– Jeg ble skikkelig dårlig natt til julaften. Smerter i brystet, stråling ut i venstre arm og kjevepartiet, sier Karlsen til NRK.
Fauskeværingen var sykepleier i arbeidslivet, i tillegg har han hatt hjerteinfarkt tidligere.
Nå kjente han igjen symptomene.
Men natt til julaften er senteret ved Nordlandssykehuset i Bodø, som gir hjerteinfarktbehandlingen PCI, stengt.
Skulle Karlsen behandles måtte han belage seg på en tur til Tromsø.
– Nei, til Tromsø skal jeg ikke, tenkte Karlsen – som nektet å ringe ambulansen før han kunne få behandling i Bodø.
Vellykket inngrep på hjemmebane
Bakgrunnen for at 88-åringen ikke vil behandles i Tromsø ligger i den lange konflikten rundt et PCI-senter i Bodø.
I dag har Bodø et slikt tilbud, men det er bare åpent i vanlig kontortid.
Fra nyttår overtok sykehuset i Tromsø det faglige, organisatoriske og administrative ansvaret for PCI-virksomheten i Bodø, etter ordre fra Helse Nord.
De viser til omfattende samarbeidsproblemer, og en rapport fra et ekspertutvalg som anbefalte at senteret i Bodø burde styres fra Tromsø, eller legges ned.
Dermed finnes det altså et PCI-tilbud i Bodø kun på dagtid på hverdagene, mens det er fullt døgntilbud i Tromsø.
Dette er den tidligere sykepleieren i Fauske sterkt kritisk til.
– Bodø trenger et PCI-senter døgnet rundt, er den klare beskjeden.
Også mange i fagmiljøene i Nordland er bekymra over tilbudet hjerteinfarktpasienter i fylket får.
Nylig skrev 31 overleger et brev til helseministeren der de ber han gripe inn.
– Krangel på barnehagenivå
Til tross for de klare symptomene ringte ikke Karlsen 113 før natt til tredje juledag.
I full storm med tette snøbyger ble han transportert 50 kilometer til Nordlandssykehuset i Bodø, en drøy time med ambulanse.
Etter EKG, som ga tydelige signaler på hjerteinfarkt, fikk Karlsen trombolyse i ambulansen. Planen var å kjøre han direkte til flyplassen. Derfra skulle turen gå til UNN Tromsø for PCI-behandling.
Men da satte nordlendingen ned foten. Han nektet fortsatt å ta turen nordover til Tromsø.
– For det første var det ingen fly som ble å ta av i dét været, og for det andre nektet jeg en tur til Tromsø. Den gleden skulle de ikke få. Heldigvis skulle de åpne PCI-senteret i Bodø klokken 08 neste morgen.
Har fulgt nøye med på konflikten
Til tross for at Karlsen er pensjonist holder han seg oppdatert rundt PCI-saken.
– Krangelen mellom Bodø og Tromsø er på barnehagenivå, etter min mening. Det handler om å tenke på pasientene, og geografien i dette langstrakte landet. Det er snakk om tid og minutter når problemer oppstår.
Derfor ønsket Karlsen å vente til «operasjonsbordet» var ledig morgenen etter, tredje juledag, i Bodø.
– Det ble satt inn en stent for å få blodstrømmen i gang, og det vil jeg selv si var veldig vellykket. De gjorde en flott jobb der, og jeg kjente det at dette går riktig vei.
Ved hjemreise noen dager senere kunne overlegen bekrefte det samme.
– Han sa at jeg hadde vært veldig heldig, for det er ingen skade på hjertet. Og det var takket være at jeg så fort til behandling. Men helt ærlig skulle jeg nok dratt inn tre dager tidligere, sier Karlsen.
På spørsmål om han ville strøket med foran å dra til Tromsø svarer Karlsen kontant:
– Det hadde jeg ikke gjort, skjønner du.
– Helse Nord mener de gjør det beste, og står på at det er uaktuelt med døgntilbud i Bodø. Kjemper du og mange andre en forgjeves kamp?
– Jeg håper ikke det, jeg tror de vil komme til fornuft. Etter min mening bør nå helseministeren skjære igjennom, svarer Karlsen.
Lege: – En dødelig sykdom
Raymond Dokmo er kommuneoverlege Bodø kommune og går vakter på legevaktbilen i kommunen.
Han er svært tydelig på at 88-åringens steile holdning ikke er noe å anbefale for andre som kjenner symptoner på hjerteinfarkt.
– Hjerteinfarkt er en potensielt dødelig sykdom. Ikke vent med å ringe 113. Hvis det er hjerteinfarkt, er det en tidskritisk hendelse som kan kreve akuttbehandling.
Ønsker døgnåpent senter på sikt
Heller ikke avdelingsoverlege i hjerteavdelingen ved Nordlandssykehuset, Hanne Bjørnstad, anbefaler pasienter å vente til PCI-senteret i Bodø åpner.
– Jeg vil anbefale personer som får symptomer på hjerteinfarkt å kontakte helsevesenet ved å ringe 113 så raskt som mulig.
Hun sier de på hjerteavdelinga er opptatt av at hjerteinfarktpasientene i Nordland skal få behandling i tide.
– Det betyr at pasienter med store hjerteinfarkt, STEMI, der blodåren til hjertet er helt tett, skal transporteres raskest mulig til nærmeste PCI-senter enten de har fått trombolyse eller ikke.
Ifølge Bjørnstad er dette rutiner alle andre steder i Norge og verden for øvrig.
– Det er ikke tilfredsstillende at det velfungerende PCI-tilbudet i Bodø er stengt 4 av 5 timer i løpet av året, mener hun.
NRK har forelagt Helse Nord kritikken fra hjertepasient Tormod Jakob Karlsen.
Helseforetaket opplyser at UNN overtok ansvaret for PCI-senteret i Bodø fra 2. januar i tråd med styrevedtaket i juni. Ellers henviser Helse Nord til en felles pressemelding fra Nordlandssykehuset og UNN.
Her skriver administrerende direktør i UNN, David Johansen og administrerende direktør ved Nordlandssykehuset, Siri Tau Ursin en felles uttalelse:
– Vi vil berømme fagmiljøene ved begge sykehus samt lederne som har bidratt til å få alle brikker på plass. Det ligger til rette for et godt samarbeid mellom UNN og Nordlandssykehuset. PCI-tilbudet i nord skal videreutvikles og bli enda bedre fremover.
Publisert 10.01.2025, kl. 09.18