Uefas dommersjef mener det er ingen vei tilbake fra VAR: – Hadde blitt kaos

3 hours ago 4


Kortversjonen

  • UEFA-dommersjef Roberto Rosetti hevder at moderne fotball ikke kan gå tilbake til tiden før VAR.
  • Han mener billigere VAR-løsninger kan være svaret for ligaer med begrenset budsjett.
  • Norsk fotballklubber skal snart stemme ja eller nei til VAR i Eliteserien.

– VAR er totalintegrert med dømming nå. Det er fotball. Vi kan ikke gå tilbake. Det er umulig, hevder dommersjef Roberto Rosetti i Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

VG har fått et intervju med Rosetti via Norges Fotballforbund mens VAR-debatten raser i Norge.

Supportere, medlemmer, klubbledere og fotballtopper står steilt på hver sin side. Tirsdag kveld reverserte Bodø/Glimt sitt ti måneder gamle vedtak om å jobbe aktivt imot videodømming til å være for.

Første helgen i mars kan alle norske fotbaklubber stemme et endelig ja eller nei til VAR i Eliteserien.

– Hvorfor er det umulig å gå tilbake?

– Fordi vi har begrenset dommerfeilene i fotball. Vi snakker ikke lenger om offsidefeil, vi snakker ikke lenger om klare og opplagte feil. Vi snakker bare om gråsonesituasjoner, og det er normalt, fordi fotballen er ikke perfekt og vil aldri bli det, svarer Roberto Rosetti.

Italieneren uttalte seg også i rappporten til det norske VAR-utvalget og var prosjektleder hos FIFA for innføringen av videodømming før fotball-VM 2018.

 Dmitri Lovetsky / AP / NTBFoto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB

Før det var han internasjonal toppdommer:

Rosetti dømte EM-finalen i 2008 og fikk to VM-kamper i 2010. Men en offsidebom i 8-delsfinalen i Sør-Afrika endte hans karriere i mesterskap.

Rosettis team så aldri at Argentina-spissen Carlos Tevez sto på feil side av de mexicanske forsvarerne og headet inn 1–0-ledelsen i det som ble 3–1-seieren til Diego Maradonas Argentina.

 YURI CORTEZ / AFP / NTBOMSTRIDT: Målscorer Carlos Tevez titter bort på linjemannen og forstår at målet hans fra 2010-VM er godkjent. Motstander Mexicos protester hjalp ikke. Foto: YURI CORTEZ / AFP / NTB

Dette verdensmesterskapet ble samtidig det siste uten datateknologisk dommerhjelp.

Debatten skjøt fart da Englands Frank Lampard fikk underkjent sin scoring mot Tyskland, også det i 8-delsfinalen.

I Brasil fire år senere var mållinjeteknologien på plass.

 BBC Wire / Pa Photos / NTBINNE: TV-bildene kunne fastslå at England ble snytt for scoring mot Tyskland i VM i 2010. Foto: BBC Wire / Pa Photos / NTB

Deretter kom videodømming for fullt i Russland-VM i 2018. Med Rosetti altså som foregangsmannen.

Italieneren har ingen planer om å stoppe VAR-bruken. Men det kan altså Norge gjøre.

– Hva sier du til at flere norske klubber ønsker å skrote VAR etter å ha brukt det i bare to år?

Rosetti angriper spørsmålet med å rose den norske dommersjefen Terje Hauge og nevner Espen Eskås og Rohit Saggi som gode norske dommere. Så sier han:

– Hvis noen mennesker trodde at VAR ville utslette polemikk eller kontroversielle situasjoner, tok de feil. Det vakre med spillet er også diskusjonene rundt situasjonene. I fotball er det mange grensesituasjoner. Vi mener VAR er viktig for bevis og klare situasjoner. Prosjektet er fortsatt ungt og trenger trolig tid på komme på et enda bedre nivå. Vi har allerede gjort flere forbedringer.

Spørsmål og svar om VAR

Hva er VAR?

Video Assistant Referee (VAR) er et system som hjelper dommerne i fotball med å ta avgjørelser ved å se på videoopptak underveis i kampen.

Hvor lenge har det vært VAR i Norge?

2023-sesongen var den første med videodømming (VAR) i Eliteserien og cupfinalene.

Hvem bestemte at VAR skulle innføres?

Styret i Norges Fotballforbund (NFF) vedtok innføringen i november 2021. I forkant hadde rettighetshaver TV 2 tilbudt en VAR-løsning som en del av medieavtalen, og den sa toppklubbene ja til gjennom en avstemning i Norsk Toppfotball.

Hvorfor er VAR kontroversielt?

Noen fotballfans mener at VAR ødelegger spenningen og flyten i spillet ved å forårsake for mange avbrudd og at euforien på tribunen, spesielt ved scoringer, blir borte.

Hva sier dommerne?

Toppdommerne i Norge har hele tiden vært for VAR som hjelpemiddel. Dommersjef Terje Hauge – som er ansatt i NFF – fastslo etter debutsesongen i 2023 at «statistikken viser at vi har kommet bedre ut enn det kanskje fremstår for mange» og «vi har fått en langt mer rettferdig konkurranse med VAR som hjelpemiddel».

Hva skjer med VAR i norsk fotball?

22. januar er det planlagt avstemning i Norsk Toppfotball. Nå har alle 32 toppklubbene tilhørende NTF et vedtak om hvorvidt de ønsker avvikling eller videreutvikling av VAR. På Fotballtinget 1.-2. mars stemmer så alle deltagende klubber rundt VAR-spørsmålet. I forkant vil NFFs styre komme med en innstilling til Fotballtinget.

Hva er forskjellen på NFF og NTF?

Norsk Toppfotball (NTF) er interesseorganisasjonen til de 32 toppklubbene på herresiden, tilhørende i Eliteserien og Obosligaen, som blant annet skal snakke klubbenes sak inn mot Norges Fotballforbund (NFF). Det er NFF som eier turneringene, som Eliteserien. Styret i NFF, ledet av fotballpresident Lise Klaveness, har anledning til å endre reglementet i turneringene. Det var denne rettigheten de benyttet seg av da VAR ble innført i 2021.

– Jeg skulle like å se én europeisk toppkamp uten VAR. Ingen hadde akspert feilene. Det hadde blitt kaos, erklærer Roberto Rosetti.

– Ingen vil igjen akseptere en offside på én meter. Det snakket vi om før VAR. Ingen vil igjen akseptere en klar hands i 16-meteren. Disse feilene er enkelt korrigert med VAR. Gråsonene vil alltid være der.

– Men skulle ikke VAR bidra til å gjøre fotballen mer sort-hvitt og mindre grå?

– Det er en fantasi. Det er ikke fotball. Det er grunnen til at fotball blir fulgt av millioner mennesker. Diskusjonene er også en del av fotballen.

– Retningen i Europa går kun én vei. Teknologien i fotball vil bli bedre og bedre de neste årene. Norske klubber spiller i UEFA-turneringer med VAR. Landslaget spiller i UEFA/FIFA-turneringer med VAR. Norske dommere skal bruke VAR, fortsetter Rosetti.

– Hvis vi sier VAR blir skrotet i Norge: Tror du ikke norske spillere og trenere håndterer å gå fra en ikke-VAR-turnering hjemme i Norge til en VAR-turnering med klubber eller landslag?

– Jeg tror at en enhetlig fotball alltid vil være den beste løsningen. Å bruke bare én ordning for spillet. Ærlig talt er det vanskelig for meg å forstå at noen i 2025 vil gå tilbake til den forrige versjonen av fotballdømming.

– Sverige har bestemt seg for ikke å implementere VAR. Hva skjer da med den svenske ligaen eller svenske spillere?

– Jeg vil ikke kommentere det. Det er en annen historie.

– Er du kjent med protestene i norsk fotball med blant annet å kaste tennisballer for å avbryte kampene i aggresjon mot VAR?

– Jeg vil ikke kommentere dette, beklager.

– Flere klubber og deres medlemmer stemmer for å fjerne VAR. Hva tenker du om motstanden mot verktøyet i Norge?

– Vi må jobbe til fotballens beste. Vi må tenke at klubbene og landslaget skal spille med VAR. Å stoppe implementeringen er ikke et godt trekk for norsk fotball. Man må følge fremskrittene.

– Hvis Norge bestemmer seg for å skrote VAR: Hva slags melding vil det være til Europa og europeisk fotball?

– Europa og verden går en annen vei. Å bruke VAR i fotball er naturlig. Det er ikke en diskusjon mer noe sted. VAR er totalt integrert i fotball, overalt.

– Det er en stor diskusjon i Norge?

– Jeg forstår det. Okay! Hva kan jeg si?

– Supporterne som i størst grad lager atmosfæren på fotballkamp føler VAR stjeler øyeblikket og fratar dem opplevelsen og euforien. Tenker dere i Uefa på disse supporterne i det hele tatt?

– Jeg er ikke her for å overbevise folk til å bruke VAR. Jeg gir bare fakta om hva som foregår i Europa og verden. Retningen er hundre prosent klar. I UEFA-turneringer og andre store konkurranser rundt i Europa er det ingen som ikke tenker å bruke teknologien. Offside er ikke et problem lenger med teknologien for semi-automatisk offside. Det er som mållinjeteknologi.

– Den teknologien koster mye penger – hva med ligaene og landene som ikke kan investere de summene for å få dette?

– Teknologien blir bedre, så det er en kostnad å bruke teknologien. Det er en ny implentering av «VAR Light». FIFA jobber med å teste «VAR Light» for landene uten nok finansielle ressurser, for alle land vil bruke det.

VAR-rapporten

Dette koster økt VAR-teknologi

Det norske VAR-utvalget har estimert følgende priser på teknologiene Rosetti snakker om:

Mållinjeteknologi: 36 millioner kroner i året

Semiautomatisert offside: 5 millioner kroner i året

Sensor i ballen: 10,1 millioner i året (50 matchballer og 16 arenaer med infrastruktur)

Øke antall kameraer fra 5 til 8: 25 millioner kroner i året

Roberto Rosetti innrømmer at verktøyet han snakker så varmt for også har forbedringspotensial.

– Det er alltid rom for forbedringer. Å bruke verktøyet på en bedre måte, være mer konsekvent i VAR-avbruddene og å minske tiden. Vi kan ikke bruke VAR for grensesituasjonene. Vi foretrekker at dommerne har sterk personlighet og tar avgjørelsene på banen. Men når det er en klar feil, må vi ha VAR-avbrudd.

– Når du nevner at VAR ikke skal ta grensesituasjonene – du husker EM-kampen i fjor sommer mellom Tyskland og Danmark?

– Jeg snakker ikke om det.

Dette skjedde i Tyskland – Danmark i EM

I 8-delsfinalen tok Danmark ledelsen ved Joachim Andersen, men VARs offsideteknologi påviste at lagkamerat Thomas Delaney hadde tuppen av fotballskoen i offside. Dermed ble målet annullert etter 90 sekunders VAR-sjekk etter ville danske jubelscener på banen og tribunen.

I neste angrep fikk Tyskland straffe da et innlegg traff en løpende Joachim Andersen i hånden. Nok en teknologisk nyvinning, berøringssensoren, var med i dommeren/VAR-teamets vurdering om å gi straffe.

Likevel ble reaksjonene sterke. Danmarks landslagssjef Kasper Hjulmand mente VAR ikke kunne brukes til å finne én centimeter offside og viste til at feilmarginen kan være på 3–4 cm.

VGs kommentator skrev at «verdens mest populære idrett er forandret for alltid», mens Aftonbladets meningsbærer Erik Niva fastslo at kampen ble avgjort på en tvilsom måte og kalte straffesparket «uforenelig med fotballens egentlige idé».

UEFA mente likevel at dømmingen var korrekt. VAR-dommeren Stuart Attwell fikk nytt oppdrag som videodommer i Tysklands påfølgende kvartfinale. Der var han i en ny handskontrovers da en tysk avslutning traff Spanias Marc Cucurella i hånden.

– Hvorfor ikke? Er ikke det et perfekt eksempel på en «grensesituasjon»?

– Vi snakker om VAR i Norge nå.

– Gjør VAR fotball bedre?

– Som jeg har sagt mange ganger: Min mening er at vi ikke kan gå tilbake, sier Uefas dommersjef Roberto Rosetti.

PS! De 32 norske toppklubbene møtes onsdag på Ullevaal for å diskutere og stemme i VAR-spørsmålet. VGs VAR-ometer viser allerede nå et flertall for ønsket om å avvikle videodømming i Eliteserien.

Read Entire Article