Økonomer fremhever at Trumps innføring av massiv toll kan gi negative aksjeutslag og på sikt holde rentenivået i Norge oppe.
Publisert:
Oppdatert for mindre enn 10 minutter siden
– Dette var noe markedet fryktet skulle komme på dag én av Trumps innsettelse, sier seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets.
USA-president Donald Trump gjorde i natt alvor av truslene om straffetoll mot landets tre største handelspartnere, Mexico, Canada og Kina.
– Da økningen av tollsatsene uteble og Trump uttalte på Davos-møtet om at han ønsket å unngå å øke tollsatsene mot Kina, var det et håp om at tollkrigen kunne unngås. Markedet tolket det positivt, fremhever Cekov.
– Vil være klart negative
Han understreker at «tollkrigen nå er i gang». De rammede landene har varslet svar med samme mynt.
– Markedsreaksjonene vil være klart negative. Det eneste markedet som har vært åpent gjennom helgen er bitcoin og den er ned en god del, nesten fem prosent siden fredag, påpeker Cekov.
Han mener utviklingen er «negativ for det brede aksjemarkedet, men positivt for dollaren og vil sende rentene noe opp».
– Trolig stiger korte renter mer enn lange renter da denne tollkrigen vil øke inflasjonen i USA i det korte bildet, som gjør at det kan komme færre rentekutt fra Federal ReserveFederal ReserveUSAs sentralbank. (Fed), men det vil ramme amerikansk økonomi negativt på sikt dersom det ikke kommer en avtale/reversering på plass, kommenterer Cekov.
– På lengre sikt er marerittet-scenarioet for Fed stagflasjonstagflasjonStagflasjon beskriver en økonomi som stagnerer samtidig som det er høy inflasjon, en situasjon som det er vanskelig for sentralbankene å håndtere., der prisveksten er høy, men økonomien og arbeidsmarkedet blir svekket på grunn av denne tollkrigen, fortsetter han.
– Trekker mot høyere renter i Norge
Nordea-strateg Joachim Bernhardsen sier at Trumps handelskrig både får umiddelbare og langsiktige konsekvenser for Norge.
– Det er litt to tidsaspekter. Først er det gjennom finansmarkedene, fordi man kan innbille seg at det vil gi en sterkere dollar og en svakere krone, samt muligheter for høyere amerikanske renter og færre rentekutt fra Fed.
Norges Bank har varslet at det går mot et rentekutt på møtet i mars.
– Det er litt tidlig å konkludere om mars-kuttet er i fare, men hvis markedsrentene i USA kommer opp og det blir færre eller ingen rentekutt der, så er det noe som isolert sett trekker mot høyere renter i Norge, sier Bernhardsen.
Samtidig påpeker han:
– Det er negativt for vekstbildet langsiktig fordi Norge er en liten og åpen økonomi, som er veldig tjent med at det er fri flyt gjennom landegrenser. Så høyere tollsatser er ikke bra for Norge, og heller ikke verdensøkonomien som helhet.
Canada og Mexico rammes hardest
Slik er Trumps nye tariffer:
- Varer fra Canada og Mexico får nå en straffetoll på 25 prosent i USA.
- Unntaket er energi fra Canada, som får en tollsats på ti prosent.
- I tillegg får Kina straffetoll – også denne på ti prosent.
Det blir altså dyrere å kjøpe inn varer fra disse landene.
For eksempel:
- Hvis en amerikansk dagligvarekjede kjøper avokadoer fra Mexico for 1000 dollar, vil de nå i tillegg måtte betale 250 dollar i toll på toppen.
- Mye av sluttregningen vil trolig havne hos de som skal handle grønnsaken i butikkene.