Tror ikke stormen i markedene er over: – Vil nok se mer volatilitet fremover

1 week ago 16


TeamXon.com - Automatic
Business.no+


Selv om børsene tar påskeferie i slutten av neste uke er det fremdeles stor spenning til hvilke signaler som vil komme fra Det hvite hus.

USAs president Donald Trump sammen med kona Melania Trump og Påskeharen ved Det hvite hus i 2019. Foto: ALEXANDER DRAGO / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Påskeuken er kjent som «den stille uke», der det fra gammelt av skal være stille både ute og inne.

Det gjenstår å se om verdens børser og USAs president Donald Trump akter å markere påsken på tradisjonelt vis.

Det har nemlig vært alt annet enn rolig de siste tre ukene, der børsene har svingt i takt med presidentens uttalelser om fullskala handelskrig.

Det er også Det hvite hus som blir mest interessant å følge med på i uken som kommer, ifølge Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken, til E24:

– Det er nok det. Vi fikk tall fra både arbeidsmarkedet og inflasjonen i USA i uken som gikk, men tallene er allerede utdatert. Nye tollsatser endrer bildet, sier hun.

Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken, tror Donald Trump fremdeles vil prege uken som kommer. Foto: Cornelius Poppe / NTB / E24

Les på E24+

Igor velger ETF over «vanlige» fond

Venter mer uro

Donald Trumps handelskrig førte i forrige uke til at rentene på lange amerikanske statsobligasjoner steg. Det er det motsatte av det som pleier å skje ved markedsuro, da amerikanske statsobligasjoner i en årrekke har blitt sett på som en trygg havn.

Etter dette valgte Trump å innføre en 90 dagers tollpause.

– Det kan være flere årsaker til renteoppgangen. En forklaring kan være fordi flere må stille sikkerhet for belånte posisjoner og dermed selger seg ut av andre eiendeler, sier Alsvik.

– En annen forklaring kan være potensielt økt mistillit til at den amerikanske staten vil kunne gjøre opp for seg. Tollpausen på 90 dager bidro til å roe markedene noe, men tollsatsene er fremdeles høyere og vi vil nok se mer volatilitet også fremover.

Ser oppbremsing i forbruket

I uken som gikk kom nye tall som viste at husholdningenes forventninger til økonomien falt mer enn ventet, og en tydelig oppgang i inflasjonsforventningene.

Onsdag kommer tall for detaljhandelen i USA:

– Detaljhandelen ventes å stige en del, men det er nok fordi mange har forsøkt å komme biltollene i forkant, men selv sett bort fra dette er det ventet en økning, sier Alsvik.

Alsvik sier at de i det siste har sett at amerikanske husholdningers sparerate har økt.

– Det er et uttrykk for at de er mer avventende. Selv om det verste fortsatt ligger foran den amerikanske forbrukeren ser det ut som at konsumentet har bremset litt opp.

Europeisk rentebeslutning

I EU kommer det også rentebeslutning fra den europeiske sentralbanken (ECB).

Det er ventet at ECB vil kutte renten med 0,25 prosent, etter at de kuttet også i mars.

– I utgangspunktet var det litt tvil om de ville ta en kuttpause, men nå er det enighet om at det blir kutt, sier Alsvik.

Hun viser til at markedet fredag priset inn 90 prosent sannsynlighet for rentekutt fra den europeiske sentralbanken. Den pågående handelskrigen var kraftigere enn ECB hadde tatt høyde for, sier Alsvik.

– Det betyr svekkede vekstutsikter, selv med en tollpause på 90 dager. Det vil være dempende for prisveksten. I tillegg har euroen styrket seg. Dermed er det mye som ligger til rette for at de kan kutte renten.

Den europeiske sentralbanksjefen Christine Lagarde er ventet å kutte renten i EU etter opptrappingen av handelskrigen.  Foto: Jana Rodenbusch / Reuters / NTB

Stengte børser

Det er påske, og Oslo Børs er stengt både torsdag og fredag, og har halv dag onsdag.

Også amerikanske børser tar ferie, og er stengt fredag.

Denne uken legger investeringsbanken Goldman Sachs og storbankene Bank of America og Citigroup frem sine resultater.

Tidligere har flere amerikanske selskaper, flyselskapet Delta Air Lines blant dem, trukket sine tidligere annonserte forventninger til årets resultater. Det er stor spenning knyttet til om amerikanske storbanker vil si noe om dette. Dette har skjedd etter USAs president Donald Trump har kastet stor usikkerhet inn i amerikanske og internasjonalt næringsliv.

Trump annonserte i starten av april en bred rekke med tollsatser mot store deler av resten av verden. Selv om de høyeste tollsatsene ble utsatt med 90 dager, har USA fremdeles 10 prosent toll mot svært mange land, Norge blant dem. I tillegg har USA eskalert handelskrigen mot Kina, der de nå har over 100 prosent toll.

Read Entire Article