– Vi avslutter Joe Bidens krig mot det vakre, rene kullet én gang for alle. Vi skal få gruvearbeiderne tilbake i jobb.
Det er beskjeden fra USAs 47. president, Donald Trump.
Bak han står energi- og kullgruvearbeidere fremstilt i The East Room – et festlokale – i Det hvite hus.
Ifølge Trump går administrasjonen hans inn for fjerne reguleringer mot kullindustrien i landet. I praksis betyr det at kullproduksjonen vil øke – i strid med mangeårig politikk om å dramatisk senke utvinningen av kull.
– Vi vil raskt fremskynde tildelingen av lisenser for kullutvinning på føderal grunn. Vi skal forenkle tillatelsesprosessene, avslutte myndighetenes forutinntatthet mot kull, og vi skal ta i bruk de omfattende fullmaktene i forsvarsproduksjonsloven, lover Trump.
– Verdien av uutnyttet kull i landet vårt er hundre ganger større enn verdien av alt gullet i Fort Knox, og vi skal frigjøre dette potensialet og gjøre Amerika rikt og mektig igjen, sier Trump.
– I henhold til denne ordren gir jeg også energiminister Chris Wright beskjed om å bruke milliarder av føderale dollar til å investere i neste generasjon kullteknologi.
Vil redde kullkraftverk
Ifølge Det amerikanske energidepartementet (EIA) har kullproduksjonen i USA falt til under halvparten av toppnivået i 2008.
Kullkraftverk står nå for mindre enn 20 prosent av USAs elektrisitetsproduksjon, ned fra 50 prosent ved årtusenskiftet, skriver EIA.
Trumps nye presidentordrer vil blant annet forsøke å redde kullkraftverk som ellers ville blitt stengt, opplyser kilder til Reuters.
Miljøvernere raser
Miljøorganisasjoner er sterkt kritiske til Trumps nye kullsatsing.
– Kullkraftverk er gamle og skitne, ikke-konkurransedyktige og upålitelige, sier Kit Kennedy, direktør for kraftforsyning i Natural Resources Defense Council.
– Trump-administrasjonen sitter fast i fortiden og prøver å få strømkundene til å betale mer for gårsdagens energi. I stedet burde de gjøre alt de kan for å bygge fremtidens strømnett, sier Kennedy til Reuters.
Kull slipper ut mer av klimagassen karbondioksid enn noe annet fossilt brensel når det brennes. Det avgir også forurensning som er knyttet til lunge- og hjertesykdommer.
Aksjekurser skjøt i været
Aksjekursene til amerikanske kullprodusenter som Peabody og Core Natural Resources steg begge med rundt 9 prosent etter at nyheten ble kjent.
– Ordrene vil tydelig prioritere hvordan vi på en ansvarlig måte kan holde lyset på, anerkjenne den enorme strategiske verdien av amerikansk kullutvinning og omfavne de økonomiske mulighetene som kommer fra amerikansk energirikdom.
Det sier Rich Nolan, president og administrerende direktør i National Mining Association, til Reuters.
Økt strømbehov
Trumps nye forsøk på å redde kullindustrien kommer i en tid der USAs strømbehov øker for første gang på to tiår. Energikrevende datasentre for kunstig intelligens, elbiler og kryptovalutaer øker forbruket.
Eksisterende kullkraftverk i USA leverer strøm til nettet bare rundt 40 prosent av tiden. Tilhengere mener dette tallet kan økes gjennom deregulering og andre tiltak.
Ordrene som Trump skal signere tirsdag vil også be energiminister Chris Wright om å vurdere om kull som brukes i stålproduksjon er et «kritisk mineral», opplyser en høytstående tjenestemann i Det hvite hus til Reuters.
I tillegg vil ordrene be innenriksminister Doug Burgum om å erkjenne slutten på et moratorium som stanset nye kullutvinningskontrakter på føderalt land, og prioritere slik utleie.
Ifølge EIA forventes USAs kullproduksjon å fortsette å falle fra anslåtte 512 millioner tonn i 2024 til 483 millioner tonn i 2025 og 467 millioner tonn i 2026, på grunn av fortsatt konkurranse med naturgass og fornybar energi i kraftsektoren.
Tidligere forsøk mislyktes
Dette er ikke første gang Trump forsøker å redde kullindustrien.
I sin første presidentperiode ba han daværende energiminister Rick Perry om å instruere den føderale energireguleringsmyndigheten FERC til å subsidiere kullkraftverk for deres bidrag til å gjøre strømnettet mer pålitelig og robust.
FERC avviste imidlertid planen i 2018, med begrunnelsen at slike subsidier kanskje ikke ville være rettferdige.
– Dokumentasjonen viser ikke at et slikt utfall ville være rettferdig og rimelig, skrev FERC i sin kjennelse.