– Det kan bidra til at rusede bilister kommer seg unna, sier politiinspektør Eivind Hellesund.
Fredag 7. februar kl. 22:28Han er assisterende distriktsleder i Utrykningspolitiet i Vest.
– Våre mannskaper melder at det varsles om kontrollene raskt etter at de har stilt seg opp langs veien. «Ha ha, sier bilførere, vi visste at dere sto der», forteller Hellesund til VG.
Varslingen skjer via apper eller trafikkalarmer. Bilførere som har boksen installert, trykker på skjermen for å varsle andre om dyr og hindringer i veien – eller UP-kontroller.
Den største norske aktøren i markedet oppgir å ha 130.000 brukere.
– Når vi ber bilister tenke seg om før de varsler andre om politiets trafikkontroller, er det fordi alle våre kontroller også er ruskontroller. Alle UP er i kontakt med, må blåse i alkometeret.
Hellesund legger frem fakta om kjøring i i ruset og påvirket tilstand:
- Hver femte dødsulykke på norske veier er rusrelatert
- De hyppigst påviste stoffene er alkohol, cannabis, amfetamin og kokain
- I 2024 avdekket UP 1 rusfører per 150 kontrollerte bil
– Når det varsles om politikontroll eller kontrollsone, kan bilførere som er ruset eller påvirket eller av andre grunner ikke ønsker å møte politiet, ta en annen vei og komme seg unna.
UP-lederen påpeker at det ikke er sosialt akseptert å kjøre med promille og at heller ikke selskapene bak varslingstjenestene synes det er greit å varsle om ruskontroller.
– Men i praksis er enhver varsling om trafikkontroll et varsel om ruskontroll. Derfor appellerer vi til bilistene om å la være, sier Hellesund.
Publisert: 07.02.25 kl. 22:28Oppdatert: 07.02.25 kl. 22:28