Stadig flere er interessert i å føde hjemme uten helsepersonell. Det øker risikoen for dødsfall, advarer Barnelegeforeningen.
Torsdag 9. januar kl. 17:13– Hvis mor velger å føde hjemme uten at det er noen helsepersonell til stede, så frarøver man barnets mulighet til å få hjelp ved behov, sier barnelege Fride Bysveen Lier.
Sammen med resten av Norsk barnelegeforening (NBF) har hun fulgt debatten om fødselsomsorgen, hvor blant annet uassistert hjemmefødsel
er blitt diskutert.Jordmødre har gått ut og sagt at de ser en trend hvor flere gravide motsetter seg nødvendige undersøkelser i svangerskapet og under fødsel. Doula foreningen mener på sin side at det er fysisk trygt å føde på norske sykehus, men at det ikke er trygt «mentalt og psykisk».
Debatten førte til at Helsedirektoratet, som er regjeringens øverste organ for å gjennomføre helsepolitikk, tok initiativ til møter med syv organisasjoner om det de mente var en svært bekymringsfull utvikling.
- Barnets stemme må høres i denne saken, sier Barnelegeforeningen.
At ingen foreninger som ivaretar barnet var invitert, overrasker dem.
– Vi er bekymret for om det nå skjer en økende forekomst av uassisterte hjemmefødsler og den risikoen det innebærer for at barnet enten kan dø eller få alvorlige hjerneskader som kunne vært unngått, sier Lier.
– Selvstendig rett
Hun møter VG på Ullevål sykehus. Hennes kolleger i Barnelegeforeningen, Katrine Engen og Annika Klungland Berg, er med på intervjuet over telefon.
De tre ønsker å få fram at når en kvinne velger vekk helsehjelp til seg selv under fødsel, velger hun også bort helsehjelp for sitt ufødte eller nyfødte barn. Det perspektivet mener foreningen mangler i debatten.
Barnelegene påpeker at å bli født er en komplisert begivenhet:
– En av de farligste dagene i livet er dagen vi blir født.
Engen sier at en av grunnene til at fødsler som regel går bra i Norge, er at helsepersonell kan gjøre vurderinger og tiltak underveis i fødselen.
– Vi vet at noen nyfødte vil trenge oss etter fødsel fordi de trenger hjelp til å puste eller andre ting. Noen ganger kan dette komme veldig overraskende, andre ganger så kan vi forutse det.
Men for at legene skal kunne oppdage at noe ikke er som det skal være, trengs det tilsyn av helsepersonell, sier Engen.
Barnelegene ønsker å løfte frem barnets rettigheter i debatten:
– Vi ønsker å få frem at barnet som blir født, har en selvstendig rett til å få helsehjelp. Barnet er et selvstendig individ i det sekundet det er født, understreker Lier.
De tre overlegene ber folk tenke seg nøye om før de velger vekk hjelp fra helsepersonell, og i ytterste konsekvens velger å føde uassistert hjemme.
Lier sier at jordmødre der ute gjør viktige vurderinger, og at erfaring gjør at man vet hva man skal følge med på.
– Man har mulighet til å fange faresignalene. Man vet hva man skal se etter. Mange av disse jordmødrene er rutinerte fagfolk med mange fødsler bak seg.
Lier understreker at hun ikke er imot hjemmefødsler, men at det burde være en jordmor til stede.
– De har mulighet til å si at nå avbryter vi, nå er det ikke trygt lenger. Nå må vi dra på sykehus. Der vil vi som barneleger stå klare til å hjelpe barnet i det sekundet det trengs.
Lier påpeker at når man føder alene, er ikke fagkompetansen der.
– Og hvis man føder helt alene og bare skal belage seg på magefølelse og naturen og stole på kroppen ... Det kan gå alvorlig galt.
Fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Toril Kolås, skriver i en e-post til VG at de mener barnelegeperspektivet er viktig i denne saken.
- Helsedirektoratet har hatt samtaler med noen brukerorganisasjoner – de som har vært mest aktive i debatten om fødselsomsorgen i media - og enkelte fagorganisasjoner. Tema var ikke "bare" uassistert hjemmefødsel, men fødselsomsorgen generelt. Vi planlegger også møte med barnelegeforeningen. Dessverre har vi ikke rukket det før jul.