«Boksen»
Programleder: Mads Hansen
Deltakere: Emil Meek, Ida Fladen, Liv Grete Skjelbreid, Katarina Flatland, Ola Svenneby, Gro Hammerseng-Edin, Thomas Thrap Huse, Espen Fiveland, Mathilde Storm, Trygve Bennetsen, Abdulhakim «Hkeem» Hassane, Emma Ellingsen
Norsk konkurranse-reality i 20 deler
Premiere på TV 2 Play torsdag 9. januar og TV 2 torsdag kl. 20:00
TV 2 er trygge på at vi har skjønt poenget på forhånd. Så «Boksen» går rett på, etter et minimalt «hei og velkommen» fra programleder og sjefssadist Mads Hansen.
Våre TV-liv er for lengst blitt et aldri opphørende rebusløp. En selskapslek vi ikke deltar i, men som vi elsker å observere kjente tryner bale med.
Hva skiller «Boksen» fra sine utallige samtidige konkurranse-drevne kjendisreality-konsepter?
Noen småting, kosmetiske greier, som for eksempel at deltakerne fraktes rundt i en – du gjettet riktig! – boks.
Den er gul, de er alene med seg selv og sine tanker i den ugjestmilde stålkonstruksjonen, helt til de er fremme på stedet der en oppgave skal løses og en konkurranse finne sted.
Så er det opp til den enkelte å resonnere seg frem til hva oppgaven består av eller i. Med andre ord: Ingen forteller dem hva de skal gjøre. Et og annet hint får de kanskje. Men grunnleggende sett må de tenke sjæl.
Som her, helt til å begynne med i den første oppgaven, som kom så abrupt på. Deltakerne skal finne 12 amuletter på et nedlagt industrifelt. Dernest skal de plassere amuletten på et dertil egnet sted på det mystiske, megetsigende bordet som var det første de så da boks-dørene sa «svosj» og åpnet seg.
Hvor lang tid tar det før de forstår? «Se hva som skjer», som det het på TV 2 i gamle dager.
Dette detektivarbeidet, disse intellektuelle anstrengelsene i forkant av oppgavene (noen av løses i grupper, andre alene), gjør sitt for at «Boksen» i perioder oppleves som et noe seigt stykke familieunderholdning.
(Her tenker jeg ikke minst på den første konkurransen i den andre episoden. Hvori deltakerne skal stå stille i én time, ett minutt og ett sekund, og det føles som om vi overværer ikke-begivenheten i sin helhet).
Detektivarbeidet, samt den uunngåelige tristessen ved at TV-industrien i 2025 dreier seg om å stokke kortene og dele dem ut på nytt, igjen og igjen og igjen, til de samme folkene:
Lek, kjentfolk. Lek!
Intervjuene med deltakerne der de «avslører» at de har et «sterkt konkurranseinstinkt», synes det er «kjipt å komme sist», bedyrer at de skal «gi alt» og «gutse», er blitt innmari dølle og innholdsløse.
Likeså de sentimentale avskjedsscenene der en deltaker skal sendes hjem, og kameramannen zoomer inn på ansiktene deres på jakt etter konkurranse-TV kroppens livsblod: De salte, bitre tårene.
Ellers er «Boksen» en av disse konkurransedrevne kjendisreality-konseptene som krever en smule dødsforakt. Vi befinner oss i «Kompani Lauritzen»- og «Vokteren»-land. Ikke koz- og quiz-land.
Redd for å hoppe i fallskjerm, lille kjendis? Sjansen er overhengende for at du vil bli nødt til å gjøre nettopp det. Hatt angst for hunder siden barnsbein av, ja? Møt vår siklende schæfer – Tyson.
Slapp av, vi skal kle deg opp i en ufiks bobledress á la Michelin-mannen for å unngå at den rabiate lille krabaten kvester deg for livet. Og kanskje vanker det bonus når du «konfronterer din frykt», vinner over den og – jepp – tar til tårene. I tillegg, selvsagt, til den halve årslønnen vi betaler deg for å delta i utgangspunktet.
En fet jobb for de som får den (nesten alltid kjendiser nå om dagen, sjelden lenger «vanlige folk»). Sikkert gøy å være med på også. Så lenge kjendis-kjemien i kulissene ikke er av det giftige slaget.
Per 2025 dessuten et absolutt must for unge politikere som vil opp og frem. Denne gangen heter han Ola Svenneby (Høyre). Han virker mindre beregnende enn sin umiddelbare forgjenger i bransjen, Simen Velle. Mer likandes. Ikke sikkert dét hjelper.
Undertegnede hadde sett frem til å gå hardt ut mot dette konkurransedrevne kjendisreality-konseptet. Primært på grunn av den aggressivt idiotiske reklamekampanjen som har grint mot oss fra reklameplakater, i podkaster og på kanalen selv i noen uker nå:
Den der TV 2 på tro og ære lover at de aldri skal sende noe av høy kvalitet igjen, men kommer til å pumpe oss fulle av konkurransedreven kjendisreality til lenge etter at du, jeg og alle vi kjenner er døde og begravet.
Det føles som et personlig nederlag å måtte dytte den største slakterkniven tilbake i sliren. Jeg skulle gjerne hatet «Boksen» – iddiot-boksen! – men fikk det dessverre ikke helt til.
Faktum er at dette er det 623. konkurransedrevne kjendisreality-konseptet på TV 2 som står til en (slapp) firer på terningen.
Anmelderen har sett to episoder
Boksen
Det blir fullt kaos når boksdørene åpnes for aller første gang. Deltakerne introduseres for et jordisk paradis.