at flere av disse velger telt.
– Det syns vi er helt topp. Vi har veldig mange, kanskje spesielt ungdommer, som bruker rutene våre i fjellet og overnatter i tilknytning til hyttene våre. Der får de ta seg en dusj, tørke litt klær, og kanskje få seg en matbit, og så bor de i telt utenfor.
Han forteller at de nå har lagt til rette på flere av hyttene for teltere.
– Det å ligge i telt blir en fin tilleggsopplevelse for mange. Kanskje gjør de det et år, men bor i hyttene neste år.
Han ser ikke på disse som gratispassasjerer.
– Nei, tvert imot. Det vi vil er at folk skal ut og drive med friluftsliv. Om de bor på hyttene våre eller ikke, er ikke så farlig, sier Bergrem.
I dag veier telt, sovepose og liggeunderlag en brøkdel av hva det gjorde for noen år siden, og flere velger å pakke sekken for en natt ute.
Foto: Bent Vidar Lindsetmo / NRKPublisert 19.07.2025, kl. 08.26