Noe av det første Donald Trump gjorde da han inntok Det hvite hus 20. januar, var å avslutte likestillings- og inkluderingsarbeidet i føderale ansettelsesprosesser, ofte forkortet til DEI .
Trump mener at DEI-tiltak – som skal sørge for et mer inkluderende arbeidsliv – er diskriminerende, «woke
», radikale og i tillegg sløsing med penger.Han ønsker et samfunn som tar hensyn til meritter – ikke hudfarge.
Og den amerikanske presidenten har mange republikanere på sin side.
Lovgivere i over 30 delstater har vurdert eller vedtatt over 100 lovforslag som skal begrense eller regulere DEI-tiltak, ifølge en kartlegging av NBC News.
Private selskaper som Google, Disney, Meta, McDonalds og Paramount har også endret sine retningslinjer som følge av Trumps politikk, viser en oversikt fra Forbes.
Nå må europeiske virksomheter, hvis de ønsker å fortsette sitt samarbeid med amerikanske ambassader, skrive under på at de ikke driver med mangfolds- og inkluderingsarbeid.
Den amerikanske ambassaden i Oslo bekrefter overfor VG at de går gjennom alle kontrakter verden over for å sikre at bedriftene de samarbeider med følger presidentens såkalte «anti-diskrimineringsordre».
Tilskuddsmottakerne skal ifølge ambassaden selv bekrefte at de overholder dette ved å fylle ut det nødvendige papirarbeidet.
HR Norge
er en av bedriftene som har fått brevet tilsendt fra den amerikanske ambassaden i Oslo:– Det spesielle er at dette går på inkludering og mangfold, som er mye av det vi jobber med, sier daglig leder Even Bolstad til VG.
Han er bekymret for at underleverandører etter hvert må bøye seg:
– Dette er i utgangspunktet noe som skjer i USA. Men når dette trykket kommer ovenfra i en verdikjede, som det ofte gjør med USA, vil underleverandørene måtte bøye seg, sier han.
Daglig leder i HR Norge
I sitt svar til den amerikanske ambassaden, skriver HR Norge at de følger norsk lov, ikke amerikansk. De har ikke skrevet under på kravet.
– Man ser et USA som er revnet i to. En del innenfor fagfeltet jeg jobber i, gir tommel opp, mens den andre halvdelen er indignert og føler at man angriper verdigrunnlaget, sier Bolstad.
– Vi vet at noen store konsultselskaper har bøyet seg for kravet. Slik bruker USA innkjøpsmakten
sin.Frankrikes handelsminister Laurent Saint-Martin sa mandag at landet ikke vil følge de nye kravene fra USA.
Også i nabolandet Belgia har myndighetene kritisert de nye amerikanske reglene, melder AP.
VG har vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet fredag.
På spørsmål om hva de synes om ambassadens krav, og hva de vil råde norske bedrifteter som mottar dette brevet til, svarer de:
– Det er USAs ambassade og norske bedrifter som må svare på spørsmål om hvilken korrespondanse de har hatt seg imellom.
Ansatt ved UiT signerte Trump-dokument
Tidligere denne uken meldte avisen iTromsø at Senter for fredsstudier ved Universitetet i Tromsø (UiT) haddde mottatt – og signert – et slikt kravdokument fra amerikanske myndigheter.
Bakgrunnen skal ha vært en studietur til Brussel som er finansiert av amerikanske midler. Dette uttalte rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, til avisen tirsdag.
Rektoren var ikke selv klar over at dette hadde skjedd, før iTromsø ringte og gjorde ham oppmerksom på det.
Signaturen ble trukket tilbake med umiddelbar virkning, og saken vil bli fulgt opp videre internt, ifølge rektor Olsen.
– Det er i strid med våre kjerneverdier. Det er ikke akseptabelt og vil binde vår organisasjon på en måte som vi ikke kan leve med, sier han til iTromsø.