Tollkaos og børsras: Slik rammes du

1 week ago 12


Kortversjonen

  • Ekspertene Olav Chen og Hallgeir Kvadsheim analyserer renteutviklingen, boligmarkedet og arbeidsmarkedet etter børsraset mandag.
  • Renten kan bli kuttet kortsiktig, men tollkaos kan også føre til økt inflasjon og renteøkning over tid, tror ekspertene.
  • Økt usikkerhet påvirker boligkjøpere og kan hemme investeringer og nyansettelser i eksportnæringen.
  • Usikkerhet kan også dempe lønnsvekst og stille arbeidstakere i en dårligere forhandlingsposisjon. Svakere krone kan gjøre ferien dyrere.
  • Økonomene maner til ro og minner om Norges økonomiske buffere.

De siste dagene har Donald Trumps tollpolitikk skapt store problemer i verdensøkonomien. Mandag skapte nye tollrykter kaos på aksjemarkedene.

VG har spurt Storebrand-økonom Olav Chen og forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim hvordan nordmenns privatøkonomi vil påvirkes av det som skjer i verdensøkonomien nå.

Bakgrunn: Tollkaos og børsras: Dette må du vite

  • Aller først: Hva vil dette bety for renten?

– Her er det størst usikkerhet. Det kan slå ut på ulike måter, sier Kvadsheim.

Tollkaoset fører til økt usikkerhet – som igjen kan føre til at bedrifter får beslutningsvegring, og da har man ofte sett at det innføres rentekutt for å få i gang aktiviteten, sier forbrukerøkonomen.

Bilde av Hallgeir KvadsheimHallgeir Kvadsheim

Forbrukerøkonom og Dine Penger-ekspert

På lengre sikt, derimot, kan økte tollmurer gi høyere inflasjon ved at importvarene blir dyrere. Det vil motvirke rentekutt og kanskje til og med føre til renteøkning.

– Dette er to motstridende krefter. På kort sikt kan vi få rentekutt som en reaksjon på at bedrifter blir litt paralysert. Tolløkning kan altså gi rentekutt, men på sikt er ikke dette bra, sier Kvadsheim.

– Det er som å tisse i buksen for å holde seg varm.

Chen tror det mest sannsynlige er at vi fremover får et rentekutt som følge av økt arbeidsledighet og lavere aktivitet. I likhet med Kvadsheim understreker han at dette ikke er gode nyheter.

Bilde av Økonom Olav ChenØkonom Olav Chen

Leder for allokering og globale renter i Storebrand

  • Hva betyr dette for boligmarkedet?

Går renten ned, er det positivt for boligmarkedet, sier Chen. Samtidig skaper usikkerhet og frykt for jobbsikkerhet en avventende holdning blant boligkjøpere.

Kvadsheim viser til at det var lav vekst i boligprisene i mars, og at dette
1) skyldes økt tilbud som følge av at mange utleiere i Oslo har lagt ut leiligheter for salg, og
2) at det forventede rentekuttet ikke kom.

Hvis det nå likevel kommer et rentekutt, kan det presse prisene oppover.

– Økte tollsatser påvirker Norge fordi vi er en liten og åpen økonomi, og dermed også boligmarkedet. Men samlet sett tror jeg fortsatt at investering i bolig er en trygg havn, sier han.

Den lave boligbyggingen vil fortsatt være en drivkraft for boligprisene – børskrakk endrer ikke på den underliggende boligmangelen, sier han.

  • Hva betyr dette for arbeidsmarkedet?

Eksportbedrifter blir rammet negativt av høyere toll, både direkte og indirekte, understreker Kvadsheim.

Mange bedrifter lever også av å selge tjenester til eksportnæringen.

Usikkerhet fører ofte til at investeringer og nyansettelser utsettes, sier han.

– Vi ser allerede i Norges Banks regionale nettverk at bedrifter utsetter investeringer.

Chen viser til den samme tendensen. Dette skaper en negativ spiral i arbeidsmarkedet, selv om tollsatsene isolert sett ikke rammer næringslivet bredt per nå.

 Erik Flaaaris Johansen / NTBBRATT NEDGANG: Oslo Børs startet dagen med et ras etter global børssmell og oljeprisfall. Foto: Erik Flaaaris Johansen / NTB
  • Har det betydning for lønnsoppgjøret?

Dette er vanskelig å spå, mener Chen.

Men: Usikkerheten rundt global vekst, kronekurs, inflasjon og arbeidsledighet svekker forhandlingsposisjonen til arbeidstakerne.

– For et lite, åpent land som Norge er handelskrig uansett dårlig nytt – både på kort og lang sikt, sier han.

Også Kvadsheim er usikker.

– Men jeg tror denne usikkerheten vil ha en dempende effekt. Arbeidsgiversiden kommer definitivt til å bruke økt usikkerhet som et argument, særlig innen eksportnæringene.

  • Hva betyr dette for kronekursen og ferien min?

– Det er det virkelig store spørsmålet, sier Chen.

Valuta er det vanskeligste å forutsi nå, men samlet sett peker usikkerheten mot en svakere krone fremover, mener han.

– Mange har allerede bestilt og betalt ferien, men for den som fortsatt skal betale utgiftene, kan dette få betydning, sier Kvadsheim.

Alt i alt: Mer uro gir svakere krone og dyrere ferie, sier forbrukerøkonomen.

 Maren Olava Ask Hütt / VGSYDENFERIE: Kronen kan bli svakere som følge av uroen, som igjen betyr dyrere ferie, sier forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim. Bildet er tatt på Gran Canaria. Foto: Maren Olava Ask Hütt / VG

– Mye støy

Både Chen og Kvadsheim maner til ro fremover.

– Det er mye støy nå, spesielt med Trump. Men dette er ikke i nærheten av finanskrisen i 2007 og 2008. Vi har sett langt mer skremmende ting i verdensøkonomien. Jeg tror mye av usikkerheten allerede er bakt inn i kursfallene, sier Kvadsheim.

Han kommer med en oppfordring:

Husk hvorfor du investerte i aksjefond – det var et langsiktig valg. Da må man tåle litt støy.

Også Chen minner om at Norge har buffere til å møte urolige tider, og at vi derfor er bedre rustet enn mange andre land.

Read Entire Article