Mars var lenge pekt ut som kuttmåneden. Nå spøker det for rentekutt, ifølge husholdningene.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Den siste måneden har flertallet av husholdningene gått fra å vente kutt til å tro at renten holdes uendret de neste 12 månedene.
Det viser en undersøkelseundersøkelseUndersøkelsen er gjennomført av Opinion AS på et landsrepresentativt utvalg 18 år+, med 1000 respondenter. Data er vektet på kjønn, alder og geografi for å gjenspeile sammensetningen i befolkningen. gjort av Opinion på vegne av BoligmarkedsbarometeretBoligmarkedsbarometeretBoligmarkedsbarometeret er en indeks basert på Opinions spørreundersøkelse. Barometeret kommer hver måned..
I mars oppgir 38 prosent at de venter uendret rente de neste 12 månedene. 32 prosent venter rentekutt, mens 30 prosent venter at boliglånsrenten er høyere ett år frem i tid.
– Det er helt tydelig at usikkerheten knyttet til lånekostnadene er tilbake, sier sjeføkonom i NBBL, Hilde Midsem.
Flere av landets sjeføkonomer tror også at renten holdes i ro på Norges Banks rentemøte torsdag. Tidligere har den klare oppfatningen vært at renten kuttes i mars. Norges Bank har også kommunisert at det «mest sannsynlig» blir et kutt, dersom økonomien utvikler seg slik sentralbanken tror.
Forventningene snudde imidlertid etter at inflasjonen i januar og særlig februar, kom inn høyere enn ventet. I tillegg viste en stemningsrapport blant bedrifter at vekstutsiktene anslås å være gode, noe som reduserer behovet for kutt.
Les på E24+
Ni spørsmål og svar om renten
Tror fortsatt på boligprisvekst
Til tross for at det ikke ventes rentekutt, tror folk fortsatt på høyere boligpriser. Det er 71,9 prosent som tror på prisoppgang de neste 12 månedene. Noe ned fra 74,6 prosent i de to foregående. Samtidig tror 3,9 prosent at prisene vil gå opp. 24,2 prosent tror boligprisene vil holde seg uendret.
– Med denne nokså store svingningen i renteforventningene, er det litt overraskende at boligprisforventningene holder seg såpass optimistiske, sier Midsem.
I januar steg de generelle boligprisene med 4,4 prosent, og i februar var oppgangen på 1,6 prosent.
Boligforsker og økonomiprofessor Are Oust sa til E24 at han er usikker på om boligprisveksten er ferdig for denne gang, men tror presset er for stort, selv om renten holdes i ro.
– Boligprisene har steget seks prosent, og vi tippet 10 prosent for 2025 ved starten av året. Det tipset er nok ikke så fullgalt nå heller. Vi har tatt ut mye, men det er litt igjen for resten av våren, så i august-september, før det faller litt mot slutten av året, sa Oust.
Derfor kan boligprisene stige
Årsaken til at det ventes boligprisvekst er blant annet følgende:
- Kravet til egenkapital for boliglån ble redusert til 10 prosent fra 15 prosent fra nyttår. Økonomer har pekt på at det vil føre til økt etterspørsel etter boliger, og dermed høyere priser.
- Lav arbeidsledighet og høy lønnsvekst som gir økt kjøpekraft er andre faktorer økonomer trekker frem.
- Blant folk er det også et flertall som tror på boligprisvekst i år
- I tillegg bidrar en bedring av salget av nye boliger til boligprisveksten.
Handelsbanken, som tidligere har varslet «eksplosiv boligprisvekst» i år, skrudde ned prognosene til åtte prosent i en rapport forrige uke. Der skrev de blant annet at utsikter til færre rentekutt demper boligprisutsiktene - men at det fortsatt er sterke prisdrivere i sving.