Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg mener samarbeidet mellom avtroppende president Joe Biden og påtroppende president Donald Trump var avgjørende for våpenhvilen mellom Israel og Hamas.
Rapporterer fra Washington og Oslo Søndag 19. januar kl. 22:48Kortversjonen
- Jens Stoltenberg mener både Biden og Trump fortjener æren for våpenhvilen mellom Israel og Hamas.
- Stoltenberg er i Washington for Trumps innsettelse som president for andre gang.
- Stoltenberg understreker at stabilitet i Ukraina krever styrke på slagmarken mot Russland.
Stoltenberg er tilstede i Washington når Donald Trump tar over som USAs president for andre gang i morgen.
Søndag kveld møtte han norsk presse i den amerikanske hovedstaden.
Der tok han seg tid til å svare på spørsmål om den siste utviklingen mellom Israel og Hamas. Han mener både Biden og Trump skal ha æren for at avtalen kom på plass.
– Det som var viktig var at Biden-administrasjonen koordinerte og samordnet seg veldig tett med den påtroppende Trump-administrasjonen, sier Stoltenberg, på spørsmål fra VG.
Bakgrunn: Slik var det unike samarbeidet mellom Biden og Trump
Lørdag sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til VG at Trump skal ha æren for at våpenhvilen kom på plass. Men Stoltenberg holder fast ved at det var både den avtroppende og påtroppende manns fortjeneste.
– Det var viktig fordi det ga en beskjed til Israel og alle andre som deltok i forhandlingene, at det var en sammenhengende, konsistent amerikansk holdning.
Joe Biden kommenterer spørsmålet om hvem som har æren:
Avtalen har av mange blitt omtalt som skjør. Det er usikkert om den vil vare lenger enn de seks første ukene.
– Det er selvfølgelig ingen garanti for at avtalen blir etterlevd, men alle gode krefter må gjøre alt vi kan for at avtalen blir etterlevd og frigjørelse av alle gislene, sier Stoltenberg.
Trump har også lovet at han skal sørge for fred i Ukraina i løpet av sine første uker som president.
Stoltenberg møtte Trump lørdag og forteller han hadde flere samtaler med både ham og andre medlemmer av den påtroppende administrasjonen.
– Det jeg har gitt uttrykk for i samtalen i går og kommer til å gi uttrykk for de nærmeste dagene, er at vi alle ønsker fred i Ukraina, sier Stoltenberg.
– Men vi vet at den enkleste måten å avslutte en krig på, det er å tape krigen. Men det bringer ikke fred. Det bringer okkupasjon og okkupasjon er ikke fred, legger han til.
Den tidligere Nato-sjefen mener det viktige fremover er å sette Ukraina i stand til å være så sterke på slagmarken at Russlands president Putin skjønner at han ikke oppnår det han vil.
– Vi må sette oss ned og forhandle en løsning der Ukraina overlever som en selvstendig stat. Der er det flere europeiske allierte som har gitt uttrykk for bekymring. Det mener jeg en bekymring skal ta på alvor.
Stoltenberg skal delta på Trumps innsettelse som president i Washington mandag. Stoltenberg leder nå den internasjonale sikkerhetskonferansen i München. Trump har påstått at Stoltenberg er hans største fan.
– Jeg samarbeidet på en ryddig måte med han da han var president sist, men han vet godt at vi er uenige om viktige spørsmål. Han vet at jeg er en nordisk sosialdemokrat som tror på en sterk offentlig sektor og fagforeninger og frihandel, sier Stoltenberg i dag.
Når det gjaldt Trumps ønsker om forsvarsinvesteringer og frykt for sårbarheten ved å gjøre seg for avhengig av russisk gass, sier Stoltenberg at Nato tok dette på alvor.
– Han forfektet jo et syn som flere amerikanske presidenter har gitt uttrykk for over mange år. Men han forfektet det med stort engasjement, sier Stoltenberg, som legger til at forholdet mellom Nato og USA fungerte da Trump sist var president.
Stoltenberg påpeker at han nå møter Trump i en helt ny rolle. Ikke som Nato-sjef, men som konferanse-sjef.
– Men det har et likhetstrekk – at det handler om å bringe land sammen og finne måter å håndtere uenighet på, sier han.
Fredag ble det klart at innsettelsen av Trump skal foregå innendørs, ettersom det er meldt veldig kaldt vær i Washington mandag.
Donald Trump har selv meldt at innsettelsen skal finne sted på Capitol Rotunda
.Capitol rotunda klargjøres søndag for seremonien mandag. Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP / NTB
I Washington protesterte tusenvis mot Trump lørdag – men betydelig færre hadde møtt opp sammenlignet med sist Trump ble innsatt i 2016.