– I de fleste tilfeller hvor en sånn flokk bare forsvinner i løpet av et halvt år, så er ulovlig avlivning den vanligste årsaken.
Det hevder forsker Petter Wabakken, ved Universitet i Innlandet.
Ulvene i Norges eldste ulverevir er nemlig søkk borte, viser den foreløpige rapporten for ulveregistreringer i vinter.
Det er Wabakken, som har skrevet rapporten på oppdrag for Rovdata. Han har fulgt ulvestammen i Norge i over 40 år,
Ulveflokken er et grenserevir med Sverige, men heller ikke svenske forskere har registreringer av ulveflokken. Det er ikke funnet spor av ulvene noe annet sted i Norge.
Er som regel stasjonære
Statens Naturoppsyn (SNO), Universitetet i Innlandet og Norsk institutt for naturforskning (NINA) jobber med å kartlegge ulvene. De har detaljert kunnskap om ulvene som holder til i Norge.
Vinterens registreringer av ulv i ulvesona fra Rovdata.
Foto: Rovdata / Rovdata- Den siste registreringen i vinter viser at en ny flokk har etablert seg et annet sted i søndre deler av Innlandet.
Så langt tilbake som på 1980-tallet skal det ha vært ulv i Rotnareviret, som det svensk-norske ulvereviret heter. Det ligger i ulvesona i Åsnes-Grue. Det har ikke vært tomt for ulv der etter de første registreringene, ifølge Petter Wabakken.
Han vet ikke hva som har skjedd med ulvene på Finnskogen. Men han tror ikke hele flokken har vandret ut av reviret sitt. Han sier at foreldrene er stasjonære. Valper kan vandre ut etter et år eller to. Men da vil det normalt bli født et nytt kull med valper.
– Vi har aldri vært borti at ei tispe som har yngla (red.anm.: fått valper) plutselig vandrer ut og dukker opp noe annet sted, sier Wabakken.
Forsker ved Universitetet i Innlandet, Petter Wabakken, har forsket på ulv siden 1980-tallet.
Foto: Reidar Gregersen / NRKMangler flere ulver i området
Ulvene i Norge blir registrert både ved at DNA fra ulvemøkk, urin og hår analyseres, men også gjennom sporing. Når det ikke er snø er det vanskeligere å spore ulvene, derfor er det fra oktober til mars rapporteringen foregår. Alle de åtte ulvene var i Rotnareviret før snøen smelta i fjor.
Spor i snøen etter ulv i Rotnareviret i fjor vinter.
Foto: SNOMen ingen var der etter snøen kom før jul. Sporingen etter ulvene fortsetter ut mars.
Nord for dette reviret dukket det på slutten av vinteren i fjor opp et nytt par som etablerte seg i det som ble kalt Gråberget-reviret. Paret fikk valper, men nå er det bare ei tispe og valpen hennes igjen av den flokken. Den ene valpen ble påkjørt av bil. Men lederhannen og det som Wabakken tror kan være flere valper er sporløst borte.
– Kan det skje at de likevel dukker opp igjen selv om det ikke er noen spor av dem så langt?
– Det er ingen av de som ble sporløst borte som har dukka opp levende på de 47 årene jeg har forska på ulv i Norge og Sverige, sier Petter Wabakken.
Om det kan være snakk om ulovlig jakt i området kan han ikke si noe om. Men han viser til en rapport han og andre forskere skrev for noen år siden.
– Den viste at det er minst like mange ulver som dør ved ulovlig jakt som ved lovlig jakt, påkjørsel av bil eller blir sparka i hjel av elg, sier Wabakken.
Etterforsker ulovlig felling
Økokrim etterforsker akkurat nå ulovlig felling av rovdyr flere mil sør for Rotnareviret i Glåmdalsdistriktet. NRK har vært i kontakt med Økokrim for å få vite om rapporten fra Rovdata har noen betydning for etterforskningen. De har ikke svart på vår henvendelse.
- Seks personer ble pågrepet i midten av januar.
Petter Wabakken har ikke hatt noe med den etterforskningen å gjøre, og sier han heller ikke har hatt noen kontakt med politiet om saken.
Direktør i Statens naturoppsyn (SNO) Morten Kjørstad sier en av de viktigste oppgavene til SNO er å forhindre ulovlig jakt. Det gjør de ved informasjon, synlig tilstedeværelse og kontroll av lovlig jakt.
Direktør i Statens naturoppsyn Morten Kjørstad.
Foto: Aleksandr Nedbaev/NRK– Bare det å være synlig til stede rundt i norsk natur har en forebyggende effekt, sier Kjørstad.
Han sier at SNO ikke har noe med Økokrims etterforskning å gjøre akkurat nå. Men utelukker ikke at de kan bli det.
- Det var SNO som anmeldte to jegere som deltok under den lovlige ulvejakta i Våler i Innlandet for to år siden.
Publisert 13.02.2025, kl. 07.53