Toppadvokat slår alarm om Norges fremtid: – Vår nye olje er kapital

2 weeks ago 10


Det er stort fokus på hva det skal satses på i fremtidens norske næringsliv, men finansnæringen er lite til stede i diskusjonen, mener Schjødt-advokat.

Norge har vært dyktig til å skape industri og kompetanseklynger rundt aktiviteten på sokkelen, men utnytter i liten grad potensialet til å skape kompetanseklynger etter at oljen blir konvertert til penger.  Her fra Johan Sverdrup-feltet, Nordsjøen. Foto: Carina Johansen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Schjødt-advokat Jon Kristian Sjåtil har i over 20 år som rådgiver hatt orkesterplass til en rekke fusjoner og oppkjøp, restruktureringer og kapitalinnhentinger her til lands.

I et innlegg i E24 torsdag stiller han spørsmål med hva vi skal leve av når oljealderen en gang tar slutt, og påpeker hvilke unike muligheter som ligger i at Norge har blitt verdens største investor - som i dag er ubenyttet.

Advokat og partner, Jon Kristian Sjåtil, advokatfirmaet Schjødt. Foto: Schjødt

– Det er stort fokus på hva det skal satses på i fremtidens norske næringsliv, men finansnæringen og tilliggende tjenesteytelser er lite til stede i diskusjonen, sier Sjåtil til E24.

– Roper varsko

Han mener at diskusjonen bør dreies mer mot å se hvilke muligheter som ligger i å utvikle finansindustrien til å bli en større bærebjelke i det norske samfunnet fremover.

– Senest i forbindelse med NHOs eierkonferanse denne uken er det mange som roper varsko om reduserende produktivitet og konkurranseevne, samt suboptimal tilrettelegging for norsk privat næringsliv i omstilling, sier advokaten.

Les på E24+

Kroneraset: – En av de viktigste forklaringene

Det er også et ekko av Finansdepartementets perspektivmelding om behovet for verdiskapning i perioden frem til 2060, påpeker han.

– Sett veldig lenge

Som E24 bredt har omtalt, påpeker han at norske fond og nisjebanker tvinges til å flagge ut og flytter til Sverige.

– Vi har sett dette veldig lenge. Det har vært en etablert sannhet at det å etablere fond og banker i Norge er vanskeligere enn i Sverige. Nå har det også kommet til overflaten, sier Sjåtil.

Men, det har også størrre konsekvenser, mener han.

– Det som er enda viktigere enn de som flytter, er de som aldri blir etablert. Det er er det som er det underliggende, sier advokaten.

Har du tips i saken eller innspill til debatten? Ta kontakt med journalist fredrick.ekeseth@e24.no

– Hvorfor?

Han finner det pussig at vi lager rammebetingelser som gjør det å drive finansnæring vanskelig.

Samtidig som vi har verdens største kapitalforvalter, Oljefondet, gjøres det ingenting for å skape et kompetansemiljø rundt det, mener advokaten.

– Vår nye olje er kapital fordi vi har oljefondet. Hvorfor lager vi ikke industri rundt det?, spør Sjåtil.

Verdensledende

Schjødt-advokaten har gjennom sitt lange virke sett verdien av å skape kompetanseklynger.

– Se for eksempel på det norske obligasjonsmarkedet. Vi har et av verdens mest kommersielle og kunnskapsrike miljøer knyttet til utstedelser av høyrisiko selskapsobligasjoner, sier han.

Dette er i hovedsak skapt av private aktører, og er nå et internasjonalt anerkjent finansielt marked med tilhørende høynivå servicetjenester - med Oslo i sentrum, påpeker Sjåtil.

– Det burde ikke være noe i veien for at det kan gjøres lignende innenfor forskjellige kategorier av finansmarkedet, inkludert kapitalforvaltning i bred forstand, sier advokaten.

Tiltrekke kompetanse

I kronikken påpeker han det paradoksale at vi gjennom Oljefondet samtidig er en av verdens største kjøpere av finansielle rådgivningstjenester.

Han presiserer at det ikke handler om å diskutere mandatet til NBIMNBIMNorges Bank Investment Management (NBIM) forvalter Oljefondet på vegne av Finansdepartementet. om å investere utenfor Norge, men om næringslivsutvikling i Norge.

Les også

Vedum gjør endringer etter fondsflukten: – Nå følger vi opp

«Tenk hvilken kompetanse som kunne komme til landet om Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, JP Morgan, Bank of America, UBS og de andre måtte etablere seg her for å serve NBIM», skriver advokaten.

– Må anerkjennes

Advokaten innser at det må gjøres noe med rammebetingelsene som gjelder for de aktuelle bransjene.

I tillegg må det nok en holdningsendring til i samfunnet for å skape en positiv bevegelse, mener han.

– Det må anerkjennes at finans og tilliggende industrier er nyttige og verdiskapende for samfunnet, og ikke noe komplisert og mystisk for en skjermet gruppe, sier Sjåtil.

Les også

Finanstopp om norsk utflagging: – Det er faktisk oppsiktsvekkende

Les også

Norsk bank får ny storeier: – Hadde ikke skjedd hvis ikke vi var på vei til Sverige

Read Entire Article