Nytt tollsjokk fra USAs president. – Full handelskrig hvis det blir stående, sier sjeføkonom.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres ...
USAs president Donald Trump skriver på Truth Social at han «anbefaler» en tollsats på 50 prosent på varer fra EU, med start fra 1. juni.
– Det er ingen toll dersom produktet blir bygget eller produsert i USA, skriver han.
Trump gjentar sine påstander om at EU ble opprettet for å utnytte USA.
Les på E24+
Slik investerer du nå: – Man skal kjøpe dippene som kommer
EU har røtter tilbake til 1950-tallet, ble offisielt startet som et indre marked da Maastricht-traktaten ble signert i 1992. Målet var å sette klare regler for en felles valuta, samarbeid og en felles utenriks og forsvarspolitikk, ifølge EUs nettsider.
– Kraftig trussel
– Oi, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management når E24 ringer om Trumps siste utspill.
Han har ikke fått med seg nyheten, men leser seg opp:
– Dette er absolutt ikke bra, selvfølgelig. Det er ikke annet å si enn at dette er negativt for markedene. 50 prosent er høyt, og jeg tror de fleste hadde sett for seg at vi når går mot ti prosent generell tollsats i USA, og at kanskje noen produkter blir høyere og at Kina får høyere.
Bruce peker på at man så en lignende utvikling i forbindelse med den kinesiske situasjonen.
– Han kommer med en kraftig trussel, og så får man se hvor det ender etter forhandlinger og etter EUs utspill. Jeg tror ikke markedet kommer til å prise inn 50 prosent toll, men utspillet er urovekkende, sier Bruce.
– Et stort, evig kaos
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener dette mest sannsynlig er et forhandlingsutspill.
– Kostnadene for både EU og USA vil bli svært store og helt unødvendige. Tviler derfor på at dette blir resultatet, sier Andreassen.
Det mener også sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank.
– Det er vanskelig å se på dette som noe annet enn et forhandlingsutspill for å skremme litt, sier han.
Martinsen sammenligner det med Trumps utspill i forkant av USAs handelssamtaler med Kina, da han kastet ut at «80 prosent toll virker riktig» på Kina. Etter samtalene endte det med at USA skrudde ned Kina-tollen til 30 prosent.
– EU har omtrent like gode forhandlingskort som Storbritannia har, sier sjeføkonomen, og viser til at USA nylig ble enige med Storbritannia om en handelsavtale med generell tollsats på 10 prosent.
– Det er et stort, evig kaos, sier Martinsen.
– Full handelskrig hvis det blir stående
– Det er vanskelig å vite om det er et vedtak eller en anbefaling. Og om det er en anbefaling vil det bli fulgt opp. Hvis det blir stående er det full handelskrig igjen. Da blir det svakere vekstutsikter, nedgang i aksjemarkedet og oljeprisfall. Alle de klassiske tingene, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
Markedene reagerer brått på nyheten:
- Kronekursen svekker seg mot dollar. En dollar er verdt 10,16 kroner, fra 10,08 kroner like før utspillet.
- Oljeprisen er ned om lag én dollar fatet til 63 dollar fatet.
- Oslo Børs snur fra oppgang på rundt 0,85 prosent til å være i minus for dagen.
Wilhelmsen peker på at de største utslagene etter Trump-uttalelsene så langt er i aksje- og rentemarkedet, men bevegelsene er mer dempet i valutamarkedet.
Han påpeker at Trumps uttalelser kommer før presidentens tollpause på 90 dager er over.
– Det må komme et svar fra EU hvis dette blir stående. EU blir rammet fordi de må sette opp toll på amerikanske varer hvis dette blir stående, sier han.
Mener EU er «umulige»
Den siste tiden har retorikken mellom EU og USA blitt trappet opp. Samtidig tikker klokken ned mot slutten på Trumps 90 dagers tollpause.
Under et møte i Washington sa handelsminister Howard Lutnick nylig at han forventer å signere avtaler med «de fleste» land innen sommeren tar slutt, ifølge Politico.
Men ifølge Lutnick er det «noen land som er umulige, som den europeiske unionen. Det er veldig vanskelig», sa handelsministeren.
I midten av mai sa USAs finansminister Scott Bessent at EU har et problem.
– Jeg tror USA og Europa kan komme til å bruke litt lengre tid, sa Bessent om fremdriften i tollforhandlingene under et saudi-amerikansk møte i Riyadh.
Ingen av EUs medlemsland har signalisert at de er villige til å inngå egne handelsavtaler med USA.