Donald Trump kommer med oppsiktsvekkende påstander om krigen i Ukraina. I en uttalelse hevder han feilaktig at det var Ukraina som startet krigen med Russland, melder CNN.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Trump sier også at han er «skuffet» over at Ukraina klager over at de er utelatt fra fredssamtalene om landet sitt.
– Jeg hører at de er opprørt over ikke å ha en plass ved bordet, vel, de har hatt en plass i tre år og lenge før det. Dette kunne ha blitt løst veldig enkelt, sa Trump til reportere ved Mar-a-Lago, ifølge BBC.
– Du burde aldri ha startet det. Du kunne ha inngått en avtale, la han til, tilsynelatende med henvisning til Ukraina.
Trump hevdet videre at Zelenskyj kunne ha fremforhandlet en avtale for Ukraina som ville gitt dem «nesten alt landområdet», og at «ingen mennesker ville ha blitt drept».
Den amerikanske presidenten ga ingen detaljer om hvordan en slik avtale skulle ha vært mulig å oppnå.
Trumps påstander om at Ukraina startet krigen strider mot den allmenne oppfatningen og fakta på bakken, der Russland invaderte Ukraina i februar 2022.
Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier Trump at han trolig vil møte med Russlands president Vladimir Putin innen måneden er over.
President Donald Trump sier at han er styrket i troen på en fredsavtale i Ukraina etter møtet mellom utenriksminister Marco Rubio og hans russiske motpart Sergej Lavrov.
De to presidentene snakket sammen på telefon i forrige uke og ble da enige om å starte forhandlinger for å avslutte krigen i Ukraina.
Lavrov betegner tirsdagens samtaler med Rubio som nyttige og hevder at det fra amerikansk side ble vist «stor interesse for å fjerne økonomiske hindringer».
– Jeg har grunn til å tro at den amerikanske siden bedre forsto vår posisjon, sa Lavrov etter møtet.
– Felles interesser
USA ser for seg samarbeid om «felles geopolitiske interesser og historiske økonomiske muligheter og investeringsmuligheter», het det i en uttalelse fra amerikansk UD etter møtet.
Et slikt samarbeid med Russland forutsetter imidlertid at konflikten i Ukraina får en vellykket slutt, ble det understreket.
Flere europeiske land har gitt uttrykk for vilje til å bidra til en framtidig fredsstyrke i Ukraina, noe Trump sier at han støtter.
– Det kommer jeg ikke til å motsette meg, sa han tirsdag til journalister i Mar-a-Lago i Florida.
Fredsstyrke
Flere europeiske land, blant dem Storbritannia, har gitt uttrykk for vilje til å bidra til en framtidig fredsstyrke i Ukraina, noe Trump sier at han støtter.
– Dersom de ønsker det, så er det flott. Det støtter jeg, sa han tirsdag til journalister i Mar-a-Lago i Florida.
– Russisk felle
EUs utenrikssjef Kaja Kallas advarer mot å gå i det hun kaller en russisk felle. Kallas sier i en melding på X at hun har snakket med Marco Rubio etter møtet i Saudi-Arabia.
– Hvis vi snakker om fredsbevarende styrker, går vi rett i den russiske fellen, for de ikke ønsker fred, sier hun i et intervju med Euractiv.
Les også: Nytt krisemøte i Frankrike: Støre deltar over videolink
Europa må fokusere på å sikre Ukraina en posisjon der de kan si nei til en dårlig avtale, mener Kallas.
– Jo sterkere de er på slagmarken, jo sterkere vil de være ved forhandlingsordet, sier Kallas.