Ulrikke Brandstorp om for tidlig fødsel: – Har en teori

5 hours ago 4


Kortversjonen

  • Ulrikke Brandstorp (29) fødte sønnen Timotheus to måneder for tidlig.
  • Hun tror et tidligere inngrep i livmorhalsen kan være årsaken til styrtfødselen.
  • Brandstorp deler åpent om opplevelsen på sosiale medier for å berolige andre.

– Sakte, men sikkert begynner det å gå opp for oss at vi er blitt foreldre! Hodet var jo så innstilt på at det var et par måneder igjen, hehe, skriver Ulrikke i en SMS til VG søndag kveld.

– Men vi har det veldig fint, alle tre.

Fire dager etter fødselen befinner mor, barn og far seg fortsatt på sykehuset i Bergen, der Ulrikke deler hyppige oppdateringer i sosiale medier i form av bilder og videoer.

Når VG kontakter Ulrikke over SMS for å høre hvordan det står til, og hvorfor hun deler så flittig, ønsker artisten gjerne å utdype det.

– Det er så viktig for meg å være åpen om hele denne opplevelsen og situasjonen, fordi jeg håper det kan hjelpe andre, og at vi kanskje kan vise en litt annen side av prematur fødsel og styrtfødsel enn hva man vanligvis ser og hører, forklarer hun i en lang SMS-utveksling.

– Personlig har jeg for det meste hørt om det «skumle» og negative ved slike fødsler, men for oss har det vært en veldig fin og trygg opplevelse hele veien.

 Amanda Pedersen Giske / NTBUlrikke Brandstorp og Oskar Nordberg på en TV-premiere i Oslo i februar. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Fra hun skjønte at fødselen var i gang og frem til nå, har hun ikke vært redd en eneste gang, men bare følt seg trygg på egne og sønnens vegne.

– Det er selvfølgelig mange ting som spiller en rolle, alt fra hvilken uke han ble født i, vekt osv., med tanke på hvor bra alt har gått. Alle fødsler og opplevelser er ulike, og jeg/vi vil gjerne dele våre erfaringer som til nå utelukkende har vært positive. I håp om at dette kan trygge andre.

Alene i taxi

Ulrikke hadde nettopp kommet til Bergen 30. april for å starte innspilling av tredje sesong av «Bakemesterskapet», da alle planer ble kastet om på i hytten og styrten – bokstavelig talt.

29-åringen, som ikke hadde fødselstermin før i slutten av juni, endte i stedet opp på fødeavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen natt til 1. mai – uten ektemannen Oskar Nordberg (30), som befant seg i Oslo.

– Jeg var jo helt sikker på at jeg hadde kynnere og ville ikke være til bry for noen, men ringte til slutt legevakten da jeg rundt kl. 00.30 skjønte at jeg ikke kom til å få sove på grunn av smerter.

Legevakten ønsket at hun skulle komme, så Ulrikke bestilte en taxi.

– Taxisjåføren skjønte nok mer enn meg, for han kjørte i et godt tempo, hehe.

Videre i ambulanse

Ulrikke rakk ikke å være lenge på legevakten før de sendte henne videre.

– De kjørte meg i en ambulanse til Haukeland. Kl. 02.31 var prinsen ute.

Med tanke på at jeg skulle på første innspillingsdag av Bakemesterskapet neste morgen, tror Ulrikke at hun var litt i fornektelse gjennom det hele.

– Jeg måtte faktisk spørre jordmor fire ganger om hun virkelig mente at han kom nå, selv etter at hun sa jeg hadde fire cm åpning. Men på dette tidspunktet så kjente jeg jo virkelig at det nærmet seg.

Da ektemannen ankom Bergen, var sønnen allerede ute – 44 centimeter lang og med en vekt på 2276 gram.

Inngrep etter celleforandringer

Ulrikke er også klar for å dele tanker rundt hvorfor det gikk som det gikk – at hun fødte i uke 32 og ikke rundt termindato i uke 40.

Én av teoriene er at Ulrikke har gjennomført konisering, et lite inngrep der den nederste delen av livmorhalsen, livmortappen, fjernes.

 SnapchatUlrikke Brandstorp deler fra dagene på sykehuset. Foto: Snapchat

Inngrepet gjøres for å hindre celleforandringer fra å utvikle seg til livmorhalskreft. Årlig gjennomgår om lag 7000 kvinner i Norge dette inngrepet, opplyser Norsk Helseinformatikk (NHI) på sine nettsider.

For tre og et halvt år siden fikk Ulrikke påvist celleforandringer og HPV-virus. Da det ikke hadde forsvunnet av seg selv etter ett år, bestemte legene å fjerne den delen av livmorhalsen, der celleforandringen satt.

 TIKTOKUlrikke Brandstorp våren 2023. Foto: TIKTOK

Ulrikke gikk selv ut på TikTok i mai 2023, samme dag som hun hadde vært gjennom koniseringen, fordi hun ville oppfordre andre til å sjekke livmorhalsen.

– Koniseringen kan være årsaken til at det ble for tidlig fødsel. Da blir livmortappen mye kortere, så det som kan ha skjedd, er at den ikke klarte å holde igjen, forklarer hun på Snapchat.

Ifølge NHI innebærer graviditet etter konisering noe høyere risiko for tidlig fødsel, og at de fleste blir anbefalt å vente i tre til tolv måneder etter konisering før de prøver å bli gravide.

Ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening i 2009, hadde norske forskere funnet at kvinner som gjennomgår konisering, har tre til fire ganger høyere risiko for å føde for tidlig, sammenlignet med kvinner som ikke har vært gjennom dette inngrepet.

– Vi vet jo ikke helt ennå om det at jeg er konisert, er årsaken til at det ble prematur fødsel, men det er en stor sannsynlighet, sier hun til VG.

 Lars Kristian Steen / NRKUlrikke Brandstorp avbildet i fjor, i forbindelse med «Bakemesterskapet». Foto: Lars Kristian Steen / NRK

Ulrikke opplyser at sønnen fikk antibiotika med én gang han kom ut, fordi prematurfødsel også kan skyldes infeksjon.

Men blodprøvene viste at det ikke var infeksjon. Morkaken skal også ha sett fin ut, men er sendt til analyse.

Ulrikke føler hun er blitt godt fulgt opp gjennom svangerskapet, og hun har vært i god form hele veien.

– Men ved neste svangerskap vil jeg følges tettere opp fra en viss uke. Jeg har ikke fått satt meg så godt inn i dette ennå, men er veldig spent på å lese og lære mer. Dette har i alle fall ikke gjort noe med lysten på flere barn!

Ulrikke forklarer på Snapchat at det ved et senere svangerskap kan bli aktuelt å sy et bånd rundt livmorhalsen, slik at den blir sterkere. Denne prosessen kan man lese mer om på Helsenorge.

 Helge Mikalsen / VGUlrikke Brandstorp på Villoidprisen i Oslo i mars. Foto: Helge Mikalsen / VG

Ulrikke sier hun har fått mange henvendelser fra personer som er glad for at hun viser denne siden av prematurfødsel.

– Responsen fra følgerne har vært helt rørende, sier hun.

– Jeg har utelukkende fått fine tilbakemeldinger på at vi deler så mye av denne opplevelsen, og mange deler sine opplevelser med oss. Det at vi kan bidra til å berolige andre og snakke mer om dette, føles veldig, veldig fint.

Ulrikke er svært takknemlig for å kunne føde på sykehus i Norge og er på gråten når hun forteller følgerne at det ikke er noe hun tar for gitt.

– Jeg tenker på kvinner i andre land som ikke har denne muligheten.

Lille Timotheus er sterk og bestemt, forklarer hun. De kommer likevel til å være på Haukeland i noen uker til.

– Dette er jo virkelig det tryggeste stedet å være for oss alle. Timotheus trenger for øyeblikket CPAP for å hjelpe han litt med å puste, forteller Ulrikke – og viser til systemet som ofte brukes hos nyfødte med ikke fullt utviklet lungekapasitet.

–⁠ Og når han er ferdig med den, så må vi nok være her en stund til for at han skal lære seg å spise selv. Men vi er bare utrolig takknemlige for at vi har mulighet til å være på et så fantastisk sykehus med så mange ekstremt dyktige leger, sykepleiere og jordmødre.

1. mai er merkedag

Ekteparet har sin faste base i Oslo, der de i fjor kjøpte hus.

– Vi har alltid vært opptatte av å se det positive i alle situasjoner som dukker opp, så da gjør vi det i denne situasjonen også. Og bergenserpappaen klager jo ikke over at sønnen valgte Bergen som fødeby, sier Ulrikke.

1. mai hadde hun og Oskar vært kjærester i fem år og forlovet i tre år.

– Så det var bare for mange tilfeldigheter. Jeg hadde faktisk tullet litt tidligere den uken om at «ja ja, han velger vel å komme ut den dagen vi feirer alt». Og det gjorde han.

Tilbakeblikk på Ulrikkes bryllupsforberedelser i fjor sommer – se VGTV:

Read Entire Article