Tror Trump kan gi bølger på børsene: – Usikkerhet er ofte det verste

5 hours ago 3


Nordea-strategene har jekket ned synet på USA-aksjer før Trump tar over. De mener «markedet er sårbart» etter et forrykende aksjeår i fjor.

Seniorstrateg i Nordea Joachim Bernhardsen i Nordea. Foto: Nordea

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Usikkerhet er ofte det verste. Når katta er ute av sekken, er det ofte greit og markedet kan konsentrere seg om noe annet, sier seniorstrateg Joachim Bernhardsen til E24.

Tollrykter i forkant av fire nye år med Donald Trump som president har allerede skapt svingninger i alt fra europeiske børser til dollar og euro.

Mandag var den påtroppende presidenten ute i sitt Truth Social og avviste at tollpolitikken hans vil tones ned etter en artikkel i Washington Post. Det skapte bevegelser markedene.

– Dette sier kanskje litt om hvordan det kommer til å bli. Washington Post skriver noe, og så er han ute i sosiale medier og avviser. Det kan bli litt ryktebørs, og det kan jo gi store svingninger i markedet. VolatilitetenVolatilitetenSvingninger i markedet kan bli høyere, sier Bernhardsen.

Les på E24+

Silje Sandmæl: Her ville hun investert 100.000

– Det store spørsmålet er tollsatser

Mandag la Nordea-strategene frem sitt syn på blant annet aksjemarkedet i USA i 2025.

– Det store spørsmålet er hvor langt han vil gå på tollsatser, og hvordan det kommer til å slå ut på inflasjon og vekst, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea til E24.

– For tollsatser er negativt for vekst og trekker opp inflasjonen, så det er en uheldig kombinasjon for markedene, sier Bruce.

20. januar er det innsetting av Donald Trump som nye president i USA. Han har i valgkampen og etter at han vant valget, varslet at han vil øke tollen med 10 til 20 prosent på alle varer som importeres til USA.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Foto: Frode Hansen / VG

Bruce sier at det også er usikkerhet om valgkampløftet om skattekutt, et mulig grep som har blitt tatt positivt imot i aksjemarkedet.

– I og med at han har tynt flertall, spesielt i Representantenes hus, og det er en god del som er skeptiske til å gi store skatteletter i en situasjon hvor underskuddet allerede er så stort.

– Han er helt avhengig av å ha med seg begge kamrenebegge kamreneKongressen i USA består av to kamre, Representantenes hus og Senatet. for å få gjennom finanspolitiske tiltak. Det er litt usikkerhet om hvor store skattekutt det egentlig blir, sier Bruce.

Nedgraderte synet på USA-aksjer

Nordea nedgraderte synet på aksjemarkedet til nøytralvekt fra overvekt i desember, delvis på grunn av usikkerhet om hvilken politikk den nye Trump-administrasjonen vil føre.

– Det betyr at vi tror at aksjer kommer til å gjøre det greit, og litt bedre enn obligasjonerobligasjonerRentepapirer, kan være utstedt av stater eller selskaper. , men vi synes ikke den meravkastningen som vi venter i aksjer er tilstrekkelig stor til å ta økt risiko i aksjemarkedet, sier seniorstrateg Bernhardsen.

Les på E24+

Investor om shipping­aksjer: – Kan bli ganske svakt

Bruce trekker også frem prisingen av det amerikanske aksjemarkedet.

2024 ble enda et forrykende år på USA-børsene. Den brede S&P 500-indeksen steg 23 prosent etter den var opp 24 prosent året før. Med kronesvekkelse på toppen ble avkastningen enda høyere for en norsk investor.

Det siste året har den amerikanske S&P 500-indeksen levert markant høyere avkastning enn Oslo Børs, og også høyere avkastning enn Frankfurt-børsen (DAX):

Resultatet har blitt høy prising av det amerikanske markedet.

Nordea-strategene viser at prisen på aksjene i forhold til selskapets inntjening, en ofte brukt målemetode, ligger markant høyere nå enn det som har vært vanlig.

– Det er høy prising i utgangspunktet, slik at markedet er sårbart for negative nyheter, sier Bruce.

– Vi har kanskje spist litt av dette årets avkastning i fjor, legger Bernhardsen til.

– Vanskeligere å få inflasjonen ned

I USA har markedsrentene steget og dollaren styrket seg gjennom høsten og vinteren. Signalene fra USAs sentralbank Federal Reserve er at det kanskje ikke kommer like mange rentekutt som tidligere antatt.

– Tidligere i fjor var det litt sånn at dette er «smooth sailing», nå kommer inflasjonen ned og Fed skal kutte, sier Bernhardsen.

– Men så har man gjennom høsten fått litt høyere inflasjonstall. Det viser kanskje at det blir vanskeligere å få inflasjonen ned det siste kneppet fra tre til to prosent, sier han.

Bruce trekker frem at årsaken til renteoppgangen i markedet er viktig.

– Når rentene stiger fordi markedet tror at Trump betyr sterkere vekst, så er det bra for aksjer.

– Men med en gang det er frykt for høyere inflasjon og at rentene må holdes høyere fordi man er bekymret for ikke å oppnå inflasjonsmålet, da blir renteoppgangen med en gang negativt for aksjemarkedet. Der har vi kanskje vært siden midten av desember, sier Bruce.

Read Entire Article