De amerikanske børsene hentet seg inn etter et bratt fall fra start, mens investorene stålsetter seg for Trump-toll.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres.
De tre ledende indeksene åpnet rett ned mandag, men hentet seg inn. Slik endte de tre indeksene:
- Den brede S&P 500-indeksen snudde til en oppgang på 0,55 prosent etter at indeksen var ned 1,7 prosent på det meste.
- Teknologitunge Nasdaq falt 0,14 prosent etter å ha hentet seg inn fra et fall på 2,7 prosent.
- Dow Jones steg 1,01 prosent.
Les på E24+
2. april kan bli børsenes D-dag
Utviklingen kommer etter en tung fredag, der indeksene endte med bratte fall – spesielt Nasdaq som huser mange store teknologiselskaper.
I Europa og Asia var ukestarten preget av aksjefall. En bred europeisk indeks falt halvannen prosent, mens den japanske Nikkei-indeksen ramlet over fire prosent – det største fallet på en dag siden september i fjor.
Det skjer mens investorene stålsetter seg for president Donald Trumps varslede tolldag 2. april, datoen der en rekke tollsatser er planlagt å tre i kraft.
Mandag var den siste handelsdagen i et turbulent kvartal. S&P 500-indeksen har falt 4,6 prosent på tre måneder, mens Nasdaq er ned 10,4 prosent i perioden.
Financial Times skriver at fallet på S&P 500 i kvartalet var det største siden tredje kvartal 2022.
Goldman Sachs barberer prognosene
– Mange velger å ta ned risikoen i påvente av det som kan komme, sier sjefstrateg Christian Lie i Formue til E24.
Han trekker frem at den toneangivende investeringsbanken Goldman Sachs vært ute med nedjusterte anslag for amerikansk økonomi, og oppjusterte anslag for tollnivå og inflasjon.
- Ifølge Reuters venter nå Goldman Sachs at amerikansk økonomi vil vokse med 1,5 prosent i 2025, ned fra det tidligere anslaget på 2 prosent.
- Banken legger også til grunn en sannsynlighet for resesjon, altså økonomisk tilbakeslag i USA, på 35 prosent mot tidligere 20 prosent.
- Goldman Sachs venter at USAs gjennomsnittlige tollsats vil stige 15 prosentpoeng i år, og at Trump vil kunngjøre såkalte gjensidige tollsatsergjensidige tollsatserTollsatser tilsvarende dem andre land har på amerikanske varer. på i snitt 15 prosent mot handelspartnerne 2. april.
- Storbanken venter også at Europas økonomi vil bremse kraftig opp, med «liten» vekst i resten av 2025. Banken venter tre rentekutt fra både den amerikanske og europeiske sentralbanken, mot tidligere to kutt.
– Det som er litt spesielt med Goldman Sachs er at de har vært blant de mer optimistiske de siste to-tre årene. De var blant de relativt få som ikke trodde på resesjon sommeren 2023. De har hatt ganske rett som gjør at det som kommer derfra kanskje får litt ekstra tyngde, sier Lie.
Han sier også at Trumps toll-advarsler veier tungt.
– Det er betydelig usikkerhet. Selv om tariffene ikke slår til skaper truslene betydelig usikkerhet. Næringslivet vet ikke hva rammebetingelsene blir. Det er ikke bra for verdensøkonomien.
Lie peker på at nylige nøkkeltall fra USA har vist at husholdningene, den viktigste motoren i verdens største økonomi, har økt spareraten på bekostning av forbruket. Samtidig har husholdninger og bedrifters forventninger til prisvekst skutt i været, påpeker han.
Det kan peke mot en kombinasjon av lavere økonomiske vekst og høyere prisvekst, kjent som stagflasjon, påpeker Lie.
– Det er et scenario som hverken aksjer eller obligasjonerobligasjonerRentepapirer trives godt i.
Tesla-fall
Slik endte noen av de største aksjene:
- Apple steg 1,9 prosent
- Microsoft falt 0,9 prosent
- Google-eier Alphabet steg 0,2 prosent
- Amazon var ned 1,3 prosent
- Nvidia falt 1,2 prosent.
- Meta Platforms var ned 0,07 prosent.
- Tesla falt 1,7 prosent.
– Alt handler om usikkerheten rundt toll, sier Jefferies-strateg Mohit Kumar til Bloomberg.
– Det negative scenarioet for markedet ville være at 2. april bare markerer startpunktet for forhandlingene, og at vi får en lang periode med forhandlinger uten mye klarhet i tollstrukturen.