Ukrainas mineralreserver: – Fantasilliardbeløp

2 months ago 13


Trump vil ha tilgang til Ukrainas ressurser. Under slagmarken øst befinner det seg potensielt svært store verdier.

 Ukrainske soldater i en sovjetisk-laget pansret stridsvogn i Sumy-regionen, nær grensen til Russland, 11. august 2024. Foto: ROMAN PILIPEY / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– De har sannsynligvis ganske store reserver. Det er noen tall som er nevnt. Det er sånne fantasilliardbeløp, sier Peter Andersen til E24.

Han er professor og leder ved Institutt for geografi ved Universitet i Bergen (UiB).

USAs president Donald Trump har flere ganger uttalt at han vil ha tilgang til Ukrainas ressurser, og mer spesifikt, landets sjeldne jordarter og kritiske metaller. De kan potensielt være verdt enorme summer.

Les på E24+

Tre forvaltere: Dette betyr uroen for aksjemarkedet

Fem ganger Oljefondet

Nylig ble det kjent at president Volodymyr Zelenskyj avviste en amerikansk kontrakt sendt til Kyiv som innebar at USA skulle få kontroll over store deler av Ukrainas økonomi og ressurser.

– Jeg kan ikke selge landet vårt, sa han onsdag.

Forskjellige rapporter har anslått at Ukraina har mineralressurser verdt minst 10 billioner10 billioner10.000.000.000.000 dollar eller ca. 111.166.800.000.000 norske kroner. Til sammenligning er det norske Oljefondet verdt ca. 20.100.000.000.000 kroner torsdag ettermiddag. dollar eller mer, ifølge Bloomberg. Det er mer enn fem ganger verdien av det norske Oljefondet.

Andersen sier at Ukrainas største ressurs er jord. Landet er kjent som verdens kornkammer.

– Over 50 prosent av eksporten er landbruksprodukter, sier professoren.

Kull, jernmalm, stålindustri og mineraler, som mangan, titan og nikkel, er også viktige for landets økonomi, ifølge Andersen.

– De har også påvist noen reserver av mer kritiske metaller og sjeldne jordarter. Produksjonen er forsvinnende liten i øyeblikket, men det er sannsynligvis snakk om ganske store forekomster.

  ceriumoksid, bastnasitt, neodymoksid og lantankarbonat. Bildet er fra 2015. Foto: David Becker / Reuters / NTB

«Pure nonsense»

– Jeg sa til dem (Ukraina, journ. anm.) at jeg vil ha det som tilsvarer rundt 500 milliarder dollar verdi i sjeldne jordarter, sa Trump i et intervju med Fox News forrige tirsdag.

Han har særlig vært opptatt av sjeldne jordarter (se faktaboks) når han har snakket om hva USA skal få fra Ukraina. Kina står for rundt 70 prosent av den samlede produksjonen i verden.

Eksperter mener imidlertid at det ikke er noen veldig store forekomster av sjeldne jordarter i Ukraina.

– Man har talt seg frem til 109 avsetninger av kritiske mineraler i Ukraina. Bare tre av disse er sjeldne jordarter, sier Andersen.

Trump er opptatt av sjeldne jordarter fordi Kina dominerer det globale tilbudet, skrev Javier Blas i en kommentar på Bloomberg nylig.

Han er skrevet bok om verdens råvarehandel, og kaller Trumps påstand om å få 500 millioner dollar ut av Ukrainas sjeldne jordarter «pure nonsense»«pure nonsense»"fullstendig meningsløs" eller lignende.

Årsaken er at Ukraina ikke har noen store reserver at sjeldne jordarter, ifølge Blas. Han legger godviljen til og åpner opp for at Trump kan ha ment «mineraler» mer generelt. Da er det mer å ta av.

Store litium-reserver

– Ukraina har forekomster av beryllium, vanadium og andre stoffer som ikke havner under kategorien «sjeldne jordarter», forklarer Andersen.

Disse og noen til utgjorde til samme 6 millioner dollar i eksportverdi i 2023, ifølge forskeren.

– Eller 0,015 prosent av Ukrainas totale eksport. Men så er det geografien i det. En del av de viktigste mineralressursene befinner seg i de okkuperte områdene øst i Ukraina - Lugansk, Donetsk og Zaporizzja og så videre.

Områdene har tidligere vært senter for kull- og stålindustrien i Ukraina, forklarer Andersen.

– Her ligger det også noen forekomster av kritiske mineraler. Men ut fra statistikkene leser jeg først og fremst at de har de største litium-reservene i Europa, og ganske store uran-reserver som ikke er utnyttet.

– Potensial for stor inntjening

Litium brukes blant annet i batterier og elektriske biler.

– Det er dyrt. Det gjelder mange av de andre stoffene også, som titan, mangan og nikkel. Så her ligger det potensial for stor inntjening, sier Andersen.

– Om det så er en fair betaling for det amerikanerne har gitt i våpenbistand, er en helt annen historie.

Trump har feilaktig uttalt at USA har gitt 350 milliarder dollar i bistand til Ukraina.

Ifølge ferske tall fra Kiel-instituttet har USA bidratt med 119,3 milliarder119,3 milliarderOppgitt i euro som 114,15 milliarder dollar i bistand til Ukraina. OffisielleOffisielleFra det statlige byrået Office of Inspector General, som fører oversikt over støtten til Ukraina. Beløpet oppgis å inkludere støtte til militære operasjoner og "den bredere Ukraina-responsen". amerikanske tall viser at det per 30. september 2024 var bevilget minst 183 milliarder dollar i støtte til Ukraina gjennom Kongressen.

Read Entire Article