Ukraina takket nei til eldgamle lokomotiv, så ble de vurdert for Nordlandsbanen

3 hours ago 2


Trafikken på Nordlandsbanen har de siste månedene vært like ustabil som vinterværet, og folk langs strekningen har mistet troen på toget som framkomstmiddel.

Togulykken i oktober i fjor, hvor en person omkom, har vist hvor sårbar trafikken blir er når ett lokomotiv blir tatt ut av produksjon.

De fire lokomotivene som ble igjen på strekninga klarer ikke å opprettholde rutetilbudet mellom Trondheim og Bodø. Dessuten er de 45 år gamle og nærmer seg 10 millioner kjørte kilometer.

Før jul lovte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) at nye lokomotiver er på vei.

– De har funnet to lokomotiver som kan settes i drift på Nordlandsbanen i 2025, og de er nå i sluttprosess for å sikre leie av disse, sa Nygård til NRK.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) besøker ulykkesstedet der en lokfører omkom da et tog sporet av langs Nordlandsbanen.

I slutten av november lovte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) at nye lokomotiver er på vei.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Torsdag kom den nedslående kontrabeskjeden.

Det ene tilbudet som kom inn besto av lokomotiv som var eldre enn de 45 år gamle lokomotivene som går på Nordlandsbanen i dag. Dermed er de ubrukelige, ifølge Norske Tog.

– Dette er helt katastrofe, sier fylkestingsrepresentant Christian Torset, som er SV sin stortingskandidat i Nordland.

Nå har han en krystallklar utfordring til Jon-Ivar Nygård.

Christian Torset, Nordland SV

– Samferdselsministeren var veldig tydelig. Det får meg til å lure. Hvordan kan en minister være så ute av kontakt med markedet om tilgjengeligheten, spør Christian Torset i Nordland SV.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Jeg forventer at himmel og jord settes i bevegelse for å skaffe lokomotiv, slik at vi har jernbane i den nordlige halvdelen av landet også.

Her mener han samferdselsministeren må bruke kreativitet.

– I ytterste konsekvens må han vurdere å redusere trafikken på andre baner for å sikre Nordlandsbanen et minimum av stabilitet og forutsigbarhet. Som de reisende fortjener, tordner Thorset.

Han viser til at Raumabanen, Rørosbanen, Solørbanen også har diesellokomotiv.

  • Les svaret fra Samferdselsdepartementet lenger ned i saken

Foreløpig er dieseltogene eneste alternativ på Nordlandsbanen

De 45 år gamle lokomotivene som går på Nordlandsbanen i dag, Di4, er gamle og skulle ideelt sett vært faset ut. Nye fjerntog vil være klare først i 2029/30.

Foto: Frank J. Nygård

Nå frykter han for konsekvensene av redusert trafikk på Nordlandsbanen over flere år.

– Resultatet blir at folk finner nye måter å komme seg fram på. Det har gått fire tog i døgnet. Utrolig mye sjømat og andre varer fraktes med tog. Det vil være helt døden for langsiktigheten til næringslivet.

– Nord-Norge nedprioriteres

I Midt-Norge er det de siste årene er det brukt 12 milliarder kroner til jernbanesatsing. Blant annet er elektrifisering av Trønder- og Meråkerbanen i full gang.

Torset har også merket seg at det skal brukes 400 millioner kroner for å fikse «verdens beste mobilnett» i den 20 kilometer lange Follotunellen.

Samtidig har Nordlandsbanen vært nedprioritert i årevis, konstaterer Torset.

– Det fins knapt mobildekning på Nordlandsbanen. Du kan ikke bruke de knekkebrødautomatene som står om bord. Det er ikke dekning. Vi får det materiellet som er kassert andre deler av landet, sånn som Agendatogene. Hvor er rettferdigheten i dette opplegget, spør han.

Rana-ordfører Geir Waage og Kjell Idar Juvik, leder Polarsirkelrådet

Rana-ordfører Geir Waage og Kjell Idar Juvik i Polarsirkelrådet krever fortgang i prosessen med å skaffe nye tog på Nordlandsbanen.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Vil ikke ha eldgamle togsett

Torset er ikke den eneste som er skuffet og frustrert i dag.

Rana-ordfører Geir Waage (Ap) og Kjell Idar Juvik i Polarsirkelrådet forteller at de tre regionrådene og Nordland fylkeskommune reiser til Oslo for å møte blant annet statsråden.

– Samferdselsministeren er eier og generalforsamling av Norske Tog. Det må komme en løsning. Dette er en ekstraordinær situasjon. Det krever ekstraordinære tiltak.

Kjell Idar Juvik i Polarsirkelrådet drar frem at Norske tog har foreslått at SJ eventuelt kan ta i bruk vogntogsettene «Type 92» på Nordlandsbanen.

Trønderbanen

SJ sier til NRK at disse togsettene ikke er noe de ønsker, eller kan, tilby passasjerer på Nordlandsbanen.

Foto: NSB

Dette er togsett Ukraina fikk tilbud om, men takket nei til av flere årsaker.

Det bekrefter administrerende direktør i Norske tog, Øystein Risan.

Allerede i 2015 omtalte NRK at det er en utfordring å holde disse gamle togsettene i drift.

Steinar Olsen, direktør for operasjon og sikkerhet i SJ, sier til NRK at type 92-motorvognsett har vært diskutert, men at de av flere årsaker ikke er aktuelle for Nordlandsbanen.

Motorvognsettene er bygget i perioden 1984–85 og er over teknisk levealder. Dette er togsett som har gått på Trønderbanen og som er planlagt faset ut på grunn av overskredet teknisk levealder, forklarer han.

Buss for tog 2

Det har vært mye buss for tog på Nordlandsbanen i det siste.

Foto: Morten Andersen / NRK

Dette er togsett som ikke kan benyttes på høyfjellet på vinterstid. For det første drar de kun på to aksler, for det andre er plogen «tverr» og ikke konstruert for mye snø og harde snøfonner, sier Olsen og legger til:

Det er risiko for at togene kan kjøre seg fast og spore av under denne type forhold.

Dette er ikke en type togsett SJ ønsker å tilby til sine kunder.

– Dette er gamle tog. De mangler fasiliteter. Toalettene fryser lett og driftsstabiliteten er dårlig. Type 92 gikk ut av trafikk den i oktober 2024. De brukes ikke lenger på den norske jernbanen annet enn som reservetog, legger direktøren til.

Departementet lover fullt trykk

Statssekretær Cecilie Knibe Kroglund i Samferdselsdepartementet svarer på vegne at samferdselsministeren.

Hun forklarer hvordan Nygård i november kunne love at nye lokomotiv snart var på plass.

Det stemmer at SJ var i dialog med en operatør som hadde tilgjengelig lokomotiv. Etter det ønsket ikke SJ å ha ansvar for den prosessen, så den ble overført til Norske Tog. Da ble det en offentlig anskaffelse, altså at man måtte ut på markedet på vanlig måte å be om tilbud.

Viser til den forrige regjeringen

Hun beskriver dagens situasjon på Nordlandsbanen som krevende og alvorlig.

– Vi har i dag forsikret oss om at det er fullt trykk fra Jernbanedirektoratet og Norske Tog for å finne en god løsning på dette så fort som mulig.

Cecilie Knibe Kroglund

– Fra vår side har Jernbanedirektoratet og Norske Tog nå rammene til å ha trykk på prosessen, sier statssekretær Cecilie Knibe Kroglund i Samferdselsdepartementet.

Foto: Sunniva Linjord / NRK

Kroglund sier det ikke er mulig å flytte tog fra andre togstrekninger med diesellokomotiv til Nordlandsbanen.

Vi bruker alle tog vi har i trafikk og da slites de. Og når situasjoner oppstår får vi det veldig krevende.

Hun er ikke enig i at myndighetene har nedprioritert Nordlandsbanen.

Nordlandsbanen er viktig både i et nasjonalt og regionalt perspektiv. Vi trenger trafikk på Nordlandsbanen, både for næring, folk som bor der og for pasientreiser.

Norske Tog har visst om den sårbare situasjonen i årevis. Hvorfor er det ikke gjort mer?

Det er en sårbar situasjon på togsiden i Norge. Det er bestilt nye tog, og den bestillingen ble gjort av forrige regjering i 2020.

Kroglund understreker at det ikke står på penger.

– Vi har gitt Norske Tog og Jernbanedirektoratet har de rammene de skal ha for å sikre at tilbudet kommer opp igjen. Nå har de muligheten til å gå i direkte dialog med alle operatører i Norge og Europa som eventuelt har egnede lokomotiv.

Publisert 08.02.2025, kl. 10.53

Read Entire Article