Nye amerikanske tollmurer som rammer Europa kan stå for tur. «Risikoen er resesjon», ifølge sjeføkonom.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Donald Trump har innført toll på stål og aluminium til USA, og truer med flere tollgrep.
- Tyske Carsten Brzeski, sjeføkonom i storbanken ING, mener dette vil påvirke Europas økonomi negativt.
- Brzeski mener risikoen for resesjon i Europa øker, og at Europa ikke kan vinne en handelskrig.
- Tyskland, Europas største økonomi og store på bilindustri, er spesielt utsatt.
- EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, har uttalt at grunnløse tollsatser mot EU ikke vil forbli ubesvart.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Donald Trump har ikke ligget på latsiden når det kommer til toll. USAs president har truet både Canada, Mexico og Kina med økninger, før han den siste uken har rettet blikket mot toll som rammer enda bredere.
25 prosent toll på all import av stål og aluminium ble signert inn mandag. Trump har i tillegg varslet at han klokken 19 i kveld vil varsle gjengjeldelsestoll. Dette innebærer innføring av tilsvarene tollsatser som andre land har på amerikanske varer.
Europas økonomi vil få merke det når handelskrigen slår inn, mener tyske Carsten Brzeski, sjeføkonom i storbanken ING.
– Dette er en krig Europa ikke kan vinne.
Les på E24+
Vidunderlige nye verden
– Den nåværende usikkerheten alene, som kommer av at det er permanent av og på, vil undergrave europeisk vekst. Når de virkelige tollene trer i kraft, vil de ha en betydelig innvirkning på den europeiske økonomien, med noen måneders forsinkelse, skriver Brzeski i en e-epost til E24.
– Risikoen er resesjon
USA er EUs viktigste handelspartner, og samlet eksporterer unionen mer til USA enn de selv importerer.
I 2023 gikk rundt 20 prosent av EUs eksportverdier til USA, mens rundt 14 prosent av EUs import kom derfra, ifølge tall fra Eurostat.
Generelt har USA et stort handelsunderskudd, og der er ikke EU noe unntak. Med 504 milliarder euro i eksport til USA, og 347 milliarder euro i import derfra, hadde EU et handelsoverskudd med USA på 157 milliarder euro i 2023.
– I handelskriger kan ikke landet som har et handelsoverskudd vinne. Risikoen er at handelsspenninger vil skyve eurosonen inn i resesjonresesjonResesjon er økonomisk tilbakegang over noe tid. En teknisk definisjon som ofte brukes er nedgang for brutto nasjonalprodukt (BNP) i to kvartaler på rad. i år, og at de vil dytte investeringer ut av Europa og inn i USA, skriver Brzeski.
Sjeføkonomen påpeker at Europa eksporterer stål for rundt tre milliarder euro og aluminium for rundt to milliarder euro til USA. Rundt én prosent av eksporten er dermed allerede rammet av toll.
Som svar kan EU for eksempel innføre toll på amerikanske varer, skriver Brzeski. Et alternativt forhandlingskort kan være at EU tilbyr å kjøpe mer gass eller militærutstyr fra USA.
– Tyskland den største bekymringen
Maskiner og kjøretøy, samt kjemikalier, utgjør en stor del av EUs eksport til USA.
Tyskland er både Europas største økonomi og store på industri. Flere store europeiske industribedrifter opplever tøffere tider, og har varslet om kostnadskutt og nedbemanninger.
Bilbransjen, der Tyskland er store, er en av disse.
– Bilindustrien og Tyskland er helt klart den største bekymringen. Men det er også mindre land som Belgia og Nederland, som er svært avhengige av den amerikanske økonomien.
Flere norske økonomer har også pekte på Tyskland og bilbransjen som utsatte områder ved en handelskrig.
EU: – Vil ikke forbli ubesvart
Olaf Scholz, Tysklands forbundskansler, kommenterte Trumps tollgrep tidligere denne uken.
– Hvis USA ikke gir oss noe annet valg, så vil EU reagere som en enhet. Som verdens største marked med 450 millioner innbyggere har vi styrke til å gjøre det, sa Scholz i en tale, ifølge Bloomberg.
Ursula von der Leyen, EU-kommisjonens leder, var klar i talen etter at Trump signerte inn stål- og aluminiumstoll.
– Jeg beklager dypt USAs vedtak om å innføre toll på europeisk stål- og aluminiumseksport, skrev von der Leyen i en uttalelse.
– Toll er toll – dårlig for bedrifter, verre for forbrukere. Grunnløse tollsatser mot EU vil ikke forbli ubesvart – de vil utløse faste og forholdsmessige mottiltak, fortsetter hun.