Oljefondet var over ett år for tidlig ute med å forsikre seg mot et fall i teknologiaksjer. – Men nå er den fin å ha, sier fondssjef Nicolai Tangen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Oljefondets verdi falt i første kvartal, grunnet børsnedgang og en styrket krone som gjør fondets utenlandske eiendeler mindre verdt målt i kroner.
- Fondet har i 18 måneder hatt lavere andel teknologiaksjer enn det kunne hatt, som en slags forsikring. Det betyr at fondet har gått glipp av en del oppgang, men demper også effekten av aksjefallet nå i 2025.
- Nedturen i de syv store teknologiselskapene «Magnificent Seven», som inkluderer Apple og Tesla, har på papiret redusert fondets verdi med rundt 600 milliarder kroner siden nyttår, gitt uendret eierskap, ifølge E24s anslag.
- Oljefondets leder Nicolai Tangen påpeker at aksjemarkedet er mer risikabelt enn tidligere.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Oljefondet opplevde et solid verdifall i første kvartal etter aksjenedgang globalt og en styrket krone. Fondet endte på 18.526 milliarder kroner.
– Det var hovedsakelig teknologiaksjene som trakk resultatet ned, sier Oljefondets leder Nicolai Tangen i en melding.
Fondet har for lengst tatt grep for å redusere risikoen knyttet til teknologiaksjer, som utgjør en stor andel av globale aksjer:
I halvannet år har fondet sittet på en mindre andel teknologiaksjer enn det kunne ha gjort, som en slags forsikring.
– Vi traff ikke planken på den. Så den ble lagt på litt for tidlig. Men nå er den fin å ha, sier Tangen til E24.
Siden fondet har vært undervektetundervektetat fondet eier relativt sett mindre aksjer enn det normalt sett ville ha gjort, ut fra referanseindeksen fondet følger i teknologiaksjer, har det ikke fått nyte full effekt av oppgangen i disse aksjene de siste årene.
Men dette grepet gjør også at fondet merker mindre til smellen i teknologiaksjene så langt i år.
Fondet gjorde det noe bedre enn indeksen det sammenligner seg med i første kvartal. Ledelsen i fondet knytter dette blant annet til en viss undervekt i aksjemarkedet og en viss undervekt i de store teknologiselskapene.
Les også
Oljefondet tapte 415 mrd. i første kvartal
Fall i «Magnificent Seven»
For å illustrere fallet i teknologiaksjene har E24 sett på gruppen som ofte omtales som «Magnificent Seven»: Apple, Google-eier Alphabet, Amazon, Facebook- og Instagram-eier Meta, Microsoft, Nvidia og Tesla.
Til sammen hadde Oljefondet ved nyttår over 2.500 milliarder kroner i disse syv selskapene, eller nær 13 prosent av fondets totale verdi.
Ifølge E24s anslag ser fondet ut til å ha mistet papirverdier for over 600 millarder kroner siden nyttår bare i disse syv selskapene.
Det skjer riktignok etter flere år med kraftig oppgang i de samme aksjene.
Beregningene forutsetter at fondets eierskap ikke er endret siden nyttår, og er beregnet ut fra aksjenes dollarverdi. Omregning til kroner er basert på en dollarkurs 10,55 kroner den 31. mars og 10,41 kroner den 23. april.
Har ikke endret mye
Fondet har ikke gjort noen overordnede grep for å endre på eierskapet i de store teknologiselskapene i det siste, ifølge Tangen.
– Ikke veldig mye og ikke fra toppen. Det er i så fall individuelle porteføljeforvaltere som har gjort justeringer. Og det er det hele tiden. Noen synes det ser bra ut og noen synes det ser dårlig ut, og så gjør de justeringer, sier Tangen.
Fondet er jevnt fordelt i markedene, men har rom til å justere eierskapet i enkeltaksjer. Men selv om teknologiaksjer som Tesla har falt mye i år, har ikke fondets ledelse endret strategien.
– Jeg tror ikke det er noe store grep, sier Tangen.
Les også
AI: – Kjempevanskelig å si om det er en boble
– Mer risikabelt
Fondets leder mener det har vært riktig å advare mot konsentrasjonsrisikokonsentrasjonsrisikoRisiko som oppstår når en stor del av markedets verdi er fordelt på et fåtall selskaper. i markedet:
– Det var helt opplagt riktig. Det er fremdeles riktig. Og det må vi vite i dag, at aksjemarkedet er mer risikabelt enn det var før. Og det gjelder fremdeles.
Tangen er entusiastisk når det gjelder effekten av kunstig intelligens (AI) på fondets egen virksomhet, men er litt usikker på hvordan teknologiaksjene vil gjøre det fremover.
– Det er veldig vanskelig å si. Vi ser hva AI gjør i fondet nå. Det er helt ufattelig, sier han.
– Det er utrolige muligheter. Hvor mye som er priset inn er vanskelig å si, men jeg er temmelig sikker på at i år kommer vi til å øke effektiviteten vår med 20 prosent til.
Les også