Ut mot hoppernes taushet: – Svekker deres egen troverdighet

1 day ago 5


 Bjørn S. Delebekk / VGJohann André Forfang og Marius Lindvik, her avbildet før VM i Trondheim i år. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det er blitt reist tvil om hoppernes troverdighet. Men så langt har de kun uttalt seg i sosiale medier og nektet å svare på spørsmål.

Tirsdag 1. april kl. 17:51

Kortversjonen

  • Hoppstjernene Marius Lindvik og Johann André Forfang har ikke svart på noen spørsmål etter hoppskandalen og jukset som ble kjent i begynnelsen av mars i år.
  • Deres advokat vil heller ikke svare ut noen spørsmål før granskingen av de utestengte hopperne og Norges Skiforbund er ferdig.
  • VG-kommentator Welhaven mener tausheten svekker deres troverdighet.
  • Granskingen kan ta måneder før den er ferdig.

Slik vil det også fortsette fremover, skal man tro advokaten som representerer minst tre av dem. Det imponerer ikke Leif Welhaven, kommentator i VG:

– Hvis Forfang og Lindvik ikke har visst om manipulasjon av dressene, er det umulig å se at de er tjent med taushet, sier han og fortsetter:

– I tilfelle er de jo ført bak lyset, med tap av penger og tapt omdømme som konsekvens. Da burde de komme høyt og hardt på banen. Å bare holde tyst svekker deres egen troverdighet i saken.

«Vi har per nå valgt å ikke kommentere noe i saken. Vi og utøverne ønsker ro rundt prosessen. Saken blir behandlet og avgjort av FIS ut fra hva som kommer ut av granskingen», skriver Atle Johansen, avdelingsleder i LO-advokatene innledningsvis i en uttalelse til VG.

Tidslinje om den norske hoppskandalen:

Fredag 7. mars:
  • Norske ledere som syr hoppdresser og blir filmet på utøverhotellet i VM-byen Trondheim, dagen før storbakkerennet i Granåsen. Landslagstrener Magnus Brevig er en av personene på videoen.
Lørdag 8. mars:
  • Innholdet i de snikfilmede videoene når offentligheten og blir av flere omtalt som mistenkelig.
  • Med bakgrunn i videoene legges det inn protest fra Polen, Østerrike og Slovenia mot Norge før storbakkerennet.
  • Marius Lindvik og Johann Forfang hopper ned til henholdsvis sølv og femteplass, men blir i etterkant diskvalifisert etter at kontrollørene finner ureglementerte sømmer etter å ha åpnet dressene.
  • I etterkant avviser Brevig og hoppsjef Jan-Erik Aalbu at det er juks, men bruker begrepet regelbrudd.
Søndag 9. mars
  • Aalbu erkjenner på en pressekonferanse at Norge jukset bevisst, og at den ekstra sømmen i dressene til Forfang og Lindvik ble sydd inn i den tro at det ikke ville bli oppdaget av utstyrskontrolløren.
  • Aalbu hevder at han ikke kjente til jukset før det ble avdekket.
  • Idrettspresident Zaineb Al-Samarai og kulturminister Lubna Jaffery (Ap) sier begge at hendelsen er uakseptabel. Skipresident Tove Moe Dyrhaug appellerer til at alle involverte må være ærlige.
  • Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) melder at det norske laget skal etterforskes. Generalsekretær Michel Vion vil ikke utelukke at Norge kan miste flere medaljer.
Mandag 10. mars:
  • Advokat- og forsikringsselskapet Help sier opp sin sponsoravtale med hopplandslaget. Den hadde i utgangspunktet utløpsdato 1. mai. Andre sponsorer vurderer hva de skal gjøre.
  • Brevig og servicemann Adrian Livelten suspenderes med umiddelbar virkning av skiforbundet i påvente av en gransking. Begge samtykker til avgjørelsen.
  • Slovenske Bine Norcic utnevnes til midlertidig landslagstrener.
  • I et møte med pressen sier Brevig at han angrer på jukset og at han som hovedtrener ikke stoppet det. Han omtaler endringen av dressene som «en bevisst handling».
  • Livelten sier i en uttalelse at han beklager jukset og at det var «en handling jeg vil angre på resten av livet».
Tirsdag 11. mars:
  • Assistent Thomas Lobben blir også suspendert med umiddelbar virkning i påvente av en gransking. Også han samtykker til avgjørelsen.
  • Lobben sier i en uttalelse at trenerne ble «fartsblinde», at han er «oppriktig lei seg» og at de tok «en meget dårlig avgjørelse».
  • Skiforbundet opplyser at de har overlevert alle hoppdressene som ble benyttet i både hopp og kombinert under VM i Trondheim til FIS for gransking.
Onsdag 12. mars:
  • Flere tidligere storhoppere som Anders Jacobsen og Daniel André Tande vedgår i et intervju med NRK at de selv jukset under egne karrierer.
  • Det internasjonale skiforbundet suspenderer Marius Lindvik og Johann Forfang samt de norske hopplederne Brevig, Livelten og Lobben. Hopperne kan dermed ikke delta i Raw Air.
  • Den norske landslagstreneren i kombinert Truls Johansen ilegges også en suspensjon av FIS. Det har sammenheng med måten det norske kombinertlaget presenterte utstyret for inspeksjon etter diskvalifikasjonen av Jørgen Graabak i VM fredag 7. mars.
Torsdag 13. mars:
  • Lederen av hoppkomiteen i Norges Skiforbund, Stine Korsen, sier i et intervju med VG at hun trekker seg fra ledervervet som følge av avsløringene om utstyrsjuks.
  • Robin Pedersen, Kristoffer Eriksen Sundal og Robert Johansson suspenderes av FIS på mistanke om manipulering av hoppdressene. Funnene er ikke de samme som i dressene til Lindvik og Forfang.
  • Det er ikke funnet noe ulovlig med de norske VM-dressene til hoppkvinnene eller kombinertlandslagene.
  • Aalbu sier på en pressekonferanse at han har «sviktet som leder», men vurderer det som best på kort sikt å fortsette i jobben. Han får full tillit fra skipresident Dyrhaug.
  • Kilde: NTB
Lørdag 15. mars:
  • Tidligere hopper og skredder Fredrik Bjerkeengen sier i et intervju med VG at Norge smurte trelim på dressene i 2021, og at tidligere sportssjef Clas Brede Bråthen visste om det. Bråthen ønsker ikke å kommentere påstanden.
Tirsdag 19. mars:
  • Den tidligere hoppstjernen Andreas Küttel føyer seg inn i rekken av utøverne som letter på sløret om juks i idretten. – Vi sprayet hoppdressen vår med hårspray for å redusere luftgjennomstrømning, sier sveitseren til avisen Blick.
  • Det blir kjent at de fem suspenderte norske herrehopperne har engasjert advokat for å påse at egne interesser blir ivaretatt i FIS-granskingen. Norges Skiforbund tar regningen.
Tirsdag 26. mars:
  • Det internasjonale skiforbundets renndirektør Sandro Pertile avviser ikke overfor nyhetsbyrået DPA at flere norske hoppere kan miste plasseringene sine under VM i Granåsen. Han sier granskingen vil vise.
Tirsdag 1. april:
  • FIS opphever suspensjonen av de fem norske hopperne ettersom konkurransesesongen er over, og de kan dermed delta i organisert treningsaktivitet. Suspensjonen av Brevig, Livelten og Lobben opprettholdes.

Han skriver videre at både de og NISO «har fått flere mediehenvendelser i saken».

«Vi har erfaring for at hvis vi først kommenterer noe i saken må vi kommentere alt, og det er da vanskelig/umulig å gå tilbake å si ingen kommentarer på nye henvendelser fra media», skriver han.

VG-kommentator Welhaven har også tidligere uttrykt at hopperne må forklare seg uavhengig av FIS-granskingen.

«For hopperne som ble utestengt etter Trondheim, blir stillheten mer og mer mistenkelig for hver dag som går. Hvis du ikke har visst, må det vel være viktig å renvaske seg?», skrev han 19. mars.

Bilde av Leif WelhavenLeif Welhaven

Kommentator i VG

I lys av at flere norske eks-hoppere også erkjente juks i sine karrierer, skrev Nettavisen-kommentator Ernst A. Lersveen at det for ham nesten er umulig at jukset i norsk hoppsport er ukjent for Lindvik og Forfang.

«For meg er det nok løgner nå. Jeg har et råd til Forfang og Lindvik: Fortell oss sannheten!», skrev han i midten av mars.

Men ingen av de har svart på ett eneste spørsmål på snart en måned. VG har stilt Johansen i LO-advokatene seks spørsmål.

Spørsmålene VG har sendt LO-advokatene:

1) Hvor mange utøvere av de fem utestengte hopperne er det Niso og LO nå bistår og hvem er det?

2) På hvilken måte utøver dere bistand?

3) Enn så lenge har hverken Niso eller avdelingsleder Atle Johansen ønsket å si hvilke(n) advokat(er) som representerer utøverne, hva er bakgrunnen for det?

4) Hva er strategien bak å ikke stille til hverken intervju og svare ut spørsmål i en så alvorlig sak?

5) Hvorfor vil ikke de utestengte utøverne dere representerer svare på spørsmål, når det blir reist tvil (blant annet av kommentatorer i hhv. Nettavisen og VG) om troverdigheten deres og hvorvidt de visste om jukset eller ikke?

6) Kan dere fortelle hvor saken står nå for de utøverne dere representerer, altså har de forklart seg for granskere og hvordan har dette foregått?

Disse spørsmålene ønsker altså ikke å svare på.

«Fokuset vårt er FIS; det er der saken blir avgjort. Ikke media utspill. Når FIS er ferdig med sin gransking vil vi kommentere og svare ut alle spørsmål», skriver han avslutningsvis i sin e-post til VG.

Det er tidligere opplyst fra Norges Skiforbunds egen advokat at FIS-granskingen av det norske hoppjukset «kan ta måneder».

Publisert: 01.04.25 kl. 17:51

Slå på mørk modus i artikler

Read Entire Article