NRK kunne denne uka avsløre at regningen fra håndballtinget bikket 2,3 millioner kroner, hvorav 250.000 av dem alene stammet fra utgifter til alkohol.
Dette vekket reaksjoner fra grasrota i Håndball-Norge:
– At man trenger å bruke mye penger på kjente artister og konferansierer, samt at det serveres så rikelig med enheter til maten, synes jeg er uheldig og det bidrar til å svekke troverdigheten til idretten, uttalte Bjarne Lervang fra Vikhammer håndball.
Nå lover også en for tiden ferierende håndballpresident oppvask.
– Det gjør inntrykk å høre reaksjonene. Det gjør meg overbevist om at vi trenger en gjennomgang av saken, og som håndballpresident vil jeg ta initiativ til dette til høsten, sier Randi Gustad til NRK.
Hun ble innstilt som Kåre Geir Lios arvtaker på tinget i midten av mai og var følgelig også til stede under festlighetene som utspant seg i forlengelsen av det øvrige programmet.
Utfordrer Gustad
Oda Sjøvoll – en annen av kritikerne av pengebruken på tinget – mener det er på høy tid at noe gjøres for å endre kulturen.
– Det skulle bare mangle gitt reaksjonene som har kommet, men jeg forventer egentlig at hun tar en gjennomgang av hele pengebruken til forbundet. Det siste døgnet har jeg fått mange meldinger fra folk rundt om i klubbene som takker meg for at jeg sier tydelig fra om en ukultur som har fått pågå over lengre tid og som ikke hører hjemme i idretten, sier nestlederen i Linderud IL Linje 5 Håndball.
Sjøvoll ønsker nå å utfordre Gustad til å rydde opp i det hun mener er «en ukultur der pengene sitter løst på toppen».
– Har det fra tidligere vært en ukultur på dette området i forbundet du nå styrer, Gustad?
– Det kjenner jeg ikke til, men jeg lytter til reaksjonene. Likevel må jeg minne om at dette ikke var en kveld for «toppen av forbundet», hovedtyngden av deltakerne var delegatene på håndballtinget, påpeker presidenten.
Sjøvoll slår seg ikke til ro med svaret.
– Det er så vidt jeg vet ingen andre i frivilligheten som deler ut så mye alkohol og som tillater seg denne typen pengebruk. Jeg tenker derfor det er uklokt av henne å avvise en ukultur før hun som ny president har gått ordentlig inn i dette.
HAR FÅTT MANGE REAKSJONER: Oda Sjøvoll gikk hardt ut mot lederskapet i Norges Håndballforbund på grunn av pengebruken rundt årets ting.
Foto: Privat– Når noen peker på ufornuftig pengebruk i forbundet svarer de alltid med at de har noen kroner til de som sliter. Det vitner om at de verken tar egne eller klubbenes problemer på alvor, de vil bare slippe oppmerksomhet om ukulturen til Kåre Geir Lio og de andre toppene, mener hun.
NRK har gitt Kåre Geir Lio til å svare på kritikken. Han ønsker ikke å kommentere saken og henviser videre til håndballforbundet.
– Forstår kritikken
I forbindelse med «Hederskvelden» som avsluttet programmet lørdag kveld, hadde tidligere president Lio forhåndsgodkjent servering av fem enheter alkohol på lørdag. Dagen i forveien var det forhåndsgodkjent tre enheter per person.
KVITTERING: Regninga på middagen på hederskvelden til Håndballforbundet kom på over 300.000 kroner.
Foto: NRK– For øvrig er våre retningslinjer under revisjon, noe som var bestemt før tinget i mai. Det nye forbundsstyret vil gjøre en vurdering av disse i løpet av kommende periode, opplyser 1. visepresident i forbundet, Øyvind Indrebø, til NRK.
Gustad bekrefter at dette vil havne på bordet til det nye forbundsstyret for å legge opp et løp inn mot neste håndballting i 2028.
– Jeg forstår kritikken som er kommet rundt antall alkoholenheter som ble servert til de to middagene. Som president vil jeg ta initiativ til en diskusjon rundt hvordan vi skal ha det på likende sammenkomster framover, sier Gustad.
Håndballtinget fant sted på Holmenkollen Park Hotell. Deltakerne fikk aperitiff før middagen både fredag og lørdag, og kunne totalt innta åtte enheter alkohol de to kveldene.
Forbundet opplyser at alkoholforbruket var innenfor det de hadde godkjent på forhånd.
På lørdag alene ble over 150 000 kroner brukt på alkohol.
– Positivt initiativ
Gustad er ikke enig i all kritikken som kommer fra Sjøvoll i sakens anledning.
– Jeg vil først si at jeg er uenig i Sjøvolls utsagn om forbundsstyrets tilnærming til klubbene, sier hun.
Da reagerer hun på påstanden om at «forbundsstyret synes å tro at klubbene er til for forbundet, og ikke motsatt»:
– Både det nåværende og det forrige forbundsstyret vet utmerket godt hvor viktig klubbene er. Det kommer tydelig fram av tingprotokollen fra mai, det har vært bakteppet i alle samtaler jeg har vært en del av i min tid i håndballen, og det bevises gjennom oppfølgingen som gjøres mot klubbene fra alle deler av NHF-familien, mener Gustad.
TAKKET AV: Både Thorir Hergeirsson og tidligere håndballpresident Kåre Geir Lio ble takket av under hederskvelden på håndballtinget i mai.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB– Forstår du likevel at det kommer kritikk fra bredden som opplever en helt annen økonomisk hverdag i klubbene?
– Jeg mener håndballens hederskveld er et positivt initiativ som er godt politisk forankret. Jeg vil likevel ta initiativ til å se på retningslinjene for alkohol og forstår mye av den kritikken.
– Det er viktig å si at hederskvelden ikke er innført for at forbundsstyret eller NHF-ledelsen skal ha en fest. Den er innført for å hedre og verdsette representanter fra alle deler av norsk håndball hvert tredje år, og motivere øvrige klubber gjennom å løfte frem gode eksempler. Det er også feil å omtale det som en «gallamiddag». Samtidig forstår jeg at det kommer reaksjoner fra folk som stiller spørsmål ved om dette skal prioriteres. Akkurat som tinget er dyrere nå enn før på grunn av økte kostnader, er det vanskeligere å få endene til å møtes for klubbene, sier Gustad.
Hei!
Takk for at du leste artikkelen vår!
Har du tips til andre saker som retter fokus mot penger og ressursbruk innenfor idretten, så ta gjerne kontakt med oss!
Publisert 10.07.2025, kl. 05.20