Espen Barth Eide kritiserer Trumps uttalelser om Ukraina og advarer mot Kinas økende innflytelse.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
G20-møtetG20-møtetG20 er et internasjonalt samarbeidsforum for de 19 landene som har definert seg selv og hverandre som de viktigste økonomiene i verden. G20-landene er Argentina, Australia, Brasil, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, India, Indonesia, Italia, Japan, Sør-Korea, Mexico, Russland, Saudi Arabia, Sør-Afrika, Tyrkia, Storbritannia og USA, foruten EU og AU., som består av verdens største økonomier, går av stabelen i Johannesburg i Sør-Afrika torsdag. Dagens tema er den geopolitiske situasjonen.
Ukraina-krigen og uttalelsene fra USAs president Donald Trump den siste uken vil henge tungt over toppmøtet, mener utenriksminister Espen Barth Eide. Han representerer Norge som har fått innpass som gjesteland.
I natt gjentok Trump uttalelser om at Volodymyr Zelenskyj har «gjort en elendig jobb». Han hevdet også at den ukrainske presidenten kunne ha deltatt på samtaler med Russland om han ville. Zelenskyj har selv vært tydelig på at han ikke har vært invitert til samtalene.
– Det Trump sier er dypt urimelig og direkte galt. Det er takket være Zelenskyj og hans lederskap at Ukraina har et tappert kjempende folk. Jeg har ingen tvil om at historikerne vil plassere Zelenskyj i Churchill-klassen av ledere, sier utenriksministeren over telefon til E24.
Eide sier uttalelsene er «svært urimelige, svært alvorlige, og svært farlige».
– Den amerikanske presidenten gjengir det som er kjent russisk propaganda. Det er svært farlig.
Frykter Kina vil fylle rommet
USAs utenriksminister deltar ikke på møtet. Eide forbereder seg likevel på å snakke med amerikanske representater på lik linje som han snakker med andre lands representanter. Utenriksministerens viktigste budskap på toppmøtet er å ta vare på og styrke internasjonalt samarbeid.
– Vi trenger organisasjoner og regler for handel. Alle land har det best i en verden som følger noen felles prinsipper. At den tradisjonelle hegemonen USA nå er mindre interessert i å utøve den rollen, betyr egentlig bare at andre må ta mer ansvar. Vi kan ikke akseptere å leve i en rettsløs verden.
– Men hva leser du ut av alle de uttalesene som har kommet, spesielt den siste uken? Er det bare en strategi for å få et bedre forhandlingsgrunnlag?
– Det er litt vanskelig å vite hva formålet er. Men det er klart, hvis det er en ting de har gjort, så er det å skape mer europeisk samhold.
Eide mener alvoret har senket seg over Europa, og at behovet for å styrke forsvaret og øke innsatsen for Ukraina er klart. Torsdag vil han følge nøye med på hva de ulike landene sier om situajsonen og Trumps siste uttaelser.
– Det er en uro mange av oss har for at andre stormakter som Kina vil prøve å fylle rommet. Kina står ganske sterkt i Afrika, og de kan få et slags frikort nå til å kjøpe seg enda mer plass. Det er ikke en utvikling vi ønsker.
Flere land står i kø
Maldivenes tidligere president Mohamed Nasheed, som E24 intervjuet på Norad-konferansen tidligere i år, mener flere land står i kø for å ta over lederskapet etter USA. Dette gjelder særlig etter de enorme bistandskuttene fra USA, som utgjør rundt 30 prosent av all global bistand.
På spørsmål om hvordan 30 prosent av verdens bistand skal hentes inn, svarer Eide at han ikke tror det er mulig å dekke opp under det enorme hullet som USA etterlater seg, men at det i større grad må gjøres gjennom internasjonale giverfond.
Eide deler Nasheeds syn på at andre ledere enn USA vil tre frem med bistand og investeringer.
– Men i hvilken grad de klarer det, det er jo litt avhengig av hva andre land gjør.
Utenriksministeren mener Norge er tjent med at land med sterke demokratier må ta sin plass i dette.
– Hvilke land er det som peker seg ut?
– Kina er den største handelspartneren til de fleste land i verden allerede. Det tror jeg flere i Vesten ikke helt har fått med seg. Og så er det India, som er verdens nest største land, Tyrkia som er tungt til stede i Afrika, Gulfstatene som har mye penger, og så er det jo Russland. Men Russland er på tilbakegang i Afrika på grunn av Syria.
Mener norsk næringsliv må stille opp
Eide mener at norsk næringsliv må investere mer i utviklingsland, og særlig i afrikanske land hvor Kina, Russland og Tyrkia er tungt til stede. Afrikanske land ventes å utgjøre mer enn halvparten av verdens raskest voksende økonomier, ifølge IMFs prognoser. Afrika har også verdens yngste befolkning, med over 60 prosent under 25 år.
– Vi ses som et ryddig, ordentlig land som lytter til afrikanske prioriteringer. Det er en veldig god døråpner for norsk næringsliv i årene som kommer. Halvparten av all vekst kommer til å ligge i Afrika.
Høy risiko vil avlastes med norske bistandskroner, sier Eide, som viser til ordninger gjennom for eksempel Klimainvesteringsfondet, Innovasjon Norge og Eksfin.
– Dette er en veldig god bruk av bistand, fordi hver gang prosjektet går bra, så har du ikke brukt penger.
- Vil Norge legge frem noe mer på bordet på G20-møtet?
– Nå er det et finansministermøte litt senere. Det vil kanskje bli mer konkret der.