Regjeringen vil fjerne de skattemessige konkurranseulempene for norske fond fra nyttår. Finansministeren håper det stanser utflaggingen til Sverige.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Regjeringen vil fjerne skattemessige konkurranseulempene for norske fond fra nyttår.
- Finansminister Trygve Slagsvold Vedum håper dette vil stoppe utflaggingen til Sverige.
- Norske aksje- og rentefond vil i hovedsak ha jevnbyrdige regler som i Sverige per 1. januar 2026
- Det er ventet at det åpnes for akkumulerende rentefond og at dagens løpende skatt på utbytter fra selskaper utenfor EU/EØS fjernes for aksjefond
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Finansdepartementet vil i løpet av kort tid sende skattereglene for norske fond ut på høring.
Det bekrefter finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overfor E24.
– Jeg tror mange i finansbransjen kommer til å bli positivt overrasket over at det ikke bare kommer endringer for rentefond, men også at det så tydelig og så raskt kommer endringer for beskatning av utbytter for aksjefond, sier Vedum.
Går alt etter planen, vil norske aksje- og rentefond i hovedsak ha jevnbyrdige regler som i Sverige per 1. januar, 2026 (se faktaboks).
– Nå er det ingen grunn skattemessig, slik vi ser forslaget, å flytte virksomheten fra Norge til Sverige, sier han.
Fondsflukt
Finansdepartementet har gått skoene av seg siden høstens bombe om at kapitalforvaltningsselskapet Alfred Berg vil flagge ut sin norske aksje- og rentefond til Sverige.
Møter med en lenge bekymret bransje, og visse justeringer av vilkårene for fondsbransjen, var heller ikke nok til at landets største kapitalforvalter, Storebrand, varslet utflagging på nyåret.
– Utfallet er uvisst. Vi opplever at våre kunder ønsker løsninger og ulike type produkter i dag, og det er det vi nå responderer på, sa Storebrand Asset Management-sjef Jan Erik Saugestad til E24 i forrige uke.
Endringer
Forslaget som skal på høring innebærer at det åpnes for akkumulerendeakkumulerendeEt akkumulerende fond er en type investeringsfond der gevinster og utbytte reinvesteres i stedet for å bli utbetalt som utbytte til investorene. rentefond, som vil si at fondet/eierne ikke beskattes, før realisering, mot løpende beskatning i dag.
Forslaget åpner også for at dagens løpende skatt på utbytter fra selskaper utenfor EU/EØS i aksjefond endres til at utbyttene reinvesteres ubeskattet i fondene, og skattlegges som gevinst først ved realisering.
– Hvis du for eksempel har et rentefond, så kan du få rentes-renteseffektrentes-renteseffektAvkastning på avkastningen; at du får renter (gevinst) både på sparepengene du har satt inn og på allerede oppnådd gevinst. Albert Einstein skal ha sagt at rentesrente-effekten er den sterkeste kraften i verden. ved at mer kapital beholdes i fondet frem til realisering. Og når det gjelder utbytte, så får du mer kapital til å investere med, som gir samme effekt. Da får du den kraften, sier Vedum.
– Fjerner usikkerheten
– Storebrand mener det er uvisst hva som kommer til å skje. Kan du nå fjerne den usikkerheten?
– Ja, nå fjerner jeg usikkerheten. Selvfølgelig skal det være en høring, men Senterpartiet og Arbeiderpartiet og Regjeringen ønsker å fjerne den.
– Jeg snakket også med statsministeren (Jonas Gahr Støre, journ.anm.) om det i går. Og vi vil ha full trøkk på det her for å få det frem raskest mulig. Derfor legger jeg det frem nå.
Han legger til at normalt ville et høringsdokument bli lagt frem etter Regjeringens marskonferanse.
– Jeg ønsker å få det ut nå med en gang sånn at næringen skulle få det signalet raskt, og slippe uroen. Spesielt hvis det er beslutningstagere som nå sitter og veier frem og tilbake hva de skal gjøre. Så vet de det, sier Vedum.
Les på E24+
Fondsflukten: Derfor flytter bransjen til Sverige
– Liker det ikke
Vedum sier at selskapene gjør sine egne vurderinger, men understreker at de tar situasjonen på alvor.
Han legger likevel ikke skjul på følelsene rundt Storebrands varslede utflagging, som kom samtidig som han jobbet med det nye skatteforslaget.
– Jeg liker jo det ikke, selvfølgelig, sier statsråden, som legger til at det har skapet mer «indre støy», enn støy utad.
– Har dere kalt inn Storebrand-toppene på teppet?
– Nei, vi har ikke hatt kontakt direkte, men det kan jo være at vi at inviterer dem hjem på en kaffe for å se nå, sier Vedum.
Les også
Storebrand flagger ut alle norske fond til Sverige
– God dag for Norge
Han legger til at regjeringen ønsker å ha en åpen dør til bransjen, og at han i tillegg til å være skattestatsråd og regulatorisk statsråd, også er finansbransjens «næringsminister»
– Jeg håper selvfølgelig at aktørene ser hva vi nå gjør, og at flest mulig satser i Norge. Så, jeg mener det er en god dag for Norge, for oss som bor her og for virksomhetene i Norge.
– Hvorfor kommer dette først nå?
– Altså først så var det noen som kom. Men det kan jo være at man fra næringens side har vært litt forsiktig med å si ifra. Så det har ikke vært noe sånn tydelig press på oss heller. Men vi ble tydelig oppmerksom på det som skjedde i månedsskiftet september-oktober, så begynte vi å jobbe med en gang, både politisk og i embetsverket, sier Vedum.
Han legger til at det heller ikke har vært spilt inn at skattereglene for fondsbransjen har vært et betydelig problem, hverken i Stortinget eller andre innspill, før Alfred Berg varslet utflagging i fjor høst.
Kommer i møte
Finansdepartementet har allerede har sendt flere bestillinger til Finanstilsynet, blant annet vedrørende adgangen til inntektsdeling, og adgangen til å dele opplysninger fra Folkeregisteret, påpeker statsråden.
– Så det vi egentlig gjør, vi plukker ned alle de innspillene bransjen hatt, ett etter ett. Jeg håper de ser at vi kommer dem i møte, sier Vedum.
– Her har vi prøvd å gjøre ting kjapt.
Finansdepartementet har også innkalt Finans Norge til møte i begynnelsen av februar, for å diskutere finansbransjens utfordringer nærmere.
Les også
Oljefondssjefen vil skape klynge rundt Oljefondet: – Oslo kan bli mye større
Les også
Astrup om fondsflukten: – Dette er tragisk for Norge
Les også
Holberg kan bli neste forvalter til å flagge ut: – Kan ikke vente lenge
Les også