Tre tiltak for å holde nettleien lavest mulig

17 hours ago 5


Nettselskapene har ansvaret for at strømforsyningen alltid fungerer. Vi bygger, drifter og vedlikeholder strømnettet for å frakte strømmen frem til hus, hytter, næringsliv og industri. Nettselskapene finansieres ved at alle brukerne av strømnettet betaler nettleie.

 Erik Johansen / NTBSTRØMNETTET: – Vi tror på at fortsatt sunn konkurranse og kostnadseffektiv tilnærming, kombinert med sterk nasjonal regulering, skriver kronikkforfatterne. Bildet er fra Skeikampen i Innlandet. Foto: Erik Johansen / NTB
Fredag 27. desember kl. 10:09

KRONIKKFORFATTERE:
ANNE SAGSTUEN NYSÆTHER,
nettsjef Elvia
TORE MORTEN WETTERHUS, nettsjef Glitre Nett
KRISTIN AADLAND, nettsjef BKK
AUDHILD KVAM, nettsjef Tensio

VG skriver 17. desember at det er forventet at nettleien vil øke betydelig fram mot 2030 og flere etterlyser nå grep for å gjøre noe med situasjonen.

Som ledere i noen av landets største nettselskaper deler vi også bekymringen.

Vi er avhengig av tillit og legitimitet hos folk flest for å kunne levere på vårt samfunnsoppdrag, og en viktig forutsetning for denne legitimiteten er at helt vanlige folk må ha råd til helt vanlig strømbruk.

Grunnen til at kostnadene vil øke er at det skal investeres mye i strømnettet de neste årene. Det er i hovedsak to årsaker til at det kommer en investeringsbølge nå:

1. Mye av dagens infrastruktur er bygd ut på 1950-, 60,- og 70-tallet, og mange steder er det derfor behov for å bytte ut gammelt nett med nytt.

2. Elektrifiseringen av samfunnet vårt krever økt nettkapasitet for at næringsliv og industri skal vokse videre.

 Frode Hansen / VGLADERE: – Elektrifiseringen av samfunnet vårt krever økt nettkapasitet, skriver nettsjefene. Foto: Frode Hansen / VG

Ikke å gjøre noe er ikke et alternativ. Hvis vi ikke gjør nødvendige investeringer vil det etter hvert true forsyningssikkerheten.

Det vil være til hinder for næringsutvikling, arbeidsplasser, og ønsket samfunnsutvikling over hele Norge.

Bedrifter står allerede i kø for å kunne koble seg på nettet, og infrastruktur bygd ut for flere tiår siden går mot slutten av sin levetid.

Det er likevel grep som er mulig å gjøre, som både vil bidra til at strømforsyningen holder tritt med utviklingen, og som samtidig vil bidra til at kostnadsøkningene for folk holdes nede.

Les også: Huseierne frykter nettleieopprør

Her er tre tiltak for å holde nettleien lavest mulig:

1. Øke kapasiteten i eksisterende nett: Det første tiltaket er noe nettselskapene jobber med allerede. Mange steder vil det være mulig å øke kapasiteten i eksisterende nett.

Et eksempel er sensorer på linjene, som gir oss oversikt over kapasiteten i nettet i sanntid.

Et annet eksempel er smartere styring av strømnettet og bedre utnyttelse av fleksibilitet hos forbrukere og bedrifter.

2. Færre nettselskaper: I dag er det rundt 80 forskjellige nettselskaper i Norge, i Storbritannia med 67 millioner innbyggere har de seks nettselskaper. I 2013 kom en regjeringsoppnevnt gruppe med rapporten «Et bedre organisert strømnett».

De pekte på at «en fragmentert nettstruktur begrenser mulighetene for å realisere stordriftsfordeler. Det kan bety at tariffene som nettkundene betaler blir høyere enn de burde være.»

Større nettselskaper fordeler kostnadene på flere kunder, og det er et stort potensial for å ta ut kostnadsreduksjoner fra stordriftsfordeler i strømnettet.

3. Senk momsen til 15 prosent: Om lag halvparten av nettleien er avgifter til staten. Stortinget har bestemt at momsen på vann og avløp skal settes til 15 prosent fra 2025 for å skjerme innbyggerne for økte kostnader.

Tilsvarende er det fullt mulig å gjøre også for strømforsyningen.

En gjennomsnittlig husholdning betaler allerede nå mer i forbruksavgift på strøm (elavgift) i året enn den totalt forventede økningen i nettleie fram til 2030.

I takt med økte kostnader for folks strømbruk kan myndighetene samtidig redusere avgiftstrykket, slik at den samlede kostnaden for forbrukerne blir håndterbar.

 Terje Pedersen / NTBFoto: Terje Pedersen / NTB

Norske nettselskaper er strengt regulert av nasjonale myndigheter.

Regelverket til de nasjonale myndighetene premierer selskapene som har lavest kostnader. Nettselskapene konkurrerer med hverandre om å ha lavest kostnader.

Vi tror kundene er tjent med en slik konkurransemodell.

Vi mener det er viktig å bevare denne konkurransen og finansiere nett over nettleien fordi det gir en trygghet for at kostnadene til nettutbygging holdes så lave som mulig i en tid med mye utbygging.

Vi tror på at fortsatt sunn konkurranse og kostnadseffektiv tilnærming, kombinert med sterk nasjonal regulering, er den beste oppskriften for å holde kostnadene og nettleien lavest mulig.

Vi ser frem til videre diskusjon og debatt med alle som er opptatt av å løse disse utfordringene på en best mulig måte for folk, næringsliv og industri i Norge. Det er helt nødvendig.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article