Kortversjonen
- Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Norge ble lurt av Solberg-regjeringen om utenlandskabler.
- Vedum garanterer at det ikke skal bygges flere kabler så lenge Sp sitter i regjeringen.
- Tidligere olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) hevder Solberg-regjeringen han var en del av fikk presentert et for dårlig faktagrunnlag.
Landets finansminister og Sp-leder reiste fra strømkrisen i regjeringen til Bergen fredag,
Der besøkte han blant annet Griegakademiet og Universitetet i den vestlandske hovedstaden, samt flere steder i Osterøy kommune.
Hjemme i Oslo fortsetter arbeidet i partiet hans og i Ap for fullt – for å bestemme posisjoner og mulige veier videre i strømstriden som herjer regjeringen.
Striden finner trolig sin løsning en gang til uken.
- Hvorfor er det full strid i regjeringen om en energipakke fra EU? Her er det du trenger å vite.
Det står i alle fall ikke på innsatsen:
Hver gang han hadde noen sekunders pause på Gardermoen før avreise til Bergen klokken 08.00 – og videre på reisen i bergenstraktene – var Trygve Slagsvold Vedum på mobilen.
Pressen hang tett i hælene. De fleste spørsmålene dreide seg om Vedum ser noen mulighet for at regjeringen ikke vil sprekke.
Dette er det reell fare for fordi Ap står fast på at regjeringen vil behandle tre direktiver som Sp har gjort det klart at de ikke vil trekke ut av EUs fjerde energimarkedspakke.
– Vil ikke skje igjen
Vedum begynner på et resonnement som ender med en garanti.
– Det norske folk ble lurt da Solberg-regjeringen fortalte om konsekvensene av de to siste kablene til Storbritannia og Tyskland, som ble åpnet i 2021 og da de innførte Acer, sier Vedum og tilføyer:
– Daværende energiminister Terje Søviknes sa at konsekvensene ville ha marginal påvirkning på prisen. Statnett anslo det til 3–4 øre og NVE med to øre i 2030.
(Les Terje Søviknes sin kommentar til påstandene mot slutten av denne saken.)
– Dere var i regjering da de kablene ble tatt initiativ til i 2012?
– Ja, i den innledende fasen, men vi var mot senere i prosessen. Og vi har stanset to kabler i vår regjeringstid.
Han fortsetter:
– Jeg gir en garanti: Så lenge vi sitter i regjering, vil det ikke skje igjen.
Reforhandlingsløfte
– Hva betyr den garantien?
– At vi ikke skal bygge flere utenlandskabler. Utveksling av kraft med kontinentet skal vi ha, men flere kabler blir det ikke, og vi skal reforhandle de to avtalene for å sikre bedre norsk kontroll over eksporten.
– Du sier at hvis dere ikke får gjennomslag for å ta kontroll over kablene, så kan ikke dere sitte i en regjering?
– Jeg garanterer at vi ikke skal bygge flere kabler og har klare mål om ikke å forlenge avtalen med de to danske kablene når de går ut neste år. Og vi har et mål om å reforhandle avtalen om de tyske og britiske kablene.
– Hvordan skal det skje?
– Vi må gå de rundene med EU, Tyskland og Storbritannia for å vinne frem.
Hva er «fjerde energimarkedspakke»?
- Dette er EU-regler om kraftmarkedet som består av åtte rettstrakter eller forordninger om energi. Offisielt kalles den Ren Energi-pakken i EU.
- Nå slåss regjeringen internt om disse EU-reglene skal innføres i norsk lov. Reglene handler blant annet om:
- Et fornybardirektiv om at minst 32 prosent av EUs totale energiforbruk skal være fornybar energi innen 2030. Dette betyr også raskere konsesjonsprosesser for fornybar energi.
- Mål om energisparing på minst 32,5 prosent innen 2030.
- En styrking av forbrukernes rettigheter og roller på energimarkedet.
- Regler for energisparing i bygg. Og nye regler knyttet til energibyrået Acer, som får en større og viktigere rolle. Dette organet er EUs overordnede reguleringsmyndighet for energi. Tredje energimarkedspakke skapte stor politisk strid da den ble innført i sin tid
– Hvor viktig vil det være å vinne frem med de kravene når den problemstillingen legges på bordet?
– Det er avgjørende viktig.
– Tilbake til de tre direktivene dere nå setter all prestisje inn på at regjeringen ikke skal godkjenne: Finnes det noen omstendigheter hvor Sp kan gå med på de tre direktivene?
– Vi mener det vil være veldig uklokt å gjøre det.
– Marit Arnstad sier det er uaktuelt å si ja til de tre direktivene. Det gir tilnærmet null handlingsrom?
–Målet vårt er klart, så skal vi sette oss ned med Ap i dagene fremover.
Søviknes: – For dårlig faktagrunnlag
Frp-ordfører i Bjørnafjorden, Terje Søviknes, var olje- og energiminister da han i 2018 la frem Acer-reglene i EUs tredje energimarkedspakke
.– Dette ble vedtatt med Aps stemmer og mot Sps stemmer. Det var en stor diskusjon i Ap, men de landet til slutt på å støtte. Vi var tydelige hele veien, uttalte Vedum i et tidligere VG-intervju.
I en SMS til VG fredag kveld avviser Terje Søviknes langt på vei kritikken:
– Det er ingen tvil om at både den rødgrønne-regjeringen før 2013 og Solberg-regjeringen fikk presentert et for dårlig faktagrunnlag knyttet til effektene av de to siste utenlandskablene, skriver Søviknes.
– Samtidig skal det sies at det var krevende på det tidspunkt å forutse effekten av Tysklands Energiewende
med mellom annet nedstengning av kjernekraft og Russlands innovasjon av Ukraina med påfølgende kutt i gassimporten til EU.– Frps stortingsgruppe stemte allerede våren 2021 for at Norge skulle gå ut av Acer, påpeker Søviknes videre.
– Vi fikk stoppet utenlandskabelen NorthConnec
t og har sagt tydelig nei til fjerne energimarkedspakke som regjeringen krangler om nå.Om tiden fremover har Frp-politikeren følgende kommentar:
– Det viktigste nå er hva vi gjør for å ta tryggheten tilbake for rimelig og nok strøm i Norge. Frp vil derfor sette makspris på 50 øre/kWh til norske husholdninger, strupe eksporten i utenlandskablene og stoppe elektrifiseringen av oljeinstallasjoner på sokkelen.
Se video: Vedum: – Uenige om noen ting