USA: – Gått fra å være partner til problem

10 hours ago 4


Kortversjonen

  • Eksperter sier Trumps utspill om Grønland gjør dype skader på Nato-alliansen.
  • Trumps utspill kan utgjøre en risiko for små land som Norge, mener ekspertene.
  • Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte om Grønland.
  • Trumps ønske om å kjøpe Grønland kan påvirke debatten om øyas selvstendighet.

– Hvis du er gift med noen som truer med å banke deg opp, så kan du godt le av det. Men det endrer ekteskapet ganske dramatisk, sier Iver B. Neumann.

Den diplomatiske ringreven trekker en parallell til Donald Trumps måte å behandle alliansen Nato.

– USA har gått fra å være en sikkerhetspolitisk partner til å bli et problem. For Norge har USA lenge vært vår fremste allierte. Men hvis USA truer Danmark, kan de like godt true Norge, sier Neumann.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fordømt uttalelsene fra Trump.

– Det er ikke greit å antyde bruk av militær makt mot en alliert, sier Støre til NRK.

Bilde av Iver B. NeumannIver B. Neumann

Direktør ved Fridtjof Nansens Institutt

Den påtroppende amerikanske presidentens utspill om å kjøpe Grønland har fått oppmerksomhet.

– Jeg vil ikke kalle det en plan, men kanskje et ønske. Trump er kjent for å komme med utspill som kan virke impulsive. Man må ofte ta ham alvorlig, men ikke bokstavelig, sier Karsten Friis, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Bilde av Karsten FriisKarsten Friis

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)

Friis mener militærmakt eller drastiske tiltak virker lite sannsynlig. USA har allerede en viktig militær tilstedeværelse på Grønland gjennom varslingssystemet NORAD.

– Det er ikke noe tegn til at Danmark har nektet USA tilgang til øya eller til å utvinne ressurser innenfor lovens rammer, sier Friis.

 RITZAU SCANPIX / Reuters / NTBDen amerikanske militærbasen Pituffik Space Base på Grønland er en avgjørende del av USAs infrastruktur for overvåkning. Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters / NTB

Gunhild Hoogensen Gjørv, professor ved UiT Norges arktiske universitet, er enig i at Trumps drømmer er urealistiske:

– De er ikke særlig realistiske. Trump trenger støtte fra den amerikanske kongressen for å gjennomføre noe slikt, og sannsynligheten for det er fortsatt lav, sier hun.

Bilde av Gunhild Hoogensen GjørvGunhild Hoogensen Gjørv

Professor ved UiT Norges arktiske universitet

Det samme konkluderer Neumann. Men det er ikke noen bagatell av den grunn.

– Realismen er lav. Men USA har vært ute etter Grønland i mange år, og kommer neppe til å miste interessen fremover, sier Neumann.

Tilbake til imperialismen

Begge ekspertene peker på at Trumps retorikk kan være problematisk.

– Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, spesielt i sikkerhet og naturressurser. Men det kan også sees som en del av hans mer generelle retorikk, som ligner på autoritære lederes måte å utøve makt på, sier Friis.

Er Trumps interesse for Grønland bekymringsfull?aJa, hva er det neste, Svalbard?bNei, han sier bare mye rart. cJeg bryr meg ikke om hva som skjer på Grønland.

Han mener Trump nå undergraver de samme prinsippene som forsvares i Ukraina.

– Hele krigen i Ukraina handler om å motarbeide ideen om interessesfærer. Den vestlige verdensorden er basert på prinsippet om at alle land, store eller små, har rett til å bestemme over egen utvikling. Hvis vi beveger oss mot en verden der stormakter dominerer sine respektive regioner, mister mindre land, som Norge, en viktig beskyttelse.

 NICOLAS ASFOURI / AFP / NTBDonald Trump møter Kinas president Xi Jinping i 2019. Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP / NTB

Hoogensen Gjørv deler lignende bekymringer:

– Retorikken hans kan være en gavepakke til autoritære ledere. Han bruker en stil som minner om autoritære ledere han beundrer, som Putin og Kim Jong-un. Slike uttalelser kan legitimere en tilsvarende retorikk og adferd fra disse lederne, sier hun.

 RITZAU SCANPIX / Reuters / NTBEn statue av den danske 1600-talls kolonialisten Hans Egede troner øverst på høyden over hovedstaden Nuuk. Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters / NTB

– Er det et steg tilbake mot imperialisme?

– Ja, absolutt. Og vi har allerede tatt et steg tilbake. Russland er et tydelig eksempel med sin historiske og nåværende tilnærming. Men Trumps fokus på å bruke makt og ressurser minner også om autoritære og imperialistiske trekk, selv om det ikke er i tradisjonell forstand, sier Hoogensen Gjørv.

Selvstendighet på agendaen

Ekspertene mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet.

– Selvstendighet har lenge vært på agendaen i Grønland, men økonomien er en utfordring. Grønland er avhengig av overføringer fra Danmark for å opprettholde grunnleggende tjenester, sier Friis.

 Harry Nakos / AP / NTBDanmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Harry Nakos / AP / NTB

Selv om statsminister Mette Fredriksen har innkalt til et krisemøte, er det lite hun kan gjøre for å påvirke situasjonen, ifølge Neumann.

– Danmark er i hvert fall ikke klare til å bruke militærmakt, og har lovet grønlenderne at hvis de vil ha selvstendighet, så skal de få det. Det lureste hun kan gjøre er å på kort sikt roe dette ned.

 IDA MARIE ODGAARD / AFP / NTBTo innbyggere i bygda Attu, vest på Grønland. Foto: IDA MARIE ODGAARD / AFP / NTB

Hoogensen Gjørv understreker viktigheten av strategisk samarbeid for Grønland:

– Grønland må tenke strategisk på samarbeid. Det innebærer å opprettholde sterke bånd til Danmark og Europa, samtidig som de balanserer interesser fra USA og andre globale aktører som Kina.

Et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering, sier hun.

Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi. Det kan presse europeiske land til å styrke sitt samarbeid og sitt fokus på sikkerhetsspørsmål i Arktis, mener ekspertene.

– På lengre sikt må Europa se etter sin egen sikkerhet. Dette kan være begynnelsen på slutten for alliansen Nato, konkluderer Neumann.

Les også: Danmark og Grønland splittet: – En unik situasjon

Read Entire Article