Uenige før rentethriller: – Jeg ville ha kuttet nå

1 week ago 13


Økonomer tviler seg frem til at Norges Bank vil droppe rentekuttet denne uken. Men sjeføkonom Jan L. Andreassen venter rentekutt nå, og tre til før jul.

 Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen, makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken og Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Økonomene var samstemte i at mars var måneden der Norges Bank skulle gjøre boliglånene litt billigere.

Men nå har mange snudd og avlyst rentekuttet denne uken, etter prissjokket i februar og en Norges Bank-rapport som viser vekst i næringslivet.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen går mot strømmen.

– Det er utrolig vanskelig for Norges Bank som det er for de andre sentralbankene. For du får høy inflasjoninflasjonInflasjon betyr den generelle prisveksten på varer og tjenester i samfunnet. nå og lavere vekst fremover. Jeg ville ha kuttet nå, sier han.

Han mener at Norges Bank bør sette ned renten slik sentralbanken har gitt signaler om, senest i januar og desember.

Norges Bank har holdt styringsrenten uendret på 4,5 prosent siden den sist ble satt opp i desember 2023.

Les på E24+

Ni spørsmål og svar om renten

Venter fire rentekutt

Sjeføkonomens argument er at kronestyrking vil legge en demper på prisveksten, slik at Norges Bank får rom til å sette ned renten.

Han ser for seg en dollar i ni blank i år og at Norges Bank vil sette ned renten fire ganger før årsskiftet. I desember ventet også Norges Bank opptil fire rentekutt i 2025.

Hittil i år kronen styrket seg med åtte prosent mot dollaren, som for øyeblikket koster 10,46 kroner i valutamarkedet.

– Jeg er egentlig ikke noe bekymret for norsk inflasjon inflasjonInflasjon betyr den generelle prisveksten på varer og tjenester i samfunnet.. Det kommer greit ned igjen hvis krona styrker seg nok.

Andreassen mener USA under president Donald Trump vil forsøke, og også lykkes, med å svekke dollaren.

– Den dollaren vi hadde under BidenBidenJoe Biden, var president i USA frem til Donald Trump tok over i januar i år. var eksepsjonelt sterk. Åpenbart, hvis man ser den politiske reaksjonen under Trump, for sterk for USA å bære.

– Vil utsette rentekuttet

– For meg blir det et spørsmål om Norges Bank vil gjøre det som er rett, ifølge deres eget reaksjonsmønster, eller om de først og fremst vil legge vekt på å levere det de sa de skulle gjøre i januar, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

– Vi tror Norges Bank vil levere det de selv synes er det rette – utsette rentekuttet og heller signalisere at det kommer senere sannsynligvis, sier hun.

 Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Hanna Kristin Hjardar

Haugland sier det har skjedd et «tydelig skift opp på prisveksten», samtidig som Norges Bank-rapporten Regionalt nettverk bekrefter inntrykket av at det er et oppsving i gang i norsk økonomi.

Haugland peker også på at lønnsveksten i fjor ble «vesentlig» høyere enn forventet. Det gir et «høyere inflasjonspress som er av mer langsiktig karakter», ifølge sjeføkonom.

I tillegg har Europa, ikke minst Tyskland, lansert gigantiske investeringsplaner i forsvar og infrastruktur, påpeker hun.

– Vi har fått levert en voldsom snuoperasjon i Tyskland og Europa, når det gjelder utsiktene til et investeringsløft som har fått rentene til å stige enormt mye på kort tid.

– Det er ikke grunn til å tro at det er midlertidig oppgang i europeiske renter. Det går rett inn i modellen til Norges Bank.

– Blir stor oppjustering

– Vi heller mot at de holder renten i ro, sier makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken.

Handelsbanken snudde etter Norges Bank-rapporten som gir et bilde av temperaturen i økonomien.

Høyere lønnsvekst enn Norges Bank har antatt og bedrifter som har mulighet til å lempe høyere lønnskostnader over i høyere priser, «bekrefter et ganske sterkt underliggende prispress», påpeker hun.

– Norges Bank har undervurdert prispresset. Vi tror det blir en stor oppjustering av rentebanenrentebanenNorges Bank prognose for renten fremover. Den legges frem fire ganger i året, sammen med sentralbankens øvrige prognoser for økonomien i Pengepolitisk rapport. og heller mot at den er stor nok til at det planlagte mars-kuttet blir utsatt.

– Kan slippe litt på bremsen

– Jeg mener det er 50/50, sier sjefstrateg Erica Dalstø i SEB.

Hun mener det blir færre rentekutt enn Norges Bank tidligere har signalisert, men er i tvil om beslutningen torsdag.

 Sjefstrateg i SEB, Erica Dalstø. I forgrunnen Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand. Foto: Adrian Nielsen

Dalstø begrunner usikkerheten slik:

– Jeg mener argumentene for en rentesenking fortsatt finnes. Fordi kjerneinflasjonenkjerneinflasjonenKjerneinflasjonen måler prisveksten uten endringer i energipriser og avgifter. Det er dette tallet Norges Bank ser mest på når styringsrenten settes. har halvert seg siden toppen. Renten har ligget uforandret.

– I realiteten har Norges Bank strammet til pengepolitikkenstrammet til pengepolitikkenDen såkalte realrenten, altså renten fratrukket prisveksten, stiger hvis prisveksten går ned og renten holdes uendret. Det har vært tilfellet i Norge det siste året. Høyere realrente innebærer en innstramming i pengepolitikken. det siste året.

Dalstø sier at selv om nivået på prisveksten og lønnsveksten er for høyt, vil det gradvis falle fremover.

– Det mener jeg gir rom for at man kan slippe litt på bremsen. Det handler ikke om å gå til nøytral pengepolitikknøytral pengepolitikkHer menes en rente som virker nøytralt på økonomien, altså at renten hverken gir gass eller bremser økonomien., vi er ikke der ennå, men i hvert fall ikke stramme til ytterligere i reelle termer.

På den andre siden har utviklingen siden rentemøtet i desember vist at prispresset i norsk økonomi er høyere enn Norges Bank ventet, påpeker Dalstø.

Hun viser til tallene for prisvekst, fjorårets og årets lønnsvekst samt et solid arbeidsmarked.

– Ser man isolert på utviklingen siden desember taler det for at Norges Bank burde avvente til man blir mer komfortabel med at inflasjonstrenden er på vei ned og fått for eksempel svaret fra lønnsoppgjøret.

– Nytt godt av svak krone

– Jeg tror det er veldig viktig at lønnsveksten i fjor endte mye høyere enn antatt, sier Olav Chen i Storebrand.

Også Chen venter at rentekuttet blir utsatt. Han peker på arbeidsmarkedet, der ledigheten slik Nav måler den, fortsatt er lav.

– Jeg tror Norge har nytt godt av effekten av svak krone når det gjelder eksport og også turisme i Norge.

Han mener også at uendret rente er den rette beslutningen fra Norges Bank nå.

Chen sier at norsk økonomi har klart seg «greit», selv om rentene har blitt satt opp mye og husholdningene har mye gjeld med flytende rente.

– I det store og hele har man klart seg bedre enn man kunne fryktet.

– Hvis man på vei ut av pandemien hadde sagt at vi skulle få dagens rentenivå, så lenge, tror jeg de fleste hadde skissert en helt annet økonomisk utvikling.

Read Entire Article