- Donald Trump kritiserer Vladimir Putin i regjeringsmøte.
- Han anklager Putin for å drepe mange, inkludert egne soldater.
- Trump varsler nye defensive våpenleveranser til Ukraina.
- Forholdet mellom Trump og Putin er blitt mer anstrengt.
- Samtidig har diplomatiet med Ukrainas president Zelenskyj øyensynlig blitt bedre.
Den siste tiden har vennskapet mellom Donald Trump og Putin surnet, på tross av en lengre telefonsamtale mellom de to statslederne i forrige uke.
– Den russiske presidenten dreper masse folk, sa Trump under et regjeringsmøte tirsdag kveld norsk tid.
Videre påpekte han at soldatene som blir drept, er både ukrainske og Putins egne, noe som bekreftes av meldinger om nye krigsofre på begge sider de siste dagene:
Mandag ble minst elleve personer drept i russiske angrep i flere ukrainske regioner, deriblant Donetsk, Sumy, Odesa og Kherson, og tirsdag ble tre personer drept i ukrainske angrep mot den russiske byen Kursk.
– Vi får mye dritt slengt mot oss fra Putin, hvis dere vil vite sannheten. Han er veldig grei hele tiden, men det har vist seg å være meningsløst, sa Trump, ifølge den ukrainske avisen Pravda.
Utspillet er også omtalt av Washington Post.
På spørsmål om hva han synes om et lovforslag fra Senatet om ytterligere sanksjoner mot Russland, sier Trump:
– Jeg ser veldig sterkt på det.
Les også: Trump mister tålmodigheten
Varsler nye våpenleveranser
Under en pressekonferanse med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus mandag, kom Trump med nye opplysninger om USAs planer for Ukraina.
– Vi må sende flere våpen til Ukraina, de må forsvare seg selv, sa den amerikanske presidenten.
Han gjentok flere ganger at han «ikke er fornøyd» med Russlands president.
– USA vil hovedsakelig sende defensive våpen, sa Trump.
Uttalelsen kommer bare dager etter at kritiske leveranser til Kyiv ble satt på pause.
Under regjeringsmøtet tirsdag bekreftet Trump at han har godkjent nye leveranser av defensive våpen. På spørsmål fra journalister om hvorfor leveransen opprinnelig ble stoppet, svarte han:
– Jeg vet ikke, kanskje du kan svare på det? skriver ABC News.
Økende frustrasjon
Trump, som opprinnelig gikk til valg på å stoppe krigen i Ukraina i løpet av sitt første døgn i Det ovale kontor, har hatt flere telefonsamtaler med den russiske presidenten gjennom våren.
Tonen til den amerikanske presidenten om sin russiske motpart, har gradvis blitt mer og mer preget av frustrasjon.
- I februar snakket Trump med Putin i over en time. Etterpå skrev Trump at forhandlinger om fred ville starte umiddelbart.
- 19. mars omtalte Trump telefonsamtalen han hadde med Putin som «veldig god og produktiv».
- 20. mai snakket de to sammen i over to timer. Den gang sa Trump at samtalen «gikk veldig bra», og skrev på sitt sosiale medie Truth Social at Russland og Ukraina umiddelbart ville starte forhandlinger om en våpenhvile.
- 4.juni hadde de en ny telefonsamtale, som Trump omtalte som «god, men ikke en samtale som vil føre til umiddelbar fred».
- 4. juli snakket de to partene igjen sammen over telefon.
– Jeg oppnådde ingen fremgang med ham i det hele tatt, sa Trump i en kort kommentar til journalister før han gikk om bord i presidentflyet Air Force One like etterpå, ifølge Reuters.
Trump har flere ganger uttalt at han ønsker en rask løsning på krigen.
– Oppnådd mye sammen med USA
Samtidig som Trumps misnøye med Putin har vokst, har diplomatiet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gradvis bedret seg etter den katastrofale pressekonferansen i Det hvite hus i februar.
USA har forsynt Ukraina med våpen og forsvarsmateriell til en verdi av omtrent 660 milliarder kroner siden Russland gikk til full krig mot landet i februar 2022.
I forrige uke snakket Trump og Zelenskyj over telefon.
– Vi i Ukraina er takknemlige for all støtten vi får. Den hjelper oss med å beskytte liv og sikre vår frihet og uavhengighet, skrev Zelenskyj på X etterpå.
– Vi har oppnådd mye sammen med USA, og vi støtter alle anstrengelser for å stanse drapene og gjenopprette en rettferdig, varig og verdig fred. Det er behov for en edel fredsavtale, skrev han videre.
Stagnert diplomati
Diplomatiet har vært svært begrenset mellom Ukraina og Russland siden invasjonen i 2022, foruten et samarbeid om utveksling av krigsfanger og falne soldater. I juli 2022 bidro Tyrkia og FN til å mekle frem en kornavtale mellom de to landene - som skulle sørge for trygg utfart av ukrainsk korn via Svartehavet. Russland trakk seg fra avtalen ett år senere.
Amerikanske forhandlere holdt 23. og 24. mars i år separate samtaler med ukrainske og russiske representanter i Saudi-Arabia. Det hvite hus opplyste etterpå at landene var enige om en våpenhvile i Svartehavet.
Russland krevde imidlertid at vestlige land lempet på sanksjoner mot det russiske landbruket før avtalen trådte i kraft, noe Vesten ikke ville.
Russland og Ukraina ble også enige med USA om en 30 dager lang stans i angrep mot hverandres energianlegg, men de anklaget hverandre for gjentatte brudd på avtalen.
I mai ba Zelenskyj om et møte med den russiske presidenten i Istanbul, Tyrkia. Putin dukket ikke opp.
Les også: Viser sitt sanne ansikt
Kreml: Følger med
I etterkant av den siste telefonsamtalen mellom Trump og Putin i forrige uke uttalte Putins talsperson, Dmitrij Peskov, at Russland følger nøye med på alle uttalelser fra USAs president.
Han kommenterte ikke den kritiske tonen fra Trump.
– Putin har sagt til Trump at Russland venter å bli enige om en dato for en tredje runde med fredssamtaler med Ukraina, sa Peskov.
Foreløpig er det ikke mulig å nå ukrainske mål gjennom diplomati, ifølge Kreml.
– Vi er interessert i å nå våre mål i løpet av den militære spesialoperasjonen, og vi foretrekker å gjøre det gjennom politiske og diplomatiske kanaler, sa Peskov videre.
– Men fram til det er mulig, fortsetter vi spesialoperasjonen, sa han.