Den historisk strenge terrordommen på 30 års forvaring ble stående, siden Zaniar Matapour overraskende trakk anken sin.
Ankesaken i Borgarting lagmannsrett skulle startet neste tirsdag.
Dette betyr også at 41 nye fornærmede som har meldt seg etter at rettssaken i Oslo tingrett var ferdig, ikke får behandlet sine krav.
Planen var at disse skulle tas med i ankesaken, som nå altså ikke blir noe av.
Vil anbefale sivilt søksmål
Koordinerende bistandsadvokat Christian Lundin sier de 41 nå har to valg:
Enten gå til et sivilt søksmål mot terrordømte Matapour, eller fremme kravet i en eventuell rettssak mot terrorsiktede Arfan Bhatti og de andre som er siktet for medvirkning til grov terror.
– Hvis det er usikkert, så vil nok jeg anbefale de 41 å ta ut en stevning til tingretten, slik lagmannsretten gir føring på, sier bistandsadvokat Christian Lundin til NRK.
Den koordinerende bistandsadvokat forslo at lagmannsretten skulle behandlet de sivile kravene på tirsdag selv om anken ble trukket, men lagmannsretten sa nei.
– Det som er beklagelig ved dette, er at denne saken trekker mer ut i tid, og det er en tilleggsbelastning for de fornærmede, sier Lundin.
– Det er viktig for å følge opp deres krav. Det er det offentlige som skal dekke disse oppreisningskravene og for at det offentlige skal dekke dem, så må de 41 få en dom på kravene sine.
Allerede dømt til å betale 112 millioner
Zaniar Matapour er allerede dømt til å betale over 112 millioner kroner i oppreisning og erstatning til i alt 312 fornærmede og etterlatte. Denne dommen er nå rettskraftig.
Siden Matapour aldri vil kunne betale dette selv kan disse 312 personene nå kreve pengene fra Kontoret for voldsoffererstatning.
Etter tingrettens behandling av saken har det altså meldt seg 41 nye fornærmede, som også har fremmet erstatningskrav.
De er alle personer som var til stede da terrorangrepet skjedde. De andre fornærmede i samme kategori ble i Oslo tingrett tilkjent 350.000 kroner hver i oppreisning.
– Det er en gruppe med mennesker som ikke har blitt påført fysiske skader, men psykiske skader, sier bistandsadvokat Christian Lundin.
– Det er kravet, at de har blitt påført en skade. Alle disse har blitt påført en skade i den forstand at det har vært en veldig stor belastning for dem.
Forsvarer varsler ny linje
Da de sivile kravene ble behandlet i Oslo tingrett på slutten av rettssaken i fjor hadde daværende forsvarer Marius O. Dietrichson ingen innvendinger.
Matapours nye forsvarer, Jon Anders Hasle, sier det ikke nødvendigvis blir det samme nå.
– Nå er anken akkurat trukket, så vi må områ oss litt. Dette er ikke noe vi har hatt fokus på den siste tida, men vi imøteser hva som kommer derfra.
– Det er ikke gitt at man ser situasjonen helt likt som i tingretten, da det nå bare blir fokus på de sivile kravene. I den andre saken var det noe annet som tok fokus vekk naturlig nok, sier Hasle til NRK.
Publisert 31.01.2025, kl. 22.23