Kortversjonen
- Donald Trump lovet priskutt og lavere inflasjon hvis han ble valgt til president.
- I stedet har hans handelskriger ført til kraftig børsfall og utsikter til stigende priser i USA.
- Gjentatte advarsler om en økonomisk resesjon har skapt frykt blant investorer og velgere.
Trump lovet velgerne at «inflasjonen ville forsvinne fullstendig» bare han ble president.
– Fra første dag starter vi med å avslutte inflasjonen og gjøre Amerika rimelig igjen, sa Trump på valgkampmøter sist høst. Han forsikret velgerne om at å stemme på ham ville gjøre dagligvarene billigere.
I stedet for å prioritere kampen mot høye priser velger Trump å starte en handelskrig mot hele verden. Det har ført til et dramatisk børsfall, på Wall Street, i Europa og i Asia.
Amerikanske forbrukere vil snart erfare at prisene kommer til å stige ytterligere, på alt fra dagligvarer til biler.
Det blir ikke noe av Trumps lavpris. I stedet blir det dyrtid. Og mer kaos.
Mandag truet Trump Kina med ytterligere 50 prosent toll hvis de våger å svare på hans tollsatser. En rapport om at Trump vurderte å sette alle tolltiltak på pause ga en kortvarig oppsving på børsene, inntil Det hvite hus stemplet det som falske nyheter.
Det kaotiske er blitt den nye normalen. Toll innføres, toll utsettes. Tollsatsene går opp og ned. Mest opp. Alt flyter.
Økonomien var Trumps viktigste trumfkort i kampen mot Kamala Harris. Velgerne hadde større tillit til han enn henne i økonomisk politikk. Harris var visepresident da inflasjonen var svært høy etter pandemien.
Etter å ha vunnet valget sa Trump at det likevel ikke var så enkelt bekjempe inflasjonen:
– Det er vanskelig å få noe ned når det først er høyt oppe. Svært vanskelig.
Nå sier Trump at amerikanerne kan erfare «litt smerte», men at det ikke er så farlig.
For snart kommer USAs gullalder, for den som har råd til vente.
– Noen ganger må du ta medisin for å fikse noe, sa han til journalister på Air Force One i helgen.
Trumps diagnose er at økonomien er syk og at USA trenger tollmurer. Men hva om kuren er verre enn sykdommen? Eller at det er en innbilt sykdom?
USAs økonomi var i solid vekst da Trump overtok, med lav arbeidsledighet og flere rentekutt. Nå kan USA være på vei inn i en resesjon, det vil si at økonomien krymper. Og USA kan ta store deler av verden med seg i fallet.
På Trumps såkalte økonomisk frigjøringsdag 2. april, skulle en hel verden innskrives på hans tavler, med ulike tollsatser.
Det har fått investorer og analytikere i USA til å tegne et dystert bilde av de økonomiske utsiktene.
Lederen for Citi Research Global, Lucy Baldwin, sier til Bloomberg at de forventer at inflasjonen i USA vil nå fire prosent i år. Tidligere anslå de to prosent.
Goldman Sachs høyner sjansen for en resesjon i USA, altså at økonomien krymper, til 45 prosent. For en uke siden trodde de at risikoen for en resesjon bare var 20 prosent.
J.P. Morgan mener faren for en amerikansk og global resesjon nå er 60 prosent.
Før helgen sa sentralbanksjef Jerome Powell at risikoen øker for både høyere arbeidsledighet og høyere inflasjon.
– Det er høyst sannsynlig at toll i alle fall vil gi midlertidig høyere inflasjon og det er mulig at effekten kan bli mer langvarig.
Trump fører den politikk han varslet i valgkampen, bortsett fra at prisene er om lag på samme høye nivå. Trump sa at han ville innføre høye tollavgifter på all import. Han snakket om at toll var løsningen på USAs problemer.
I juni i fjor undertegnet 16 nobelprisvinnere i økonomi et opprop der de uttrykte frykt for at Trumps forslag ville sette fart på inflasjonen igjen, etter at den var blitt redusert fra over ni prosent i 2022 til å nærme seg Sentralbankens mål om to prosent.
Det som nå skjer er en varslet katastrofe.
I helgen var det demonstrasjoner over hele USA mot presidentens politikk. De protesterer på alt fra kutt til offentlig sektor, til diskriminering av transpersoner og deportasjoner av migranter. Noen bar også plakater som kritiserte Trumps toll mot nabolandene.
Demonstrasjonene blir først brysomme for Trump hvis de vokser i omfang og får et tydeligere og mer samordnet budskap.
Men presidentens partifeller og noen av hans rådgivere er urolige for tegn på misnøye med den økonomiske politikken.
Milliardæren Bill Ackman, som stilte seg bak Trump i valgkampen, oppfordrer presidenten til å sette tollsatsene på pause for ikke å risikere «en selvpåført økonomisk atomvinter».
Senator Ted Cruz, vanligvis en sterk støttespiller for Trump, sa til Fox News at hvis høy toll blir langvarig, kan inflasjonen øke, arbeidsledigheten bli større og kanskje lede USA inn i resesjon. Det vil i så fall bety «et blodbad» for det republikanske partiet i mellomvalgene neste høst.
Republikanerne frykter Trump, men også velgernes vrede.
HØR OGSÅ PODCASTEN GIÆVER OG GJENGEN:
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.